A.A
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 12:54
Antalya'da geçen yıl Fenerbahçe'nin şampiyonluk kutlamaları sırasında tabancayla vurularak hayatını kaybeden Kayserili iş adamı Mehmet Aslandağ'ın kardeşleri, olaya neden olduğu iddia edilen eski Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Cengiz Oktay Ateş'in kefaletle serbest bırakılmasına ve görevden alınmamasına tepki göstererek, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na şikayet dilekçesi gönderdi.
İstanbul'da tekstil işiyle uğraşan Mehmet Aslandağ, 22 Mayıs 2005 tarihinde Antalya'da bir restoranda akşam
yemek yerken,
Fenerbahçe'nin şampiyonluk kutlamalarını yapan bir grubun restoran önüne geldiği sırada tabancayla vurularak ağır yaralandı ve tedavi için kaldırıldığı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hayatını kaybetti.
Mehmet Aslandağ'ın ağabeyi Cemal Aslandağ'ın olay yerinde yemek yiyen bazı emniyet mensuplarının ifadelerinin alınmadığını iddia etmesi üzerine Antalya Cumhuriyet Savcısı Ümit Yaşar Özdemir, bu yönde bir soruşturma yaptı ve Antalya eski Emniyet Müdür Yardımcısı Cengiz Oktay Ateş'in beylik tabancasına el konuldu.
Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu, tabancayla ateş ederek iş adamı Mehmet Aslandağ'ın ölümüne neden olduğu iddia edilen Antalya eski Emniyet Müdür Yardımcısı Cengiz Oktay Ateş'in Ceska marka 3433 A numaralı tabancasını ve Aslandağ'ın vücudundan çıkartılan mermi çekirdeğini balistik incelemeye aldı.
Hazırlanan raporda, maktulün vücudundan çıkan mermi çekirdeğinin, Emniyet Müdür Yardımcısı Ateş'in tabancasından atılmış bulunduğu bildirildi.
Olay sonrası tayini Uşak'a çıkan Cengiz Oktay Ateş, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklanma talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine sevk edildi ve hakimin takdiriyle 5 bin YTL nakdi kefaletle serbest bırakıldı. Cengiz Oktay Ateş'e, Mehmet Aslandağ'ın ölümüne neden olduğu iddia edilen beylik tabancası da iade edildi.
İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA BAŞVURU
Tabancayla vurularak hayatını kaybeden Mehmet Aslandağ'ın ağabeyi olan Cemal Aslandağ ile kardeşi Hasan Aslandağ, Emniyet Müdür Yardımcısı Cengiz Oktay Ateş'in serbest bırakılması üzerine avukatları Emre Ayan aracılığıyla, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na yazılı başvuruda bulundu.
Başvuru dilekçesinde, “Antalya Emniyet Müdürlüğü (delillerin yok edilmesine göz yummakla), Antalya Emniyet Müdürlüğü olay yeri inceleme ve cinayet masası ekipleri (olay yerine geç gelmek ve tanıkların ifadelerini almamakla), 22.02.2006 tarihindeki Antalya Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği (sanığın delilleri karartma şüphesi, suçun niteliğinin ve sanığın mesleğinin işlediği suçla ilgili olarak vahameti ve sanık aleyhine suçu işlediğine dair kuvvetli delillerin ve Adli Tıp Kurumu balistik raporu bulunmasına rağmen sanığı serbest bırakmakla), Antalya 9. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimliği (Cumhuriyet Savcılığının serbest bırakılma kararına yapılan itirazı reddetmekle), Uşak Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü (sanığı görevden almamakla)” itham edildi.
Şikayet dilekçesinde, tabancası iade edilen Ateş'in, delilleri yok edebileceği ve tanıkları pasivize edebileceğine dikkat çekilerek, bu kötü örneğin devletin işlevselliği ve hukuksal yaptırım gücü ile yine hukuksal yollarla doğru bir şekilde çözümlenmesi istendi.
TABANCA NAMLUSUNUN DEĞİŞTİRİLEBİLECEĞİ İDDİASI
Aslandağ kardeşlerin avukatlığı yapan Emre Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada serbest bırakılan Uşak Emniyet Müdür Yardımcısı Cengiz Oktay Ateş'in, tabancasının iade edilmesinin çok yanlış bir karar olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Adli Tıp Kurumu raporunda, Mehmet Aslandağ'ın, Cengiz Oktay Ateş'in tabancasından çıkan kurşun ile öldüğü net olarak belirtiliyor. Cengiz Oktay Ateş bu rapora itiraz etti. Biz olaya neden olduğunu iddia ettiğimiz tabancanın namlusunun değiştirilmesi olasılığı olduğu için endişe duyuyoruz.”
Ayan, olaya bakan Antalya Sulh Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararı verdiğini ve duruşmanın bundan sonra Antalya Ağır Ceza Mahkemesinde süreceğini de belirtti.