Güncelleme Tarihi:
42. Altın Portakal Film Festivali 24 Eylül'de Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Günübirlik Tesisleri'nde düzenlenen törenle başlıyor. Sunuculuğunu Ece Vahapoğlu'nun beş dilde gerçekleştireceği küçük bir törenin ardından Kerem Görsev Caz Trio sahne alacak.
Altın Portakal Korteji, 42. yolculuğuna, saat 19.30'da, ATSO Günübirlik Tesisleri önünden Çıkacak. Tramvay yolunu takiben Falez Kavşağı'na gelecek olan kortej, Adliye Kavşağı'ndan devamla açılış töreninin yapılacağı Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nun önünde son bulacak. Kortej güzergahı, Altın Portakal için özel olarak aydınlatılacak.
RESMİ TÖREN KONYAALTI'NDA
42. Altın Portakal Film Festivali'nin Açılış Töreni, 24 Eylül Cumartesi günü saat 21.00'de Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek. Sunuculuğunu Timuçin Esen ve Şebnem Dönmez'in üstleneceği törende, bu yılki onur ödülleri de sahiplerine sunulacak. 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde onuncusu verilecek olan Onur Ödülleri'ne bu yıl yönetmen Seyfi Havaeri, oyuncu Nebahat Çehre ve Efkan Efekan değer görüldü. Yıldırım Önal Anı Ödülü'nün bu yılki sahibi ise Tuncer Necmioğlu... Törende, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Efkan Efekan'ın ödülünü oğlu Umut Efekan alacak. Açılış Töreni'ne ayrı bir renk katacak olan Sezen Aksu, sinema müziklerinden oluşan özel bir konser verecek.
1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin açılışı da, 25 Eylül Pazar günü Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenecek kokteyl ve ardından düzenlenecek törenle gerçekleştirilecek. Kokteyl sırasında Antalya Oda Orkestrası mini bir dinleti sunacak. Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda düzenlenecek törende ise İlhan Erşahin sahne alacak. Dinletinin ardından, festivalin açılış filmi olan Michael Haneke'nin ”Saklı-Cache”sı gösterilecek.
ALTIN PORTAKAL İÇİN YARIŞACAK FİLMLER | ||
Sinema Bir Mucizedir (Yön:Memduh Ün) Sen Ne Diersen (Yön: Cem Başeskioğlu) Gönül Yarası (Yön: Yavuz Turgul) Şans Kapıyı Kırınca (Yön:Tayfun Güneyer) Türev (Yön: Ulaş İnaç) Korkuyorum Anne (Yön: Reha Erdem) Eğreti Gelin (Yön: Atıf Yılmaz) Kalbin Zamanı (Yön: Ali Özgentürk) Hırsız Var (Yön: Oğuzhan Tercan) ikİ Genç Kız (Yön: Kutluğ Ataman) Pardon (Yön Mert Baykal) O Şimdi Mahkum (Yön: Abdullah Oğuz) Dondumam Kaymak (Yön: Yüsel Aksu) Banyo (Yön: Mustafa Altıoklar) Anne ya da Leyla (Yön: Mesut Uçakan) |
YILDIZLAR GEÇİDİ
1. Uluslararası Avrasya Film Festivali sırasında, dünyaca ünlü sinema ustaları Antalya'ya gelecek. “Rezervuar Köpekleri”, “Kill Bill” ve “Sin City”deki rolleriyle tanınan Michael Madsen, jüri üyesi olarak Altın Portakal'a katılacak.
“Kung Fu” dizisiyle dünyaca tanınan ve sonraki yıllarda pek çok önemli filmde rol alan David Carradine, “Arabistanlı Lawrence” filmiyle hafızalara kazınan Peter O'Toole, dünya sinemasının ünlü oyuncularından Mathilda May, yönetmen John Irwin, oyuncu Woody Harrelson, 'Charlie Chaplin Gecesi'nin sunuculuğunu yapacak olan Chaplin'in torunu ünlü model Kiera Chaplin, Antalya'ya gelecek ünlülerden bazıları.
Günümüz Güney Kore sinemasının en özgün yönetmenlerinden olan Kim Ki-Duk, 1. Avrasya Uluslararası Film Festivali'nin onur konuğu olarak Antalya'ya gelecek.
Festivalin yarışmalı ve gösterim bölümlerine filmleriyle katılan ”Be With Me” filminin yönetmeni Eric Khoo, “Sophie Scholl” filminin yönetmeni Marc Rothemund, “Şangay Düşleri” filminin yönetmeni Wang Xiaoshuai, “Johanna”nın yönetmeni Kornel Mundruczo, ”One Night”ın yönetmeni Niki Karimi ve “Go for Zucker”ın yönetmeni Dani Levy de Altın Portakal'ın konukları arasında yer alıyor.
DÜNYA SİNEMA USTALARI, ALTIN PORTAKAL İÇİN YARIŞACAK
1. Uluslararası Avrasya Film Festivali, dünya sinemasının ustalarına ait filmlerin katılımıyla hem yarışmalı hem de gösterim bölümde iddialı bir başlangıç yapıyor.
Danimarkalı usta yönetmen Lars von Trier “Manderlay”, Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk “The Bow-Yay”, Michael Haneke "Saklı”, Singapurlu Eric Khoo ”Be With Me-Benimle Ol”, Macar yönetmen Kornel Mundruczo, ikinci uzun metrajlı filmi “Johanna” ile yarışmada.
AVRUPA'NIN KAYMAĞI
Avrupa sinemasından örneklerin verildiği bu bölümde, usta Fransız yönetmen Alain Resnais, 2003 yapımı “Dudaktan Olmaz” filmi ile yer alıyor. Yönetmen Marc Rothemund, “Sophie Scholl” ve İstanbul'da büyükbabasının büyüttüğü Fanis'in hikayesi anlatan Yunanlı yönetmen Tasos Boulmetis'in filmi “Bir Tutam Baharat/Politiki Kouzina” da bu bölümde gösterilecek filmlerden.
Avrupa'nın Kaymağı'na, Yönetmen Florian Gallenberger ilk uzun metraj filmi olan “Zamanın Gölgeleri-Schatten Der Zeit” ile katılıyor. Film, bağımsızlıktan önceki Hindistan'da geçiyor.
2004 Hollanda yapımı “Cennet Kızları-Paradise Girls”, Uzakdoğulu bir yönetmene ait: Fow Pyng Hu. Üç kadın, üç hikaye, üç mekan. Başlangıçta kaygısız olan bu üç hayatın her biri bir erkek figürüyle bozulur... Bir arkadaş, bir baba ve bir oğul. Sonunda üç Asyalı genç kadının hayatları, filmde incelikli bir şekilde bir araya gelir.
Romanya'dan yönetmenliğini Cristi Puiu'nun yaptığı “Bay Lazarescu'nun Ölümü-Moartea Domnuluı Lazarescu”, 2005 yapımı.
Festival konuğu olarak Antalya'ya gelecek ve “Festival Cafe” söyleşisine katılacak olan Pietro Reggiani, “Kardeşimin Yazı- L'estate Dı Mio”, Fransa'nın en deneysel film yaratıcılarından biri olan Andre Techine “Değişen Zamanlar-Les Temps Quı Changent”, 2005 Fransa yapımı Cesar ödüllü yönetmen Dominik Moll imzalı ”Lemming”, yasak ve tutkulu bir ilişkiyi anlatan yönetmenliğini Giuseppe Piccioni'nin yaptığı “Özlediğim Hayat-La Vıta Che Vorreılan”, Almanya yapımı genç yönetmen Til Schweiger'in yönettiği ”Yalınayak-Barfuss” ile Dany Levi'nin yönetmenliğini yaptığı ”Zavallı Zucker-Go For Zuccer” sinemaseverlerle buluşacak.
ASYA'DAN SEÇMELER
Bu bölümde yer alan ve Dünya Prömiyerinin Antalya'da yapılacağı ”20 Gece ve Yağmurlu Bir Gün”, Lam Lee'nin imzasını taşıyor.
Yönetmenliğini İranlı iki yönetmenin “Rakhshan Bani-Etemad, Mohsen Abdolvahab”ın gerçekleştirdiği, başrolünde İran sinemasının önde gelen isimlerinden Bahram Radan'ın üstlendiği “Gilaneh”, orta yaşlı, yalnız bir köylü kadını olan Gilaneh'in oğlu, kızı ve savaş arasındaki döngüsünü ve savaştan on beş yıl sonraki çaresizliğini anlatıyor. Festival konuğu olarak Antalya'ya gelecek olan başrol oyuncusu Bahram Radan, 26 Eylül Pazartesi günü sinema severlerle bir söyleşi de yapacak.
Asya'dan Seçmeler'de yer alacak filmler arasında; Türkiye'de geçen sezon vizyona giren “Karanlık Sırlar” filminden tanıdığımız yönetmen Kim Jee Woon'un “Acı Tatlı Hayat-A Bitter Sweet Life” da bulunuyor. Festival konuğu olarak Antalya'ya gelecek olan Kim Jee Woon, 29 Eylül Perşembe günü, filmin gösteriminden sonra sinemaseverlerle söyleşi yapacak.
İran sinemasının genç yönetmenlerinden Mohammed Rasoulof, “Demir Ada-Jazireh Ahani” filmiyle festivale katılıyor. Mohammed Rasoulof, Antalya Migros'da düzenlenecek olan “Festival Cafe Söyleşileri”nde, 27 Eylül Salı günü seyirciyle buluşacak.
Hayatının otuzuncu yılında birdenbire her türlü sese karşı açıklanamaz bir hassasiyet geliştiren bir adamın hikayesini anlatan ”Sessizlik-Nissahabd”, Jahar Kanungo'nun imza attığı bir İran filmi. Festival Cafe'de sinemaseverlerle söyleşi yapacak olan Jahar Kanungo da festival süresince Antalya'da olacak.
Fransa, İsrail, İtalya, Belçika ortak yapımı olan, yönetmenliğini Radu Mihaileanu'nun yaptığı “Bir Şans Daha-Va, Vıs Et Devıens”, 2004 yapımı. Xiao Jiangın yönetmenliğini yaptığı “Elektrikli Gölgeler-Meng Yıng Tongnıan” ve Ning Hao'nun imza attığı “Moğo Pinponu-Lu Cao Di”, Asya'dan Seçmeler bölümünün filmleri.
KIM KI-DUK VE MICHAEL HANEKE'DEN TOPLU GÖSTERİMLER
1. Uluslararası Avrasya Filmleri Festivali'ne onur konuğu olarak gelecek olan Kim Ki-Duk Toplu Gösterisi'nde, yönetmenin “Boş Ev”, ”Fedakar Kız” ve “Sahil Koruma” filmleri yer alacak.
Festivalin yarışmalı bölümüne “Cache-Saklı” filmi ile katılacak olan Michael Haneke'nin Toplu gösteriminde ise “Kurdun Günü”, ”Bilinmeyen Kod” ve “Piyanist” filmleri yer alacak.
CHARLIE CHAPLIN GECESİ
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl canlı müzik eşliğinde “Buz Pateni”, “Şarlo Polis” ve “Şarlo Göçmen” filmlerinin gösterileceği “Charlie Chaplin Gecesi” düzenlenecek.
Festivalin “İpek Yolu Filmleri” bölümünde Türk Cumhuriyetleri'nden filmler yer alıyor. 2004 Kırgızistan-Almanya ortak yapımı, yönetmenliğini Ernest Abdysaparov'un yaptığı “Saratan”, Kırgızistan-Fransa ortak yapımı Aktan Abdikalikov'un yönettiği ”Evlatlık”, Kazakistan-Fransa ortak yapımı Darejan Omirbaev'in yönettiği “Yol” ve Kazakistan, Fransa, İsviçre, Japonya ve Hollanda ortak yapımı Serik Aprimov'un filmi “Avcı” bu bölümde seyircilerin beğenisine sunulacak.
ERIC LEDUNE TOPLU GÖSTERİMİ
Kısa Film yönetmeni Eric Ledune'nün sineması, Belçika canlandırma ve çizgi roman geleneği içinde yer almakla birlikte çizgilerinin olgunluğu ve resme yatkınlığıyla bu gelenek içinde kendi tarzını vurguluyor. Özellikle gündelik yaşama dair kısacık ve çok özel bir duyarlığı yansıtan şiir türü Haiku'dan yola çıkarak gerçekleştirdiği altı filmlik Haiku modernist çizgileriyle üç sanatın sinema, resim ve şiirin, eşsiz bir buluşma noktasını oluşturuyor.
Ledune'nun, festival bünyesinde, “Bayan Bana Bak Bayan”, ”Dejavu”, “6 Haiku” ve “Geçit Töreni” kısa filmlerinin bulunduğu bir toplu gösterimi yapılacak. Festival konuğu olarak Antalya'ya gelecek olan Eric Ledune ile kısa filmseverler, 25 Eylül günü yapacağı söyleşiye katılabilirler.
KAYIP RUHLAR: UZAKDOĞU'DAN KORKU FİLMLERİ
Yönetmenliğini Ki-Hyung Park'ın yaptığı, “Halka” ve “Göz” filmleriyle karşılaştırılan psikolojik Kore korku filmi ”Akasya-Acacıa” ile Takashi Miike'nin imzasını taşıyan “Ölüm Provası-Odishon” şimdiden sinemanın klasikleri arasına girmiş, seyredenleri sarsan kült filmler.
Geçen sezon Türkiye'de de gösterime girerek seyirci tarafından büyük ilgiyle karşılanan Jee Woon Kim'in filmi “Karanlık Sırlar” da Uzakdoğu Korku Filmleri bölümünde yer alacak filmler.
CHARLIE CHAPLIN GECESİ
Dünya sinema tarihinde unutulmaz bir yere sahip olan Charlie Chaplin için düzenlenecek “Charlie Chaplin Gecesi”, 28 Eylül Çarşamba günü Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Gecenin sunuşunu, Chaplin'in torunu Kiera Chaplin yapacak. Top model olarak tanınan ve dedesinin izinde giderek sinemayı kendisine hedef olarak seçen Kiera Chaplin'in de katılacağı gecede, Charlie Chaplin'in sessiz dönem filmlerinden üç kısa filminin gösterimi canlı müzik eşliğinde yapılacak. Dünyaca ünlü piyanistlerimiz Behzat Gerçeker ve Burçin Büke'nin piyanoyla eşlik edecekleri gecede, “Buz Pateni-The Rink”, “Şarlo Polis-Easy Street” ve “Şarlo Göçmen-Immigrant” filmleri gösterilecek