Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 01:24
İzmir'de 8 aylık minik Ayşe Solmaz, 50 bin doğumda 1 görülen ‘tirozinemi’ hastalığına yakalandı. Karaciğerde trozin adlı enzimin birikmesinin yol açtığı hastalığın tehdit ettiği Ayşe'ye şifası annesi Ayşenur Solmaz'dan geldi.
Anne Solmaz'dan alınan karaciğer parçası, bebek Ayşe'nin hastalıklı karaciğeri ile değiştirildi. Annesinin karaciğeriyle yepyeni bir hayata başlayan Ayşe, herşeyden habersiz etrafa gülücükler dağıtırken, anne Solmaz, “Artık onu ciğerimin köşesi diye seviyorum” dedi.
Isparta'da oturan evhanımı 28 yaşındaki Ayşenur Solmaz ile bir telefoncuda çalışan 25 yaşındaki Hüseyin Solmaz büyük mutlulukla kucaklarına aldıkları kızları Ayşe'nin nadir görülen bir hastalığın pençesine düştüğünü öğrendiklerinde perişan oldu. Çift, bebeklerinin hastalığına teşhis konulması, bir an önce tedavisine başlanıp iyileşmesi için soluğu doktorda aldı. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi müjdeli
haber veremedi, aksine çare bulabilmeleri için İzmir'e yönlendirdi. Solmaz çifti, 4 aylık kızları Ayşe'nin ten renginin giderek kara sarıya dönüşmesinden, karnında asit birikip şişmesinden dolayı çocuklarını kaybetme korkusu yaşadı.
Sevk edildikleri Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 1 ay tedavi gören minik Ayşe'nin kurtuluşunun ancak karaciğer nakliyle mümkün olabileceği ortaya çıktı. Ayşe Solmaz, Özel Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Anne Solmaz'dan alınan karaciğer parçası Doç.Dr. Murat Kılıç, Prof.Dr. Mehmet Alper ve Doç. Dr. Murat Zeytunlu'dan oluşan ekip tarafından Ayşe bebeğe nakledildi. Hem Ayşe bebek hem de anne Ayşenur Solmaz nakil sonrasında hızla iyileşip sağlıklarına kavuştı.
Kızına yeniden hayat veren anne Solmaz, kızının çok nadir görülen bir hastalık nedeniyle ameliyata alındığını belirterek, “O artık benim, ciğerim, ciğerimin köşesi, onu böyle seviyorum. İnşallah sağlıklı, uzun ömürlü olur, mürüvetini görürüm. Çok üzgün bir anneydim, şimdi çok mutlu bir anneyim. Taburcu oluyoruz, keyfimiz daha da arttı” diye konuştu.
Doç.Dr. Murat Kılıç, tirizonemi hastalığından kurtuluşun reçetesinin de karaciğer nakli olduğunu vurguladı. Doç.Dr. Kılıç, bu tür vakalarda 2 yaş içinde mutlaka karaciğer nakli yapılması gerektiğini anlatırken, “Bu hastalık 50 bin doğumda bir görülüyor. Eğer 2 yaş içinde nakil gerçekleşmezse bu bebekler karaciğer sirozu ya da kanseri nedeniyle kaybediliyor. Ayşe bebek, risk süresine girmeden nakil oldu, hem kendi hem annesi iyi. Bundan sonra kontrollerini sürdüreceğiz” dedi.