Güncelleme Tarihi:
GÖLBAŞI’ndaki Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı Türkiye genelinde 354 bomba imha uzmanı görev yapıyor. Uzmanlardan sadece biri kadın. Bomba imha uzmanları, 1976’dan beri gönüllü seçtikleri birimlerinde, canlarını ortaya koyarak çalışıyor. Gölbaşı’ndaki kampusta 14 haftalık zorlu bir eğitimin ardından görev başlıyor. Uygulamalı eğitimleri gerçekleri aratmıyor. Araziye patlayıcılar yerleştiriliyor, araçlara bombalar koyuluyor, ölümle yaşam arasında engel oluşturan “bomba uzmanı elbisesi” giyerek müdahalelerde bulunuyorlar. Buradan eğitimini başarıyla tamamlayanlar, ihtiyaç olan bölgelerde görevlendiriliyor. Her yıl “inceleme ve arama, risk, dikkat, heyecan kontrolü, soğukkanlılık, elektronik ve kimya bilimleri ile fizik ve mekanik kurallarına yatkınlık” gibi kriterlere uygun 25 kişi, bomba imha uzmanı olmak için seçilip, eğitim görüyor. Şubeye bağlı 63 patlayıcı madde arama köpeği ile bu köpeklerin idarecisi uzmanlar da görev yapıyor.
BİYOLOJİK SALDIRI BİRİMİ
Kimyasal ve biyolojik saldırılara karşın Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü bünyesinde Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer (KBRN) birimi de bulunuyor. Bu ay içinde onaylanarak 7 ilde kurulan birimde, biyolojik ve kimyasal saldırılar konusunda eğitim alan biri amir 12 polis göreve başladı. Birim olası bir biyolojik ve kimyasal saldırıya karşın keşif ve tespit çalışmalarının yanı sıra, saldırılarda bomba düzeneği varsa buna da müdahale etme konusunda eğitimli.
KORKUTAN RAKAMLAR
Uzmanlar, 2015 yılının ilk 6 ayında 145’i patlamış, 150 ise patlamaya hazır bombaya müdahale etti. Bunun yanı sıra aynı zaman diliminde bulunan 78 patlamamış askeri mühimat, 30 ayrı olayda bomba yapımında kullanılan malzeme, 260 molotof ve 2 bin 538 şüpheli pakete müdahalede bulunuldu. 11 bin 570 önleyici emniyet (miting, izinli eylem, toplu gösteriler öncesi arama) görevi yerine getirildi.
Yaşadıklarımız roman olur
BOMBA İmha ve İnceleme Şube Müdürvekili Haydar Özdemir şunları anlattı: “Yaşadıklarımız roman, film olur. Türkiye gibi risk düzeyi yüksek bir bölgede bu görevi yapmak her an tetikte olmayı gerektiriyor. Mesleğimizi çoğumuz çocuklarımızdan, annelerimizden saklıyoruz. Eşlerimiz bizi dualarla evden gönderiyor. Biraz adrelin, meslek aşkı ve kurtardığımız hayatlar içimizi rahatlatıyor. Düşünsenize bir bombanın patlamasından onlarca, yüzlerce insan, masum çocuk hayatını kaybedebilir ve sen bunu hayatın pahasına önlüyorsun. Bundan daha büyük bir mutluluk olur mu?”
Bomba imha uzmanları, hayati riski en aza indirmek için teknolojiden de faydalanmaya başladı. Bomba imhasında robot kullanan uzmanlar, artık sinyal kesici Jammer’lar da kullanacak. Halen aktif olarak görev yapan 25 bomba robotu kullanan birim, ASELSAN’dan 100 bomba imha robotu almayı planlıyor.