Anne-kız mimarlar

Güncelleme Tarihi:

Anne-kız mimarlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2003 16:59

Anne-kız birlikte çalışan Tanju Verda Akan ve Papatya Aydın, dinamizm ve tecrübeyi bir araya getiriyor. İkisi de mimar ve aynı şirkette çalışıyorlar. Baba-oğul çalışmanın yaygın olduğu Türkiye'de, onlar anne-kız çalışmanın avantajlarını yaşıyor.

Haberin Devamı

Bazı çocuklar, anne babalarının mesleğini yapmayı seçerler. Papatya Aydın da bunlardan biri. Aslında onun durumu biraz daha farklı. O, hem annesinin hem de babasının mesleğini yapıyor. Babasının mesleği olan inşaat mühendisliği alanında öğrenim görmüş. Bir süre bu alanda çalıştıktan sonra, mimarlık üzerine yüksek lisans yaparak annesinin mesleğine kaymış.

Şu anda annesi Tanju Verda Akan'la aynı mesleği yapıyor. İkisi de mimar ve aynı şirkette çalışıyorlar. 1994'ten beri, aile şirketleri Akan Mimarlık'ta projeler hazırlıyorlar. Anne-kız mimarlar, inşaatçı bir aileden geliyor. Akan Mühendislik dışında, ailenin, Akan İnşaat adında başka bir şirketi daha var.

Anne Tanju Verda Akan, 1941 doğumlu. 1971 Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu. Aynı okulda şu anda öğretim görevlisi olarak da çalışıyor. Kızı Papatya Aydın, 1966 doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği okumuş. İTÜ Mimarlık Bölümü'nde master yapmış. Farklı bir alanda eğitim görmesine karşın annesinin mesleğine ilgi duyduğu için mimarlık alanında lisans üstü eğitim almış. Aydın'ın eşi, erkek kardeşi ve babası inşaat mühendisi. O  ise annesinin mesleğinde karar kılmış.

TEK EVLER

Haberin Devamı

Akan, daha çok özelliği olan tek evler üzerinde yoğunlaşıyor. Otel ve Türkiye'nin çeşitli illerindeki toplu konut projeleri üzerinde kızıyla beraber çalışıyor. Özellikle 1980'li yıllardan sonra restorasyon alanında yoğunlaşmış. Eski Türk konutlarıyla ilgili birçok araştırma yapmış. Harran, Kayseri, Safranbolu evleri üzerine çalışmış. Çoğu projeyi kızıyla beraber gerçekleştirmiş.

Birlikte, Dünya Bankası için 'Pamukkale Yönetim ve Korumasıyla İlgili Sunum Planı'nı' gerçekleştirmişler. Halen, 'Beşiktaş Meydanı Projesi' üzerinde çalışıyorlar. Bu proje bir kentsel tasarım projesi. Proje ile çok yoğun yaya ve taşıt trafiği olan Beşiktaş'ta, insanların denizle doğrudan buluşması sağlanacak.

Son projeleri Neo Vista... Kemerburgaz'da Neo Yapı'nın, 'yeni yaşam' konseptiyle oluşturulmuş bir şehir sitesi. 2000 yılında projelendirmesine başlamışlar. Toplu konut projesi, 87 daireden oluşuyor. 16 dükkandan oluşan bir butik çarşısı var. Bu yıl tamamlanması planlanıyor.

DİNAMİK KADRO

Haberin Devamı

Papatya Aydın, annesi ile birlikteliklerinden kurumsallık ortaya çıktığını belirtiyor. Mimarlık bürolarında, genç, dinamik, konularına hakim bir kadro kurmaya özen gösterdiklerini dile getiriyor.

Çalışırken 'anne' ve 'kız' kimliklerini bir kenara bırakıyorlar. Hatta birbirlerine 'hanım' diye hitap ediyorlar. Tanju Akan, bu durumun herkes ve kendileri için doğal olduğunu düşünüyor.

Akan, anne-kız olarak çalışmanın çok keyifli olduğundan ve birçok avantajı bulunduğundan söz ediyor:

‘‘Birbirimizi tamamladığımıza inanıyorum. Deneyim ile dinamizmi birleştirdik. Yeni projelere daha açığız. Bundan önce biraz daha tereddütlü davranabildiğimiz konulara, şimdi daha rahat ve daha fazla cesaretle sarılabiliyoruz.‘‘

Haberin Devamı

Aydın'ın görüşleri de annesiyle aynı yönde. Dayanışmanın faydalarının çok olduğunu ve annesinin tecrübelerinden yararlanabildiğini söylüyor. Birbirlerini desteklediklerini ve anne-kızlığı bir kenara bırakarak profesyonel bir ortamda nasıl olması gerekiyorsa o şekilde hareket ettiklerini anlatıyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!