Annan: Tek medeniyette yaşıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Annan: Tek medeniyette yaşıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 06:31

M Genel Sekreteri Kofi Annan, 21. Yüzyılda insanlığın birbirinden ayrı medeniyetlere sahip olmadığını, herkesin iyi ya da kötü tek bir medeniyette yaşadığını söyledi.

Haberin Devamı

Annan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun ev sahipliği yaptığı ve kendi onuruna verilen konserden önce yaptığı konuşmada, insanlığın sahip olduğu bu tek medeniyetin bazı zalim tarafları olduğunu vurguladı. Değişik kültürlerin ve ulusların birbirleri arasındaki farklılıkları abartmak için adeta özel çaba gösterdiğini söyleyen Annan, Medeniyetler İttifakı girişiminin insanlığın kendi içindeki bu gerilimi azaltmayı ve hep birlikte güzel şeylerin yapılabileceğini göstermeyi amaçladığını belirtti.

Annan, “Şimdi burada, BM Genel Kurulunda konser verecek olan ve bir İsrailli ile bir Filistin asıllı tarafından kurulan Batı-Doğu Divan Orkestrası (West-Eastern Divan Orchestra), bu uzlaşmanın en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. Orkestranın kurucuları Daniel Barenboim (aynı zamanda şefi) ve aramızdan ayrılan Edward Said, kendi uluslarını ve kültürlerini en güzel yönleriyle temsil etmekle kalmayıp aynı zamanda kendilerini halkları için barışa ve adalete adadılar. İsrail ve Arap ülkelerinin genç müzisyenlerinden oluşan bu muhteşem orkestrayı kurdular, bize geleceğe yönelik umut verdiler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konserden önce de, Annan'ın 10 yıllık genel sekreterlik görevi boyunca yaptıklarını anlatan ve pek çok insanın kendisine teşekkürlerini sunduğu kısa bir video gösterisi sunuldu. Filmin sonunda Annan, BM Genel Kurulunu dolduran büyük kalabalık tarafından ayakta dakikalarca alkışlandı.

ZAPATERO

İspanya Başbakanı Zapatero da, yaptığı konuşmada, orkestrada görev yapan Arap ve İsrailli müzisyenlerin müzik etrafında kenetlendiklerini hatırlattı. Zapatero, Arap-İsrail sorununun da barışçıl bir şekilde çözülmesi dileğinde bulundu.

ŞEF BARENBOİM

Orkestranın şefi Barenboim de, arkadaşı merhum Edward Said'i anarak başladığı konuşmasında, orkestralarının “barış orkestrası” olduğunu ve değişik kültür ve uluslardan gelen bu genç insanların birbirleriyle müzik yoluyla diyaloğa girdiklerini belirtti.

Barenboim esprili şekilde sürdürdüğü konuşmasında “Bu orkestrada Suriye'den, İsrail'den, Mısır'dan, Ürdün'den ve Filistin'den genç müzisyenler var. Genel Kurul salonunda, bu ulusların insanları arasında ben böylesine bir uyum daha önce görmedim” diyerek herkesi güldürdü.

Haberin Devamı

Şef Barenboim, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkür ederek geçen Ağustos ayında İstanbul'da bir konser verdiklerini hatırlattı.

Daniel Barenboim ve Filistinli Edward Said, 1999 yılında, İsrail ve Orta Doğu ülkelerinden genç müzisyenlerin oluşturduğu bir orkestra kurma fikri ortaya atmış ve atölye çalışması olarak başlayan bu oluşum 2002 yılında gerçeğe dönüşmüştü.

İsrailli ve Arap eşit sayıda müzisyenin oluşturduğu orkestrada aynı zamanda İspanyol müzisyenler de bulunuyor. Orkestra şu ana dek Türkiye'den başka İspanya, Almanya, İngiltere, Fransa, İsviçre, Belçika ve İtalya'da konserler verdi.

RESEPSİYON

Konserden sonra Başbakan Erdoğan, İspanya Başbakanı Zapatero, BM Genel Sekreteri Annan, BM Genel Kurul Başkanı Al Halifa başta olmak üzere büyük bir davetli topluluğunun katıldığı bir resepsiyon düzenlendi.
Başbakan Erdoğan, resepsiyonda Annan ve Zapatero'nun yanı sıra eski Almanya Dışişleri Bakanı Joscka Fischer ve davete katılan ünlü müzisyen Yusuf İslam'la sohbet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!