Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2002 02:11
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Kıbrıs'taki taraflara sunduğu kapsamlı çözüm planı hakkında BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi verdi. Daha sonra basına açıklama yapan Annan, ‘‘İki lider plan hakkında ilk görüşlerini bir hafta içinde bana verecekler’’ dedi. Annan Çarşamba günü Beyaz Saray'da buluşacağı ABD Başkanı Georger W. Bush'a da Kıbrıs planı hakkında bilgi verecek.
Özeti açıklanan Kıbrıs planında, Kıbrıs Türk ve Rum kesimlerinin kuracağı Kıbrıs Ortaklık Devleti, İsviçre'nin federal hükümeti ile kantonlarını örnek alıyor. Planda şu hususlar yer alıyor:
Taraflar arasında ilişkiler çoğunluk-azınlık ilkesine göre değil siyasi eşitlik temelinde kurulacak.
Yeni ortaklık, dostluk, barış, güvenlik ve refahın paylaşılacağı bağımsız ve birleşik bir Kıbrıs olacak.
Demokratik ilkeler çerçevesinde insan hakları ile temel özgürlüklere ek olarak bir diğerinin kültürel, dini, siyasi, sosyal ve dil tanınımına saygı gösterilecek.
Türkiye ile Yunanistan arasında dengelere saygı duyulacak ve bu ülkelerle dostluk bağları sürdürülecek.
AB'ye üyelik araştırılacak ve Türkiye'nin üyeliğe kabulü desteklenecek.
Bu anlaşma yürürlüğe girdikten sonra 1960'daki ‘‘Kuruluş Anlaşması’’, ‘‘Garanti Anlaşması’’ ve ‘‘İttifak Anlaşması’’ Ortak Devlet için bağlayıcı olarak yürürlükte kalacak. Kıbrıs Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile yeni devletin meseleleri hususunda anlaşmalar imzalayacak.
Kıbrıs AB'ye giriş anlaşmasını imzalayıp onaylayacak.
Kıbrıs'ın garanti ve güvenlik anlaşmaları çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan'la özel dostluk ilişkilerini devam ettirecek.
Kıbrıs, lagvedilmeyecek ortaklık temelinde bağımsız bir devlet olacak. Ortak devlet İsviçre modelini alacak. Tek bir dış kimlik ve egemenlikte bir Türk Kıbrıs, bir Rum Kıbrıs devleti olacak. İki devlet birdiğeriyle işbirliği anlaşması içinde işbirliği yapacak. Tek bir Kıbrıs vatandaşlığı olacak.
Yeni Ortak Devlet'te bir senato, bir milletvekili meclisi olmak üzere iki meclis kurulacak. Her mecliste 48 üye olacak.
Altı üyeden oluşan devlet başkanlığı konseyi olacak. Konsey üyeleri senatoca seçilecek ve milletvekili meclisince onaylanacak. Biri Türk diğeri Rum bir başkan ve başkan yardımcısı bulunacak. Başkan ve yardımcısı 10'ar aylık sürelerle dönüşümlü olarak görev yapacaklar.
İttifak anlaşmasıyla Türk ve Yunan askeri birliklerinin sayısı dört haneli sayıyı aşmayacak. Kıbrıs asker ve silahtan arındırılacak. Tüm Kıbrıs Türk ve Rum birlikleri lagvedilecek. Paramiliter ve ihtiyat birlikleri kaldırılacak.
İki tarafın devletlerinin sınırları anlaşmadaki haritayla tesbit edilecek.
Bu anlaşma yürürlüğe girdikten sonra iki taraf liderleri eş başkan olarak üç yıl görev yapacaklar.