Anma törenleri

Güncelleme Tarihi:

Anma törenleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2004 10:04

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 66. yıldönümü olan bugün, tüm yurtta ve dış temsilciliklerde törenler ve çeşitli etkinliklerle anıldı.

Haberin Devamı

Ankara'daki ilk tören yarın sabah Anıtkabir'de düzenlendi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığındaki devlet erkanı, Büyük Önder'in 66 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te Anıtkabir'e çelenk koyarak, manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu. Aynı anda tüm yurtta sirenler çaldı, bayraklar yarıya indirildi ve saygı duruşunda bulunuldu.

Anıtkabir, devlet töreninin ardından, vatandaşların ziyaretine açıldı.

İSTANBUL'DAKİ ANMA PROGRAMI

İstanbul'da da 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü Programı, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda gerçekleştirilecek törenle başladı.

Haberin Devamı

Törende, saat 09.05'de 2 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu ve Türk Bayrağı göndere çekilip, daha sonra yarıya indirildi. Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler'in Anıt Özel Defteri'ni imzalamasının ardından sona erdi..

Törende, TRT İstanbul Bölge Müdürlüğü sanatçısı Melda Koyuncu tarafından “Atatürk'ün sevdiği şarkılar ve türküler” seslendirilecek. Ayrıca, “Çok sesli halk türküleri” konseri verilecek.

ATATÜRK'ÜN ODASI'NDAKİ TÖREN

Dolmabahçe Sarayı'nda “Atatürk'ün Odası”nda da, saat 09.05'de tören düzenlendi. Odaya çiçek buketlerinin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve oda ziyarete açıldı.

Şişli Cumhuriyet Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'nda da aynı saatlerde anma töreni yapıldı. Törenin ardından, Şişli Atatürk İnkılap Müzesi'ndeki “Atatürk'ün Çalışma Odası”nda bir etkinlik gerçekleştirildi.

TAKSİM

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 66. yıldönümünde Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon ile askeri ve mülki erkan katıldı.

Törende, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Türk Silahlı Kuvvetleri, siyasi partiler ve diğer ilgili birimler adına anıta çelenk konuldu.

Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

ANTALYA

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 66. yıldönümünde Antalya'da törenlerle anıldı.
 
Antalya'da Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen anma töreninde, askeri ve mülki erkan, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

VAN

Van'da düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Kültür Müdürlüğü'nde devam eden törende konuşan Binbaşı Rahmi Sönmez, dünyanın, dengelerin, liderlerin değiştiğini, ancak Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin her türlü eyleme karşı dimdik ayakta durduğunu, bunun temelinde de 80 yıllık milli mücadele ruhu ve evrensel esaslarıyla Atatürkçü düşünce sisteminin yattığını belirtti.

DENİZLİ
   
Denizli'de düzenlenen törenler, Vilayet önündeki Atatürk Anıtı'na Vali Gazi Şimşek ve diğer protokol üyelerince çelenk konulmasıyla başladı. Buradaki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.
  
MUĞLA
  
Muğla Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen anma töreninde, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından Anıt Şeref Defteri'ni imzalayan Muğla Vali Yardımcısı Sinan Akdoğan, “Kurduğun cumhuriyete ve cumhuriyetin kurumlarıyla ilke ve inkılaplarına milletçe sahip çıkmanın azmi ve kararlılığı içinde manevi huzurundayız." diye yazdı.

BOLU

Bolu'da, Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Bolu Belediyesi Eski Nikah Salonu'nda devam etti.

ELAZIĞ
 
Elazığ'daki tören, Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na Elazığ Valisi Kadir Koçdemir, Garnizon ve 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Nusret Taşdeler, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Bayram Arsoy, Elazığ Barosu ile siyasi partiler ve sivil toplum örgütü temsilcilerince çelenk konulmasıyla başladı.

EDİRNE
 
Trakya Üniversitesi'nce (T.Ü) Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk'ün sesinden 10. Yıl Nutku dinlendi.

ESKİŞEHİR
 
Eskişehir Vilayet Meydanı'ndaki törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

AFYON
 
Afyon'daki tören, Kocatepe Anıtı'na çelenklerin sunulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından, Afyon Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen konferansla devam etti.

ORDU

Ordu'nun Şakiye Mahallesi'nde düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve  İstiklal Marşı okundu. 
   
 UŞAK
  
Uşak'ta Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından Uşak Lisesi'nde düzenlenen anma töreninde konuşan Lise Müdürü Şadi Yılmaz, ”Atatürk, duygu ve düşünceleriyle bugün ve yarın, her zaman yanımızda olacaktır. Milletçe şu anda neye sahipsek onun sayesindedir” diye konuştu. 
 
ÇORUM
  
Çorum'daki anma töreni, Vali Hüseyin Poroy, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İrfan Şahin, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, resmi daireler ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerince, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. 
 
İZMİR

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 66. yıldönümünde, İzmir'de de düzenlenen törenle anıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, rektörler, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları ve kamu yararına çalışan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

BURSA

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 66. yıldönümünde, Bursa'da da düzenlenen törenle anıldı. 

Atatürk Caddesi'nde düzenlenen törende, Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Tunay Bilgen, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir İlhan, Bursa Barosu Başkanı Asude Şenol ile siyasi partiler, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

ADANA

Adana'daki törende, Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Ayhan Taş, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.
 
Bu arada törene katılanlar arasında bulunan Adile Yaraşır, protokolün dağılması sırasında 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Ayhan Taş'ın yanına yaklaşarak oğlu İlhan Yaraşır için iş istedi. 

BİTLİS
  
Bitlis Valisi Asım Hacımustafaoğlu, anma töreninde, Türk Kurtuluş mücadelesinin mimarı olan Atatürk'ü bütün dünyaya anlatmak için herkese görev düştüğünü söyledi.
 
İstiklal mücadelesinin, Türk Ulusu'nun kudret ve kahramanlığını tarihe altın harflerle geçiren muazzam bir eser olduğunu ifade eden Vali Hacımustafaoğlu, “Mustafa Kemal'in yaktığı ateş, yalnızca Türklerin değil, dünyadaki ezilmiş bütün ulusların da hürriyet meşalesi olmuştur” dedi.

MANİSA
  
Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen anma töreninde, Manisa Valisi Orhan Işın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Sami Demirel, Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının mensupları, Atatürk ve Egemenlik Anıtı'na çelenk koydu.

KAYSERİ
   
Kayseri'deki anma programı, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı.

Kayseri Valisi Nihat Canpolat, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Atatürk'ü anmanın Atatürk'ü anlamak demek olduğunu, Atatürk'ü anlamanın da Cumhuriyet'i korumakla mümkün olacağını söyledi. 

AYDIN
   
Aydın Atatürk Meydanı'ndaki törende, Atatürk Anıtı'na, Aydın Valiliği, Aydın Belediyesi ve sivil toplum örgütleri tarafından çelenk konuldu.
 
 Daha sonra Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Aydın Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan “Atatürk Aydın'da” fotoğraf sergisi gezildi.
  
AMASYA
  
Amasya Yavuz Selim Meydanı'ndaki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.
 
Törene, Vali Erhan Tanju, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Çetinkaya ve Belediye Başkanı İsmet Özarslan ile çeşitli kuruluşların yetkilileri katıldı.

Törenin ardından, Özel İdare Kültür Merkezi'nde Amasya Lisesi öğrencilerinin hazırladığı bir program gerçekleştirildi.
  
ÇANAKKALE

Çanakkale'deki anma töreni, Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Törene, Vali Süleyman Kamçı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Veysel Kösele, Belediye Başkan Vekili İbrahim Uyanık, çok sayıda askeri ve sivil yetkilililerle, öğrenciler katıldı.

KAZAKİSTAN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 66. yıldönümünde Kazakistan'da düzenlenen törenle anıldı.

Türkiye'nin Almatı Büyükelçiliği'nde düzenlenen törene, büyükelçilik çalışanları, Kazakistan'daki Türk okulları ve özel sektör temsilcileriyle diğer davetliler katıldılar. 
 
TÜRKMENİSTAN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 66. yıldönümünde Türkmenistan'da törenlerle anıldı.

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği karşısında bulunan “Atatürk Parkı”nda düzenlenen tören, yerel saatle 09.05'te bir dakikalık saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Daha sonra Atatürk heykeline çelenk konuldu.

KKTC

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 66. yıldönümünde KKTC'deki Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde (DAÜ) düzenlenen törenle anıldı.

KIRGIZİSTAN

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 66. yılında, Kırgızistan'da da anıldı.
 
 “10 Kasım anma programı”, saat 09.00'da başkent Bişkek'te Atatürk'ün adıyla anılan parktaki anıta çelenk koyulması, saygı duruşunda bulunulması ve Kırgızistan ile Türkiye milli marşlarının söylenmesiyle başladı.

KOSOVA

Prizren Kültürevi'nde düzenlenen tören, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'de, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın  okunmasıyla başladı.

DİĞER ETKİNLİKLER

Anma etkinlikleri kapsamında İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde, saat 20.00'de “Mustafa Kemal Olmak” adlı müzikli bir gösteri sunulacak.

Haberin Devamı

İstanbul İl Müftülüğü ve Beyoğlu İlçe Müftülüğü'nce, saat 11.00'de Kasımpaşa Camii'nde “Mevlid” okutulacak. Ayrıca İl Müftülüğü'nce, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde “Atatürk, Modernizm, Din ve Allah (Atatürk'ün Manevi Dünyası)” konulu konferans düzenlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!