Anlaştılar kurtuldular

Güncelleme Tarihi:

Anlaştılar kurtuldular
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara'da aynı saatte iki ayrı komisyon toplandı dün. Meclis tarihi günlerinden birini daha yaşıyordu. ANAP'ın Tansu Çiller, DYP'nin de Mesut Yılmaz hakkında verdiği soruşturmaları sonuçlandırmak için kader oylaması yaptı.

Oylama sonuçları, iki parti arasında gizli bir pazarlığın yapıldığı söylentilerini haklı çıkardı. Komisyonun ANAP ve DYP'li üyeleri, DSP ve FP'nin de destekleriyle iki genel başkanı akladılar.

Yeni hükümet pazarlıkları ve CHP'nin, Mesut Yılmaz'la Tansu Çiller'i Yüce Divan'a gönderme kararlılığı nedeniyle köşeye sıkışan ANAP ve DYP, çareyi birbirlerine sarılmakta buldu. Yaklaşık 4 ay boyunca birbirlerinin genel başkanlarını malvarlıkları konusunda topa tutan DYP ve ANAP, dün siyasi çevrelerde büyük şaşkınlığa yol açan sürpriz bir uzlaşma gerçekleştirdiler.

ANAP ve DYP'lilerin ezeli düşmanlıklarını ve ortaya attıkları iddiaları unutup dost olmaları, ‘Yeni hükümetin omurgası ortaya çıktı’ yorumlarına yol açtı.

Bu arada DSP'nin de Çiller'i aklayan bir tutuma yönelerek, ANAP'la işbirliği yapması dikkat çekti.

ÇİLLER KOMİSYONU

Çiller Komisyonu'nun karar toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü. CHP'li Tuncay Karaytuğ, son dönemde suçlayanların, aklayanlar haline geldiğini belirterek, ‘‘Bir iktidar uğruna, ne ittifaklar kuruluyor. Umarım, iktidar pastası, ideallerden vazgeçmeyi gerektirmez’’ dedi.

FP, ANAP, DYP ve DSP'li üyeler Çiller lehine görüş beyan ettiler. Karaytuğ ile birlikte diğer CHP'li Önder Kırlı ise Çiller'in Yüce Divan'a sevkedilmesi ve bazı kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunulması gerektiği görüşünü savundu. CHP dışındaki üyeleri kasteden Karaytuğ, ‘‘Akpak, bir şekilde birbirini temizlemiş insanlar olarak seçime gideceksiniz. İlkelerine bağlı insanlar ile kemiksizler mücadele edecek’’ dedi. Ancak oylama sonucunda Çiller 12'ye karşı 2 oyla Yüce Divan'a gitmekten kurtuldu.

Yılmaz'a DYP desteği

TBMM Mesut Yılmaz'ın Malvarlığını Soruşturma Komisyonu da aynı pazarlıklar geçerli oldu ve DYP'lilerin oylarıyla Yılmaz aklandı. DYP'li üyeler, ‘‘Ortaya atılan iddialarla mal varlığı konusunda bir illiyet kurmak mümkün değil. Diğer iddialar gerekiyorsa ayrıca araştırılır’’ dediler. FP'li üye Cemalettin Lafçı ise ‘‘Yılmaz bana güven vermedi. Açıklamaları çelişkili’’ dedi.

ANAP, DSP ve DYP'li üyeler Yılmaz hakkında Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığı, FP'li üyeler ile CHP'li Yusuf Öztop, Yüce Divan'a sevki gerektiği yönünde oy kullandılar. Sonuçta 5'e karşı 10 oyla Yılmaz aklandı. CHP'nin Yılmaz lehine oy kullanan üyesi Yahya Şimşek, hukukçu olarak tarih önünde vicdani sorumluluk taşımamak için bu yönde oy kullandığını belirtti.

Malları haksız ama...

ANAP'lı Erkan Mumcu Hürriyet'e, Çiller’in suçsuz olduğuna inandıkları için değil, hukuki imkansızlık nedeniyle' Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığına kanaat getirdiklerini söyledi. Mumcu, ‘‘Aylardan beri iddiaları Yüce Divan'a sevki gerektiren yasal çerçeveye oturtamadık. Tek bir belge vardı. O da zaman aşımına uğramış. Çiller'in haksız mal edindiğine inanıyorum, ancak bunu göreviyle ilişkilendirme imkanımız olamadı’’ dedi. CHP'li Karaytuğ da gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘‘Yeni hükümetin çatısı ortaya çıktı. ANAP'lıların suçlama nidaları birden kalkıverdi. Komisyonlar temizlik malzemesi haline getirildi. Çiller Yüce Divan'da yargılanmalı. Özer Çiller, Marsan yöneticileri ve Osman Ünsal hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin önerge verdim, Başkan Süha Tanık işleme koymadı. Ben bireysel olarak suç duyurusunda bulunacağım.’’ Çiller'in aklanması yönünde oy kullanan FP'li Lütfi Yalman da halen ciddi şüpheleri olduğunu belirtti.

Kim ne oy verdi

Başbakan Mesut Yılmaz ile DYP Genel Başkanı Tansu Çiller hakkında kurulan malvarlığı soruşturma komisyonlarının üyelerinin kullandığı oyların dökümü şöyle:

ÇİLLER AKLANDI

Çiller Malvarlığı Soruşturma Komisyonu- 12/2

Çiller'i aklayan 12 üye şunlar:

FP- Osman Hazer, Mustafa Yünlüoğlu, Lütfi Yalman, Saffet Benli.

ANAP- Erkan Mumcu, Nuri Yabuz, Abdullah Akarsu.

DYP- Ergun Özdemir, Kadir Bozkurt, Ömer Barutçu.

DSP- Arif Sezer, Mustafa İlimen.

Çiller'in Yüce Divan'a sevk edilmesi yönünde oy kullananlar şunlar:

CHP- Tuncay Karaytuğ, Önder Kırlı

ANAP- Süha Tanık (Başkan) (Oy kullanmadı)

YILMAZ AKLANDI

Yılmaz Malvarlığı Soruşturma Komisyonu- 10/5-

Yılmaz'ı aklayan 10 üye şunlar:

ANAP- Nejat Arseven, İrfan Köksalan, Ertuğrul Yalçınbayır, Zeki Çakan.

DYP- Nevzat Ercan, Ahmet Uyanık, Mim Kemal Aykurt.

DSP- Fikret Ünlü, Yalçın Gürtan.

CHP- Yahya Şimşek.

Yılmaz'ın Yüce Divan'a sevk edilemsi yönünde oy kullananlar:

FP- Mehmet Altınsoy, Cemalettin Lafçı, Altan Karapaşaoğlu, Hüseyin Kansu.

CHP- Yusuf Öztop.

Şimdi ne olacak

Soruşturma komisyonları tarafından sonuç bölümleri hazırlanarak, en geç 3 gün içinde TBMM Başkanlığı'na sunulacak olan raporların bir an önce görüşülmesi için siyasi irade gerekiyor. TBMM Başkanlığı'nın raporları çoğaltarak üyelere dağıtmasından sonraki 7 gün içinde Çiller ve Yılmaz hakkındaki mal varlığı soruşturma raporlarının Genel Kurul'da görüşülmesi gerekiyor. Ancak, Başkanlığın raporların üyelere dağıtılması için yasal bir süre koymaması görüşmenin istenildiği kadar uzağa atılması imkanını da veriyor. İçtüzüğe göre, raporların görüşülmesi aşamasında 6 milletvekili ile hakkında soruşturma açılan başbakan ve bakana söz verilecek. Görüşmelerden sonra komisyon raporu Genel Kurul'da karara bağlanacak. Komisyonun raporu Yüce Divan'a sevkine gerek olmadığı yönünde ise karşı görüşü savunanlar, Yüce Divan'a sevki yönünde önerge vererek bunun oylanmasını isteyebilecek. Ancak Yüce Divan'a sevki için 276 oyun bulunması gerekiyor. Bu yönde karar çıkarsa, dosya, TBMM Başkanlığı tarafından 7 gün içerisinde Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!