Güncelleme Tarihi:
Uzun bir süredir Atina hükümetine finansal destek sağlanmasını tartışan Avrupalı liderler, euro bölgesinde güvenlik ağı oluşturmak için Cuma akşamı sona eren toplantıda, gerekli olması durumunda Yunanistan’a Uluslararası Para Fonu (IMF) ile birlikte destek sağlama kararı aldı.
Bu gelişme uluslararası piyasaları sakinleştirdi, Çarşamba günü dolar karşısında son 10 ayın en düşük seviyesine gerileyen eurodaki hızlı düşüşü durdururdu. Ancak bazı uzmanlar, bu kararın o kadar da olumlu bir gelişme olmadığı görüşünde.
Dünyaca ünlü yatırımcı George Soros ile Quantum Fund'u kuran ve şu anda Rogers International Commodities Index (RICI) adında bir endeks yöneten Rogers, CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, “Yunanistan hiçbir zaman kendi ayakları üzerinde durmayı başaramadı. Son yaşanan borç krizinde de ülke iflasa sürüklenene dek harekete geçeceklerine inanmıyorum” dedi.
BAZILARI GÖRMEZDEN GELİYOR
Avrupa Para Birliği (EMU) kurulduğunda, birlik içinde yer alan ülkeler, Maastricht Antlaşması çerçevesinde, euro birliğinin mali gücünün sarsılmasını engelleyecek bir takım kuralları kabul etti.
Rogers ise antlaşmanın ilk gününden bu yana bazı ülkelerin antlaşmayı görmezden gelip, oyunu kendi kurallarına göre oynamayı tercih ettiklerini söyledi.
Efsanevi yatırımcı aynı zamanda, asıl sorunun ülkelerden çok antlaşmanın kendisi olduğuna dikkat çekti ve “Antlaşmanın aslı, euro bölgesi üyelerinin bütçe açıklarının en fazla gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) yüzde 3’üne denk gelecek şekilde olmasını öngörüyor. Mevcut duruma bakıldığında, Avrupa’da birçok ülkenin bu kıstası yerine getiremediği görülüyor" dedi.
IMF GÜÇLENİYOR
Diğer yandan, Yunanistan’ı kurtarma planına IMF’nin dahil edilmesinin fonun dünya ekonomisindeki gücünü artırdığı tartışılıyor.
Wall Street Journal’da yayımlanan bir haber analizde, geçtiğimiz iki yıl içinde hem Letonya hem de Macaristan’ı girdikleri mali krizden kurtarmak için Avrupa Birliği (AB) ile çalışan IMF’nin, şu anda hâkimiyetini Portekiz, İspanya ve euro bölgesinin diğer sıkıntılı ülkelerine kadar genişletebileceğini gösterdiğini belirtti.
ABD’li düşünce kuruluşu Brookings Institution’ın IMF konusundaki uzman analistlerinden Domenico Lombardi, “Yunanistan’daki sorunların Portekiz ve İspanya’ya yayılmasının önüne geçilmeli. Aksi taktirde IMF’nin bu ülkeler için de devreye girdiğini görebiliriz” dedi.