Güncelleme Tarihi:
Kaya, Ankara'ya su temin edilen Çubuk 2, Kavşakkaya, Kurtboğazı, Eğrekkaya, Akyar ve Çamlıdere barajlarını havadan inceledi.
AA kameralarının da eşlik ettiği, helikopterle yapılan incelemede Kaya, barajların durumu ve doluluk oranlarına ilişkin bilgiler verdi.
İrfan Kaya, Ankara'ya su sağlayan 6 barajın derinliklerini, kaçak su girişi veya çıkışı ile havzada herhangi bir yapılaşma olup olmadığını tespit etmek amacıyla havadan kontrol ettiklerini belirterek, “Şu anda barajlarımızdaki doluluk oranı yüzde 54. Bu da bizim 2 yılık suyumuz demektir” diye konuştu.
Kapasitesi 1 milyar 220 bin metreküp olan Çamlıdere Barajı'ndaki doluluk oranının yüzde 44 olduğunu kaydeden Kaya, diğer barajlarda ise bu oranın yüzde 90 düzeyine ulaştığını ifade etti.
Ankara'da önümüzdeki günlerde su sıkıntısı öngörülmediğini dile getiren İrfan Kaya, “Yağışlar böyle devam ederse inşallah suyumuz bol ve yeterli olacaktır. Şu anda bugünkü rezerve göre, Ankara'nın 2 yıllık suyu mevcut demektir. Tabii yağışlarla daha fazla olabilir. Ancak önümüzdeki günlerde yağışlar azalırsa bir miktar suda azalma olacaktır. Ancak mevcut rezerv 2 yıla yeter” dedi.
Yer altı barajından suyu arıtılmış olarak alıyoruz
Ankara'nın mevcut su ihtiyacını göz önüne alarak Elmadağ'da Kargalı bölgesinde bir yer altı barajı yaptıklarını hatırlatan Kaya, bunun şu anda Türkiye'de yapılan 3. yer altı barajı ve içme suyu alanında da tek barajı olduğuna dikkati çekti. Kaya, 2.5 milyon metreküp kapasiteye sahip barajı 3 ay içerisinde hizmete açmayı düşündüklerini söyledi.
Yer altı barajlarında, suyun yer altından doğal olarak süzülerek alındığını anlatan İrfan Kaya, “Diğer barajlardan suyu alırsınız, arıtır sonra halka verirsiniz. Burada direk barajdan arıtılmış olarak alıyorsunuz. Arıtma yapmadan, suyu doğal ortamında arıtılmış olarak alacağız” diye konuştu.
Kaya, helikopterle havadan kontrolün önemli olduğunu işaret ederek, “Çünkü karadan bazı şeyleri göremiyorsunuz. Barajlarımızın kontrol altında olması için ayda en az bir defa havadan tüm barajlarımızı kontrol ediyoruz. Amacımız, koruma havzasında herhangi bir kaçak yapılaşma olmasın, barajdan kaçak su alımı olmasın, bunları kontrol ediyoruz. Bizim 153 numaralı telefonumuz var. Barajlarla ilgili bir durum olduğunda vatandaşlarımız bizi arayabilir” dedi.
Suyun şehre getirilmesinin yanında, dağıtımı ve pis suyun arıtılması gibi görevlerinin de bulunduğunu anımsatan Kaya, şu anda Hasanoğlan ve Lalahan'da 2 pis su arıtma tesisi yaptıklarını, ayrıca tüm bölgelerde, kanal yenileme, su hatlarını yenileme çalışmalarının devam ettiğini ve eksik olan yerlerin tamamlandığını anlattı.
Kaya, barajlardan gelen isale hatlarının yenilenmesiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirtti.
Şu anda, Kızılırmak'tan su alınmadığını ifade eden Kaya, “2007 yılında, sadece 8 ay süreyle alınıp, harmanlanıp, arıtılıp ondan sonra verilmişti, ama şu anda buna gerek duymuyoruz. Çünkü suyumuz çok bol” şeklinde konuştu.