Ankaralı öğretmenle Eskişehirli öğretmen internette neden kapıştı?

Güncelleme Tarihi:

Ankaralı öğretmenle Eskişehirli öğretmen internette neden kapıştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2007 00:00

Cansel Güven, Ankara İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde Coğrafya öğretmeni. 11 yıldır üyesi olduğu öğretmen sendikası Eğitim-Sen’den istifa ederek kurduğu Anadolu Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmetleri Sendikası’nın (Anadolu Eğitim-Sen) Genel Başkanı. Geçen ekim ayında, sendikasının web sitesi www.anadoluegitimsen.org, Jorditurk lakaplı bir internet hackeri tarafından çökertildi.

Korsan, sitenin veri tabanını sildi, adresi Eğitim-Sen’in internet sitesine yönlendirdi. Cansel Güven, korsanın bilgisayar kullanıcı numarasını buldu, servis sağlayıcı şirket aracılığıyla adını, adresini tespit etti. Sonuca çok şaşırdı: Hacker meslektaşıydı. Zira IP adresi, Eskişehir Barbaros İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı ve resim öğretmeni Ümit Kan’a aitti. Savcılığa başvurarak bilişim suçundan "şüpheli" Ümit Kan’dan davacı oldu.

3 Ekim 2006’da Anadolu Eğitim Sendikası’nın web sitesini açanlar, ekranda önce bir şeytan resmiyle karşılaştı. Resmin üstünde de siteyi hack’leyenin imzası vardı: Jordihacker-jorditurk. Birkaç saniye sonra da Eğitim-Sen’in resmi sitesi ekranda beliriyordu. Anadolu Eğitim Sendikası’nın anlaşmalı internet şirketi, sitenin hack’lenen veri tabanındaki hiçbir şeyi kurtaramadı. Site bir süreliğine kapatıldı. Sendika Başkanı Cansel Güven, Jorditurk-Jordihacker’ın mail adresini ve sitesini buldu. Jorditürk’ün sitesinde bugüne kadar hack’lediği 335 adresin listesi sıralanıyordu. Tabii Anadolu Eğitim-Sen’in de adı bu listedeydi. Güven, bunun üzerine araştırmasını derinleştirdi. Bilgisayar korsanına servis hizmeti veren firmadan, gerçek adını, mesleğini, adresini, kendi sendikasının sitesine kaç kez girdiğini öğrendi.

KLAVYENİZE ÇENTİK OLDUK

Korsanın Eğitim-Sen üyesi bir meslektaşı olduğunu tespit edince, hacker’a "Sayın Ümit Kan" başlığıyla bir elektronik mesaj gönderdi: "Size ne diyeyim bilmem ki? Ayda 50 YTL taksit ödeyerek yaptırdığımız bir siteydi. Halen haftada 23 saat derse giriyor, ordan çıkıp sendikaya koşuyorum ve evet iki çocuk annesi SENDİKA AĞASIYIM. Eski bir Eğitim-Sen üyesiyim. Anadolu Eğitim-Sen’i kuranların çoğu ya sendikasız ya da farklı yapılardan. 145 üyemiz var. Daha fazla üye yapmakla ya da Eğitim-Sen’i bölmekle ilgilenmiyoruz. Irkçı ya da ümmetçi değiliz. Biz Hüseyin Çelik ve ekibiyle muhatabız. Derdimiz geçim. Derdimiz siyasi görüşlerin ardına düştü. Biz öğretmenleriz. Siz de öylesiniz sanıyorum. Nette skor tablonuzu gördüm. Silahınızın, klavyenizin üzerinde bir çentik olduk şimdi. Ne diyeyim... Mutlu bir gülümseme yarattıysa yüzünüzde, o sitedeki onlarca yazının, makalenin, şiirin anlamı da buydu belki."

Mail’ine imza olarak da "Cansel Güven-Coğrafyacı Ağa" diye yazdı. Az sonra Jorditürk’ün sitesinde kendi mektubuyla birlikte manifestoya benzeyen şu cevabı okudu:

"Gerekçem tamamen politiktir. Solcu geçinen oportünist bir oluşuma karşı duruştur. Bu yıl bu insanlar yüzünden bağlı bulunduğum sendika zayıflamış ve yetki döneminde Kamu-Sen’e mağlup olmuştur. Sendika ağalarına karşı duruştur. Bunlar emek yanlısı değil, yemek yanlısıdır."

Bu ilk raunttan sonra Cansel Güven bu kez hacker’a bir davet mesajı attı, Ankara’ya çağırdı. "Mahkemeye gitmeyelim, bu sorunu iki meslektaş olarak aramızda çözelim" diyordu. Ama cevap gelmedi. Bunun üzerine hacker hakkında topladığı tüm bilgilerle 29 Kasım’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Bu arada, Eskişehir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kerim Erzincanlı da, Ümit Kan’dan bu hack’leme iddiasıyla ilgili savunma aldıklarını, valiliğin talimatıyla inceleme başlatılacağını söyledi.

O BİR RESSAM

Hacker’lıkla suçlanan Ümit Kan, Eskişehir’de Barbaros İlköğretim Okulu’nun müdür yardımcısı. Resim öğretmenliği yapan Ümit Kan, bu konuda da çok aktif. Hatta, Ata Sanat Merkezi (www.atasanat.com) adlı internet sitesinin de kurucu başkanı. Siteye ilk girdiğimiz gün, resim, sergiler ve sanat üzerine pek çok haber ve duyuruyla karşılaştık. Ancak kendisiyle konuştuktan sonra, sitenin yayını durdu. Hatta, google’da adı arandığında, çıkan sitelerin tümü kilitlendi. Ancak "nursen_gorsen.sitemnet.com" adlı sitede ilginç bir bilgi vardı. "Sanatçı Öğretmen Sergileri" başlığı altında, Ümit Kan’dan şöyle söz ediliyor: "Estetik duyarlılıklarını, milli duygularını halen sürdürdüğü resim eğitmenliğinde, atölyesinde, yayınladığı eşsiz güzellikteki sanat sitesinde ve toplumuna karşı zararlı yayın yapan siteleri hackleyişinde yansıtıyor. O bir sanatkar, eğitmen, hacker ve MEB’in vazgeçilmez adamı."

ÜMİT KAN (Hacker olmakla suçlanan öğretmen)
/images/100/0x0/55ea2de3f018fbb8f86fea93

Komşular yapmış olabilir

Evimde kablosuz internet bağlantısı kullanıyorum. Dizüstü bilgisayarım ve PC’yi birlikte kullandığım için güvenlik duvarı kurmadım. Bu nedenle gündüz saatlerinde komşular kablosuz internet hattımı kullanmış olabilir. Ben web master’ım ama hacker değilim. İftiraya maruz kaldım. Gururum ve mesleğim rencide edildi. Eşim rahatsız oldu, ev huzurum bozuldu. 140 üyeli bu sendikanın başkanı, üye artırarak profesyonel sendikacı olmak, çift maaş almak için beni kullanıyor. Ankara’da bir hukuk şirketiyle anlaştım. Menfaate dayandıklarını ispatlarsam 250 bin liralık tazminat davası açacağım. Eğitim-Sen üyesiyim ama azılı sendikacı değilim. Bu olaydan sonra sendika ve öğretmen haklarından nefret ediyorum.

CANSEL GÜVEN (Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı)

Site hack’leyerek skor yapıyor

Mesele, iki öğretmenin mahkemelik olması şeklinde algılanmamalı. Hacker sitemizi Eğitim-Sen’e yönlendirdi ama bu olaydan dolayı sendikayı suçlayamam. Ümit Kan, profesyonel bir web master. Çalıştığı Barbaros İlköğretim Okulu’nun web sitesini de o yapmış. Hack’lediği sitelere baktığımda ruh sağlığının iyi olmadığına karar verdim. Kültür sanat sitelerini, küçük yerel dernekleri, güvenlik açığı olan siteleri hack’leyerek skor yapıyor. Prestij kazandığını düşünüyor. Belki öğrencilerinin çok sevdiği bir öğretmen, iyi bir aile babasıdır. Ama geceleri hacker olabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!