"Ankara'dan Yükselen Işık" sergisi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Ankaradan Yükselen Işık sergisi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2007 22:24

Kuruluş yıllarında fotoğraflarıyla genç Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyaya tanıtılmasında büyük görev üstlenen Othmar Pferschy'nin eserlerinden oluşan sergi Başkentlilerle buluştu.

Haberin Devamı

Eczacıbaşı topluluğunun katkılarıyla Ankara Palas Devlet Konukevi'nde düzenlenen serginin açılışına, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello ile çok sayıda davetli katıldı.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Ankara'dan Yükselen Işık: Othmar Pferschy Fotoğrafları” sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, Pferschy'nin Cumhuriyet'in ilk yıllarında çektiği fotoğraflarla genç devletin dünyaya tanıtımında büyük rol üstlendiğini söyledi. Pferschy'nin o zamanın üstün tekniğiyle çektiği fotoğrafların paralarda, pulların üzerinde ve kartpostallarda kullanıldığını kaydeden Eczacıbaşı, bunların Başkentte sergilenmesini bir görev olarak gördüklerini belirtti.

“BABAM ATATÜRK HAYRANIYDI”

Haberin Devamı

Pferschy'nin Alanya'da yaşayan kızı Astrid Von Schell, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir Atatürk hayranı olan babasının Ulu Önder'den söz ederken gözlerinin dolduğunu anlattı. Babasının kendisine de Atatürk sevgisi aşıladığını ifade eden Von Schell, şunları söyledi:

“Babam 1. Dünya Savaşı yıllarının ardından 1926'da İstanbul'daki Weinberg fotoğraf stüdyosunun aradığı editörlük için başvurmuş ve kabul edilmiş. Bir süre sonra kendi stüdyosunu kuran babam, Türkiye'de yabancıların çalışmasını yasaklayan yasa çıkınca Mısır'a gitmeyi düşünüyor. O sıralarda bir Türkiye kitabı çıkarmayı düşünen Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Vedat Nedim Tör'ün eline bir yerlerden babamın fotoğrafları gönderiliyor. Babam kendisine birlikte çalışmayı teklif eden Tör'ün önerisini bir süre düşündükten sonra kabul ediyor. Böylece genç Türkiye Cumhuriyeti'nin fotoğraflarını çekerek kurumun arşivini oluşturuyor.”

Türk vatandaşı olduğunu kaydeden Von Schell, babasının Manavgat Şelalesi ve Üzümlü Kızlar konulu fotoğraflarının eski paralar üzerinde bulunduğunu söyledi. Sergide, Pferschy'nin 1926-1969 yılları arasında Türkiye'yi dolaşarak çektiği fotoğraflar yer alıyor. İstanbul Modern Sanat Müzesi koleksiyonuna ait fotoğrafların yer aldığı sergi, 20 Mayıs'a kadar açık kalacak. Sergiyi, 23-29 Nisan tarihleri arasında ziyaret edecek çocuklar, atölye çalışmalarında fotoğraflardan yola çıkarak zaman haritaları ve hayali mekanlar yaratacak. Yanlarında sevdiği fotoğrafları getiren 6-12 yaş arası çocuklar etkinliklere ücretsiz katılabilecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!