Güncelleme Tarihi:
Ankara’da taksi tarifelerine 2 yıl aradan sonra zam geldi. Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası’nın teklifi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın da kararıyla taksilerin tarifesine yüzde 10 zam geldi. Buna göre önceden 2,70 kuruş olan taksimetrenin açılış fiyatı 3,10 kuruş oldu. Kilometrede ise önceden 2,40 kuruş olan fiyat 2,70 oldu. Saat ücreti ise 24 lira oldu. Zam haberinin ardan Başkent’te görev yapan 7701 şoför, Etlik Halil Sezai Caddesi’ne gelip taksimetrelerini yeni tarifeye göre ayarladı.
Yeni tarifelerle biran önce çalışmak isteyen taksiciler, dün akşam saat 21.00 sıralarından itibaren ayarlama sırasında uzun kuyruklar oluşturdu. Binlerce taksicinin beklediği kuyrukta taksiciler ilk önce taksimetrelerini ayarladı. Sonrasında ise ayar atışlarını yapıp, yeni tarifeyi de yükledikten sonra mühürleme işleminin de ardından trafiğe çıktı. Heyecanlı bekleyişleri sırasında taksicileri Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Zafer Şener ve Başkanvekili İzzet Yıldırım da yalnız bırakmadı.
“TOPLAM 7701 TAKSİ BURAYA GELECEK”
Konuyla ilgili açıklama yapan Zafer Şener, zammı esnafa sorduktan sonra zam yaptıklarını söyledi. Şener, "Esnafımıza sorduk ve bugün zam yaptık. Yüzde sekseni zam yapılmasını istedi. İki yıldır zam yapmıyorduk. Bugün isabet oldu. Esnafımızın isteği üzerine yüzde 10 zam yaptık. Ankara taksisine hayırlı uğurlu, bol ve bereketli kazanç diliyoruz. Toplam 7701 taksi buraya gelecek. Bu işlemi 2 günde halledeceğiz. Gece gündüz çalışacağız, sabaha kadar buradayız. Esnafın emrindeyiz her dakika. Onlar ne diyorsa biz buradayız. Şimdi mazot benzin düştü ama bu taraftan da araba parçaları pahalandı, arabalarımızın fiyatı yükseldi. Bir taraftan bakmayacağız, geniş çerçeveden bakacağız bu işe. Ondan dolayı bu zammı yapmak zorunda kaldık. Ankara taksisine bol kazançlar diliyoruz. Allah kaza bela vermesin. Onlar bizim her şeyimiz. Biz onlar için sabaha kadar buradayız. Emirleri olur." şeklinde konuştu.
“2,70 LİRA ESKİ FİYATI ŞİMDİ 3,10 LİRA AÇILIŞ OLDU”
İzzet Yıldırım ise tarifelerin değişiminden dolayı yolu kapatmak zorunda kaldıkları için vatandaşlardan özür diledi. Yıldırım, "Şimdi bu ilk başta bu trafikten dolayı yurttaşlarımıza rahatsızlık verdiğimizden dolayı yurttaşlarımızdan özür dileriz. Ama iki gün bizi idare edecekler, başka çaremiz yok. Keşke başka şansımız olsaydı yapsaydık. Zamma gelince, iki yılda anormal derece mazota zam geliyor. Bizim gönlümüz zam yapmaktan yana değil ama maalesef baktığınız zaman Ankara taksisi İstanbul taksisi kadar iyi değil. Biz 120 lira parayı zor kazanıyoruz. Lastiğini şunu bunu koyduğunuz zaman, parçaları koyduğunuz zaman hakikaten bu zam zam değil. Bu zam da yurttaşlarımızı o kadar ürkütmesin. Yani 20 liralık gidecek yere en fazla 22-22,5 lira para verecek. Ondan dolayı da yurttaşlarımız da bu konuda rahat olsunlar. Onun için de yurttaşlarımız da bu konuda rahat olsunlar, taksiye binsinler. Biz onların 24 saat hizmetindeyiz. 2,70 lira eski fiyattı şimdi 3,10 lira açılış oldu. Kilometrede 27 lira atacak, 1 dakika beklememiz var. Beklememizde de 40 kuruş atacak." şeklinde konuştu.
“İŞSİZLİK VAR İŞ YOK”
Mazot ve benzin fiyatlarının düşmesine rağmen gelen zamma sevinen taksicilerden Ahmet Ceyhan ise "Hayırlı uğurlu olsun, inşallah iyi olur. Vatandaşa iyi hizmet vermeye devam edeceğiz. Vatandaşımız bize güvensin, elimizden geldiğince yardımcı olacağız. Bu zam zamanında oldu. Gayet uygun zamanında geldi. Şu anda düşmüş gibi gözüküyor ama normalde aslında ticari taksilerin yakıtını süspansiyon yapılması lazım. Biraz daha yani esnafın para kazanması için. Şuanda ucu ucuna denk geliyor zaten. Aşırı derece para kazanma yok, zaten işsizlik var iş yok.” ifadelerini kullandı. Taksicilerden Abdullah Koçak ise,” Zammı bence zamanında uygun buluyorum. Mazot benzin biliyorsunuz biz ithalatta yapıyoruz, ihracatta yapıyoruz. Bu şekilde dışa bağlı olduğumuz için, ne zaman ne olacağını bilmediğimiz için. Bir de sadece yakıta bağlamamak lazım, ticari taksileri sadece yakıta bağlamamak gerek. Bunların içinde sigortası, vergisi bunların da eklenmesi gereken bir şey. Bunların da eklenmesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
“BU AİLELER ÇOK ZOR DURUMA DÜŞÜYORLAR”
Gelen zamma sevinen ancak gelen trafik cezalarından yakınan taksici Levent Kıvrakoğlu ise şunları söyledi: "Bizim dertlerimizden en büyük birisi trafikteki cezalarımız. Yetkililerden mümkünse rica ediyorum, bize arkadan 10-15-20 lira vergi dairesinden araştırabilirler. Ticarilere arkadan cezalar yazılıyor. Ticarinin yüzüne yazılmasını istiyoruz. Bu ticarilerimizde okuyan üniversite öğrencileri var, öksüzlerimiz var. Bu aileler çok zor duruma düşüyorlar. Lütfen rica ediyorum. Arkadan değil yüze yazılsın. Esnafımızın, şoförümüzün hatasını bilelim, kimin ne olduğunu bilelim ona göre şoför düzenleyelim, şoförleri takip etme şansımız oluyor. Öbür türlü arkadan 10 bin lira, 5 bin lira cezalar geliyor. Sayın bakanımıza, sayın Başbakanımıza özellikle sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum,’ özellikle arkadan yazılmasın trafik cezaları. En büyük sorunumuz trafikteki arkadan yazılan cezadır.
Arkadan trafik polisleri frene basan arkadaşımızı da yazıyor, durmayan arkadaşımıza da yazıyor. Bunları tespit edebilirler. Arkadan yazılmasını istemiyoruz. 5-10 bin lira bizlere çok ağır geliyor. Vergi dairesine gittiğimiz zaman 2-2,5-3 bin lira çıkıyor senede. Muayeneye gidemiyoruz, kaçak dolaşıyoruz. Çünkü 3-5 bin lira, ben nereden bulacağım 5 bin lirayı. Arabalarımızın parçaları ağır geliyor. ÖTV, KDV’den bize indirilmesini rica ediyorum. Arabalarımızı değiştirirken Avrupa Birliği’ndeki (AB) gibi haklar tanınsın, vergi alınmasın değiştirirken."
Tarifelerin değişiminden dolayı taksicilerin bulunduğu caddenin trafiği alınan izinle trafiğe kapatılırken, Başkent’te görev yapan 7 bin 701 taksinin geçiş işleminin 2 gün içinde bitirilmesi planlanıyor. Bunun için de geceli gündüzlü çalışılması düşünülüyor.