Güncelleme Tarihi:
Kızılay Güvenpark'ta toplanan göstericilerin bir kısmı, Konur Sokak'taki Madenci Anıtı'na karanfil bırakılmasının ardından Meclis istikametine yürümek istedi.
Polisin grubun yürümesine izin vermemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Bu sırada bazı göstericilerin polise havai fişek attığı görüldü. Polis de göstericilere biber gazıyla müdahale etti.
Müdahalenin ardından, göstericilerin bir kısmı Kızılay istikametine, bir kısmı da Konur Sokak'ın arka taraflarına doğru kaçtı.
Göstericilerin attığı havai fişeğin yüzüne isabet etmesi sonucu bir polisin yaralandığı öğrenildi.
Biber gazından göstericilerin yanı sıra vatandaşlar ve basın mensupları da etkilendi.
İki gruba ayrılan göstericilerin Kızılay ve Konur Sokak'taki bekleyişleri sürüyor.
Polis Atatürk Bulvarı'nda bulunan bakanlıkların çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.
KADIKÖY'DE SOMA İÇİN YOL KAPATARAK OTURMA EYLEMİ YAPTILAR
Soma'daki maden faciasında ölenler için, Kadıköy'deki Boğa Heykeli önünde toplanan bir grup oturma eylemi yapıp yolu kapattı. "Kaza değil cinayet" şeklinde slogan atan gruptan bazılarının yüzünü siyaha boyadığı ve baret taktığı görüldü.
Kadıköy Gençlik Meclisi tarafından Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için eylem düzenlendi. Eylem için yaklaşık 100 kişi saat 17.00'de Kadıköy Boğa heykeli önünde toplandı. Grup, Kadıköy İskele Meydanı'na inen Söğütlüçeşme Caddesi üzerine oturup yolu araç trafiğine kapattı. "Ya barbarlık, ya sosyalizm" ve "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" yazılı pankart ile "Gün kömürden daha kara" ve "Güneşi göremedim" yazılı dövizler açan göstericiler, "Kaza değil cinayet" şeklinde slogan attı. Bazı göstericilerin kafasında işçi bareti olduğu, bazılarının da yüzünü siyaha boyadığı görüldü. Eylemciler, Boğa Heykeli'nin önüne de kömür bıraktı.
Yarım saat süren oturma eyleminin ardından, grup İskele Meydanı'na kadar yürüdü. - Cengiz ÇOBAN - Yaprak KARADENİZ / İstanbul DHA
SİVEREK’TE SOMA İÇİN OTURMA EYLEMİ
ŞANLIURFA’nın Siverek İlçesi’nde, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden ocağında meydana gelen patlama sonucu ölen 245 işçi için oturma eylemi yapıldı.
Siverek Emek ve Demokrasi Platformu üyelerinde oluşan 50 kişi, akşam saatlerinde Hürriyet Caddesi üzerinde bulunan Hükümet Konağı önünde toplandı. ’Soma’da yaşanan bir kaza değil, açık bir iş cinayetidir!’, ’Bir avuç kömür için bir ömür veren maden işçilerini saygıyla anıyoruz!’, ’Öfkeliyiz, hesap soruyoruz" sloganı atan grup adına açıklama yapan platform üyesi Songül Onbayram, ’Manisa’nın Soma İlçesi linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş.’ye ait bir ocakta meydana gelen trafosu patlaması sonucunda 238’i aşkın işçi hayatını kaybetmiş, 100’ü aşkın işçi yaralanmıştır. Soma’da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir" dedi.
Açıklama ardından kalabalık, 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra sessizce dağıldı. Mehmet SEZGİN/SİVEREK(Şanlıurfa), (DHA)
İKİNCİ PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ
Tunceli’de Devrimci Güçbirliği Platformu’nun düzenlediği, sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar, Soma’da meydana gelen ölümleri protesto için yürüyüş düzenledi.
Sanat Sokağı üzerinde akşam saatlerinde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, slogan atarak, Cumhuriyet Caddesi’ne gitmek üzere yürüyüşe geçti. En önde, ’Özelleştirmeye ve taşeronlaştırmaya son, kader değil iş cinayeti’ yazılı pankart taşıyan kalabalık grup, çarşı merkezinden geçerken, çevredeki binalarda oturan vatandaşlar da balkona çıkarak, alkışlarla destek verdi. ’Hükümet istifa’ sloganları atarak Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüyen grup, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. DİSK Genel İş Sendikası Tunceli Şubesi Başkanı Hasan Çiçek, 200’ün üzerinde insanın yaşamını yitirdiği maden faciasını katliam olarak değerlendirdi. Yapılan konuşmanın ardından kalabalık grup sessiz bir şekilde dağılırken, Tunceli Belediyesi hizmet binasına siyah bez asıldığı görüldü.
ZONGULDAK, KASTAMONU VE BARTIN'DA SOMA İÇİN YÜRÜDÜLER
Zonguldak, Kastamonu ve Bartın'da, Soma'daki maden faciası için protesto yürüyüşleri yapıldı.
Zonguldak'ta Madenci Anıtı önünde toplanan Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri, caddede yolun bir bölümünü ulaşıma kapatarak oturma eylemi yaptı. 200 kişilik grup arasında tıp öğrencileri beyaz önlükleriyle, öğrencilerden bazıları da madenci baretleriyle yer aldı. Öğrenciler, baret ve dövizleri yere koyup Soma'da ölen işçiler için saygı duruşunda bulundu. Öğrenciler, daha sonra basın açıklamasıyla faciayla ilgili tepkilerini dile getirdi.
Daha sonra üniversite öğrencileri ve Demokrasi Platformu üyeleri Madenci Anıtı'ndan Liman Caddesi'ndeki Maden Şehitleri Anıtı'na yürüdü. Aralarında daha önce Zonguldak'taki maden kazalarında ölenlerin yakınlarının da bulunduğu yaklaşık 500 kişi, 'Zonguldak uyuma madenciye sahip çık', 'Maden şehitleri onurumuzdur' sloganları attı. Yürüyüşe katılanların bazıları da madenci fotoğrafı ve ekmek taşıdı. Kalabalık, Maden Şehitleri Anıtı'nda yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı. Üniversite öğrencilerinden basıları ise Madenci Anıtı'na geçerek oturma eylemini sürdürdü.
Ereğli İlçesi'nde Devrim Bulvarı'nda toplanan üniversite öğrencileri de ölen maden işçileri için 3 dakika saygı duruşunda bulundu. Çevredeki vatandaşlar da saygı duruşuna eşlik etti. Öğrenciler, basın açıklamasının ardından Atatürk Anıtı'na geçerek oturma eylemine devam etti.
KASTAMONU'DA 300 KİŞİ YÜRÜDÜ
Kastamonu'da ise KESK Şubeler Platformu'nun maden faciası için düzenlediği eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. Cevizlipark'ta toplanan grup, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Kalabalık, sessiz yüryüşün ardından dağıldı. Türkiye Yol-İş Sendikası Şubesi üyeleri de Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklamasıyla faciayla ilgili tepkilerini dile getirdi.
BARTIN'DA MADENCİLER YÜRÜDÜ
Bartın'ın Amasra İlçesi'nde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde çalışan maden işçileri de Soma'da ölen madencileri anmak ve özelleştirmelere tepki için yürüdü. Yaklaşık 220 işçi, baret ve iş kıyafetleriyle ilçe merkezindeki Madenci Anıtı'na kadar yürüdü. İşçiler, burada yapılan basın açıklamasından sonra dağıldı.