Güncelleme Tarihi:
Cuma namazı saat kaçta kılınacak sorusu, Ankara, İstanbul ve tüm Türkiye'nin öğle saatleri yaklaşırken araştırdığı konu olmaya başladı. Milyonlarca kişinin ibadetlerini yerine getirebilmek adına camilere doğru hareket edeceği Cuma namazı saati, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlandı. Peki, Ankara'da ve diğer tüm illerde Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?
Diyanet İşleri Başkanlığından alınan bilgilere göre Cuma namazı, Ankara'da 13.07'de kılınacak. İstanbul'da ise Cuma Namazı'nın idrak edileceği saat 13.23 olacak. Cuma saati İzmir'de 13.30, Adana'da 12.57, Antalya'da 13.16, Bursa'da ise 13.22'de olacak.
Diğer illere ait Cuma saatleri için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
TÜM İLLERİN CUMA SAATLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
CUMA NAMAZINA ÜÇ KEZ GİTMEYENİN NİKAHI DÜŞER Mİ?
Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler.
Cuma namazını terk edenlere yönelik tehditkâr ifadeler taşıyan hadisler, Cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacını taşırlar. Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, 40); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât, 212).
Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.
HUTBEDE TÜRKÇE DUA EDİLİR Mİ?
Duanın belli bir dilde yapılması şart değildir. Çünkü dua kulun Yüce Allah’a yönelmesi, O’na yalvarması ve O’ndan istemesidir. Dolayısıyla kişinin ne istediğini bilecek şekilde kendi diliyle dua etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Ancak Kur’an-ı Kerim’de yer alan veya Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen duaların mümkün olduğunca kendi aslî şekilleriyle yapılması daha uygundur. Bu itibarla hutbe dualarının da aslî biçimleriyle yapılmasına gayret edilmelidir. Bununla birlikte ikinci hutbenin sonunda, cemaatin anlayabileceği bir dilde dua yapılmasının önünde de bir engel bulunmamaktadır.
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).
İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).