Güncelleme Tarihi:
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, bazı kişilerin katkılı akaryakıt üreterek, dağıtım ve satışını yaptıklarının tespit etti.
Bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla projeli bir çalışma başlatan Mali Polis, yaklaşık 9 ay süren çalışmanın ardından kimlikleri tespit edilen şahıslara yönelik “İpekyolu” adını verdikleri operasyon düzenledi.
Suç örgütünün çökertilmesi için 20 Kasım Salı günü, Ankara, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Kocaeli, Tokat, Mersin ve İzmir'de eş zamanlı düzenlenen operasyonda, “şebeke”nin önde gelenlerinin de aralarında bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan Ahmet Said Y., Deniz Ö., Ramazan G., Muzaffer Y., Takyeddin I., Fetullah I., Egemen A., Üyüp Gökhan D., Şehmus A., Bekir E., Fatih Ö., Hasan Hüseyin A., İbrahim Halil D., Recep A., Nihat Y., Fırat D., Mustafa N., Aytekin G., Halil İbrahim A., Cengizhan Y., İbrahim Ç., Yasin B., Hakan Bayram Ş., Eyüp C., Erdal Y., İsmet Ç., Gültekin Ö. Emniyet Müdürlüğüne getirildi.
Bu kişilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda 2 adet ruhsatsız tabanca ile bu silahlara ait 163 fişek ve 3 şarjör, banka hesap cüzdanları, fatura ve diğer şirket evrakları, bilgisayarlar ile gizli tanklarda muhafaza edilen yaklaşık 100 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi.
Aralarında kimya şirketi, akaryakıt istasyonu ve pazarlamada çalışan kişilerin de bulunduğu 27 zanlının, boya yapımında kullanılan solvent ve türevi maddeleri akaryakıta oranla çok daha düşük bir vergiyle ithal ettikleri belirlendi.
Zanlıların malzemeleri akaryakıta dönüştürmek için Ankara-Konya Yolundaki bir benzin istasyonu arkasında yer altında düzenek oluşturdukları tespit edildi.
“RÜŞVET ALMAK”TAN İŞLEM
Olayla ilgili akaryakıt istasyonlarını denetlemekle görevli, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nde çalıştığı öğrenilen Halil İbrahim A. ve Aytekin G. hakkında da “rüşvet almaktan” yasal işlem yapıldı.
Şebekenin hazırladığı düzenek ile aynı pompada denetlemeye gelindiğinde temiz, daha sonra ise karıştırılmış sahte akaryakıtı sattıkları belirlendi.
Araçlarının motorları kullanılamaz hale geldiği için çok sayıda vatandaşın şikayetlerinin de bulunduğu öğrenilirken, şebekenin, operasyon düzenlenene kadar yüzlerce ton sahte akaryakıtı piyasa sürdüğü ve normal akaryakıt fiyatına oranla yüzde 70'in üzerinde haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi.
Bu kişilerden 5'i ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken, 22 kişi “Türk Ceza Kanununun 220. maddesi kapsamında kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kurmak, 5607 sayılı kanunun 3/6. maddesinde belirtilen, özel kanunlar gereğince gümrük vergilerinden kısmen veya tamamen muaf olarak ithal edilen eşyayı ithal amacı dışında başka bir kullanıma tahsis etmek, satmak veya devretmek ya da bu özelliğini bilerek satın almak veya kabul etmek, 4/1 maddesinde belirtilen bu kanunda tanımlanan suçların ve kabahatlerin, bir örgüt çerçevesinde işlenmesi ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'na muhalefet etmek” suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.