Güncelleme Tarihi:
Dışişleri, Reinfeldt’in Başbakan Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, İsveç Parlamentosu’nun aldığı sözde soykırım kararını, “Esef ve üzüntüyle” karşıladığını belirtmesinin, ABD yönetimine örnek olarak, Obama’dan da benzer bir davranışın beklendiğini belirtiyor.
Korutürk dönecek sinyali
Dışişleri’nden etkin bir isim Hürriyet’e, Reinfeldt’in tutumunun Ankara’da “Telafi edici bir adım” ve istişareler için çağrılan Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk’ün yeniden görev yerine dönmesi açısından da “Önemli bir gelişme olarak” değerlendirildiğini söyledi. Bu kapsamda Korutürk’ün makul bir süre içinde görev yerine dönmesi bekleniyor. Reinfeldt geçen cumartesi günü Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesi sonrası şu açıklamayı yapmıştı: “Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Rigsdag’ın (İsveç Parlamentosu) kararını tarihi olayların siyasileştirilmesine yol açtığı için esefle karşıladığıma ve büyük üzüntü duyduğuma dair bilgilendirdim. Bunun Türkiye’de Ermenistan ile uzlaşı ve Türkiye’deki reform süreçlerini durdurmaya çalışan güçler tarafından kullanılabileceğine ilişkin endişelerimi de dile getirdim.”
Obama’nın konuşması
Ankara, tasarının komiteden geçmesinin ardından Obama’nın 24 Nisan’da yapacağı konuşmaya kilitlenmiş durumda. Amerikalı kaynaklar, tasarının genel kurula gelmesinin ve Obama’nın 24 Nisan konuşmasında “soykırım” ifadesini kullanmasının beklenmediğini belirttiler.
4 Mart’taki oylamadan sonra Anka-ra’ya çağrılan büyükelçi Namık Tan’ın durumu da belirsizliğini konuyor. Dışişleri’ndeki hakim görüş, Tan’ın, Obama’nın 24 Nisan’da yapacağı konuşmaya kadar Ankara’da kalacağı yönünde.