Ankara tavşanı koruma altında

Güncelleme Tarihi:

Ankara tavşanı koruma altında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2001 00:00


Türkiye'de daha önce sadece 2 işletmede yetiştirilen Ankara tavşanı için yapılan koruma ve tanıtım çalışmaları sonuç verdi. Artık Ankara tavşanı 30 işletmede üretiliyor, sayısı, 400'den 2 binin üstüne çıktı, 200'e yakın kişi ve kuruluş ise sırada bekliyor.

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfur Bekyürek, dünyada Avustralya'dan Fransa'ya kadar birçok ülkede yetiştirilen ve sayıları milyonlarla ifade edilen Ankara tavşanının, 5 yıl önce Almanya'da yaşayan bir gurbetçi tarafından yeniden anayurduna getirildiğini belirtti. Doç. Dr. Bekyürek, tarihi belgelere göre Ankara tavşanının Anadolu'da en son 1723 yılında görüldüğünü, aradan geçen yüzlerce yıl içinde unutulduğunu belirterek şunları söyledi:

''100 tavşan ırkı arasında yün ve et verimi açısından en değerli ırk olan Ankara tavşanı, tesadüfen getirildiği anayurdunda, geçen yıla kadar sadece Kayseri ve Ankara'da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na ait bir enstitüde yetiştiriliyordu. Yaptığımız tanıtım çalışmaları sonucu yurdun birçok bölümünden, bu tavşanı yetiştirmek için bize talep geldi. Van, Malatya, İzmit, Yozgat, Uşak, Antalya, Manisa ve Ankara gibi yurdun değişik yörelerindeki birçok merkezde şu anda 30 üretim çiftliği kuruldu. Kayseri'den giden damızlıklarla, Ankara tavşanının sayısı, 400'den 2 binin üstüne çıktı. Şu anda bu hayvanı yetiştirmek için 200'e yakın kişi ve kuruluş sırada bekliyor. Bize gelen başvuru ise binin üstünde. Bu gayret, Anadolu insanının Ankara tavşanına sahipçıktığının ve kendi vatanına uzun bir aradan sonra kavuştuğunun göstergesi.''

ALTIN DEĞERİNDE

Doç. Dr. Bekyürek, tanesi 60 milyon lira olan Ankara tavşanının yününün altın değerinde olduğunu belirterek şöyle devam etti:

''Bir hayvan, yılda 1 kiloya yakın yün veriyor. Özellikle Angora kazakların üretiminde kullanılan yünün uzunluğu, 6 santimetreden kısa olursa 10 ile 30 dolar, 6 santimetreden uzun olması durumunda ise 50 dolara kolaylıkla pazarlanıyor. Elde örülerek, iplik haline getirilen yünün kilosu ise 300 dolardan alıcı buluyor. Bir hayvanın yıllık maliyeti 8-9 milyon lirayı geçmiyor. Bu maliyet de protein değeri çok yüksek, kolesterolü çok düşük olan ve kilosu 3.5 milyon liradan toptancıya satılan et geliriyle karşılanıyor.''

Doç. Dr. Tayfur Bekyürek, hızla yaygınlaşan Ankara tavşanının yününün hafif olması ve yüksek ısı tutması, elektromanyetik etkisi nedeniyle de romatizma hastaları için ideal olduğunu kaydetti.

Bekyürek, bir Ankara tavşanının bir batında 4 ila 14 arasında yavru dünyaya getirdiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!