Ankara Tabip Odası'ndan intörn bildirgesi

Güncelleme Tarihi:

Ankara Tabip Odasından intörn bildirgesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2011 18:22

Ankara Tabip Odası tarafından hazırlanan İntörn Hakları Bildirgesi'nde, “İntörn çalışma saatleri ve nöbet sürelerine yasal sınırlama getirilmesi, haftada 56 saati geçmemesi gerektiği” savunuldu.

Haberin Devamı

Ankara Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, 19 Martta Ankara Mamak'ta doğalgaz zehirlenmesinden hayatını kaybeden genç hekim adayı intörn Dr. Gülenay Aydın'ın acı kaybının, yalnızca talihsiz bir kaza olarak görülmediği belirtildi.


İntörn doktorların müzminleşmiş sorunları bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu nedenle “İntörn Hakları Bildirgesi” hazırlandığı bildirildi.
Bildirgede yer alan tespit ve önerilerden bazıları şöyle:

-“Tıp fakültesi son sınıf öğrencileri olan intörnler, üniversite hastanelerinde sunulan hasta hizmetine aktif olarak katılmakta, gece ve hafta sonu nöbetleri tutmaktadırlar.

-Özellikle yatak başına düşen hemşire ve yardımcı sağlık personeli eksiği, intörnler üzerinden telafi edilmektedir.

-İntörnlük sürecinde, ciddi beslenme ve barınma sorunları yaşanmaktadır. Daha çok ders çalışabilmek umuduyla öğrenci yurtlarından ayrılıp kiraladıkları; gecekondu koşullarını aratmayan kapıcı dairelerinde; hekim olmak için çabalayan intörnlerimiz vardır.

Haberin Devamı

-Türkiye'deki en pahalı üniversite eğitimini veren tıp fakültelerinin son senesinde aktif olarak hastaya hizmet veren; nöbet tutan intörnler; yılda 700 TL – 1400 TL tutarında öğrenim harcı ödemektedirler.

-Acilen 'intörn' hak ve sorumluluklarının tanımlanmasına, ülke genelinde standardize edilmiş yeni bir yasal pozisyon tanımına ihtiyaç vardır.

-İntörnler bulundukları üniversite hastanesinin uygulama hastanelerinde önce mutlaka gözetim altında; fakat takiben kendi başlarına hasta hikayesi alıp muayene yapabilmektedirler. Ayrıca yataklı servislerde; altında çalıştığı uzman veya öğretim üyesinin planladığı tedavileri uygulamaktadırlar. Dolayısıyla sunulan sağlık hizmetine en azından yardımcı sağlık personeli kadar dahil olmaktadırlar. Bu nedenle çalışma hukuku gereği hakları intörnlere iade edilmelidir.

-İntörnlerden üniversite öğrenim harcı alınmasına son verilmelidir.

-İntörn çalışma saatleri ve nöbet sürelerine yasal sınırlama getirilmeli, haftada 56 saati geçmemelidir.

-İntörnler, çalıştıkları üniversite hastanesi tarafından zorunlu mesleki sigorta kapsamına alınmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!