Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de 7 ile 10 milyon arasında bir sayıda engelli olduğu düşünülürse engellilere özel önem verilmesi gerektiği açıktır. Bir ülkenin gelişmişliğinin diğer bir göstergesi olan seçme ve seçilme hakkını kullanması açısından bu ülkenin vatandaşları olan engellileri belirttiğiniz gibi oy kullanmada yaşayacağı çeşitli fiziki engellerle karşılaştırmamaktır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak insanlarımızın önünden engellerin kaldırılmasından yanayız. Bu seçimlerde özellikle engellilere yönelik özel düzenlemeler yapılmasını bu nedenle Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak biz istedik. Engelli vatandaşlarımızın evlerinden alınıp sandık başlarına götürülmeleri ve tekrar evlerine bırakılmalarıyla ilgili YSK ya düşüncelerimiz belirttik, ancak seçim yasaklarına gireceği gerekçesiyle bu görüşümüz ret edildi.
15 yıldır Ankaralıların yaptığımız sosyal, kültürel ve alt yapı projelerini takdiri sonucu Ankara Büyükşehir Belediye başkanıyım ve bu uzun belediye başkanlığım döneminde 164 sosyal ve kültürel proje gerçekleştirdik ve gerçekleştiriyoruz. Bu projelerden bence en önemlisi ilk projelerimizden olan Engellilere yönelik gerçekleştirdiklerimizidir..
1996 yılında belediye bünyesinde oluşturduğumuz Engelliler ve Rehabilitasyon Şubesi aracılığıyla engellilere hayatlarını kolaylaştırıcı, yaşama bağlayıcı, toplumsal yaşama adapte ettirici hizmetler verdik. Engellilerin gelişmiş batı ülkelerinde olduğu gibi ailelerinden bağımsız yaşayabilmelerine imkân sağlama yanında, engellilerin ve ailelerinin rehabilitasyonuna yönelikte hizmetlere de belediye başkanlığım dönemimde özel önem verdim ve bu hizmetler gerçekleştirdiğimiz önemli hizmetlerden oldu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Engellilere ve onların Rehabilitasyonuna yönelik şubemiz aracılığıyla çeşitli hizmetler gerçekleştirdik. Başta 4’ü yatılı toplam 25 engelli okulundaki 3 bin 500 öğrenciye her gün yemek verilmesi yanında engellilere akülü ve tekerlekli araç verilmesi, engelli ve ailesine indirimli kart veya serbest kart uygulaması, Evde bakım, onarım ve temizlik hizmeti verilmesi, Ulaşım Hizmeti verilmesi gibi hizmetleri sayabilirim.
Ayrıca engellileri toplumsal yaşama katmak amacıyla genç, çocuk,kadın ve yaşlı her yaştan insanın buluştuğu Sincan ve Eryaman Aile Yaşam Merkezleri içinde engellilere yönelik Rehabilitasyon Merkezi, Engelliler Lokali gibi birimlerle de hizmetler sürdürülmektedir.
Diğer Yandan sadece görme engellilere yönelik özel Brail alfabeli klavye ve ses sistemiyle çalışan bilgisayarla donanımlı, yine Brail alfabesiyle hazırlanmış kitaplardan oluşan kütüphanesi olan Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi’de başta eğitim gören engelliler olmak üzere tüm görme engellilerin yaşamlarını kolaylaştıran önemli bir merkezimizidir. Bu merkezde engellilere ses CD leri ve Brail alfabeli bilgisayar çıktısı dokümanlar verilebilmektedir.
Sayın Çekirge, önümüzdeki 5 yıllık hizmet döneminde engelli vatandaşlarımızın hareketlerini engelleyen, sokaklarda yollardaki engellerin onların rahatça hareketini sağlayacak şekle getirilmesi için her türlü düzenlemeyi yapmayı bir görev sayıyoruz. Bu insanlarımıza yukarıda saydığım tüm hizmetleri Ankara sathında daha da yaygınlaştırmayı da taahhüt ediyorum.
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bizle ilişkiye geçerek düzenli hizmet alan olan toplam 21 bin 196 engellinin yanı sıra Ankara’da yer alan tüm diğer engellilere yönelik verdiğimiz hizmetlerimizi birimlerimize göre aşağıdaki gibidir. Bilgilerinize Saygılarımla.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı
Melih Gökçek