Güncelleme Tarihi:
Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'da yaklaşık 6 bin 200 adet C plakalı servis aracı bulunduğunu belirtti.
Sahte plaka kullanımını önlemek amacıyla zabıtanın sıkı önlem aldığını ifade eden Ercan, servis araçlarının motor şase numaralarının ve plakalarının kontrol edileceğini bildirdi.
Ercan, servis araçlarına yönelik denetimlerin okulların açılmasıyla birlikte devam edeceğini, yönetmelik ve kurallara uymayan servis araçlarına para cezası ve trafikten men cezası verilebileceğini kaydetti.
Okul servis araçlarının yönetmelik hükümlerine uygun olması gerektiğini kaydeden Ercan, servis aracı şoförlerinden trafik kurallarına uymalarını istedi.
ÖĞRENCİ VE VELİLERE UYARI
Mehmet Ercan, öğrenci ve velilere can güvenliğiyle ilgili uyarılarda bulunarak, şunları kaydetti:
“Öğrenciler emniyet kemerlerini mutlaka bağlamalı. Ayakta yolculuk yapılmamalı. Şoförün dikkatini dağıtacak şekilde hareketlerde bulunulmamalı. Servislere okul bahçesi içinde inip binilmeli. Araç tam olarak durmadan koltuktan kalkılmamalı. Servis araçlarının cam ve kapılarından sarkılmamalı.
Veliler servis araçlarıyla okulun açık olduğu günler için sözleşme yapmalı. Yarıyıl tatili için ücret ödememeli, ücretler fiyat tarifesine göre ödenmeli. Servis plakası, sürücünün adı ve telefon numarası mutlaka alınmalı. Şikayetler Alo 153 No'lu Mavi Masa hattına bildirilebilir.”
SERVİS ARAÇLARINDA OLMASI GEREKENLER
Okul servis araçlarında C plakası bulunmasının zorunlu olduğunu belirten Ercan, araçlarda çalışma ruhsatı, çalıştığı yer güzergahı ile teftiş defterinin mutlaka bulunması gerektiğine dikkati çekti. Ercan, servis araçlarında bulunması gereken özellikleri de şöyle sıraladı:
“Okul taşıtı olduğuna dair ruhsatında kaşe bulunmalı. Aracın arkasında 'Okul Taşıtı' yazısı olmalı. Servis aracının arka kısmında kırmızı ışıklı 'Dur' levhası yer almalı. Öğrenci inip binerken levha ışığı yanmalı. Öğrencilerin kolayca yetişebileceği cam ve pencereler sabit olmalı. Araç kapıları şoför tarafından kontrol edilecek şekilde otomatik olarak açılıp kapanmalı. Fiyat tarifeleri aracın görünür bir yerinde asılı olmalı. Her öğrenci için emniyet kemeri bulundurulmalı ve takılması sağlanmalı. İlköğretim öğrencileri için rehber öğretmen olmalı. Servis araçları sürekli temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı. 6 ayda bir periyodik bakım ve onarımları yapılmalı. Araçlar 10 yaşın üzerinde olmamalı. Servis sırasında müzik çalınmamalı, sigara içilmemeli, sürücünün kılık kıyafeti düzgün olmalı. Hızlı ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanılmamalı.”