A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2009 10:34
Bir türlü engel olunamayan anız yangınları nedeniyle bu yıl Konya'da, önceki yıla göre yaklaşık 4 kat fazla ormanlık alan yandı.
Konya Orman Bölge Müdürü Ali Fuat Ünal, Konya denince akla “Uçsuz bucaksız, ağaçsız düzlükler” geldiğini ancak, Ankara-Konya arasındaki bölgenin aksine, ilin güney ve batı kesimlerinin büyük ölçüde ormanlarla kaplı olduğunu söyledi.
Bu ormanların Konya'nın ve Türkiye'nin akciğerleri olduğunu vurgulayan Ünal, ancak söz konusu alanların korunmasında ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtti.
Bölgede yaşadıkları sorunların başında anız yangınlarının geldiğini anlatan Ünal, “Aslında bu sorunun temelinde eğitimsizlik ve bilinçsizlik yatıyor. Ormana tarlası sınır olan köylü bile, tehlikeli olmasına ve toprağa onca zarar vermesine rağmen tarlasında ekin hasadından kalan anızı ateşe veriyor” dedi.
Ünal, Konya'da bir türlü engel olunamayan anız yangınları nedeniyle bu yıl, geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 4 kat daha fazla ormanlık alanın yandığını vurguladı.
YÜZDE 97'SİNİN NEDENİ İNSAN FAKTÖRÜ
“Bilinçsizlik, topraklarımızı, ormanlarımızı ve geleceğimizi yok ediyor” diyen Ünal, şunları kaydetti:
“Yangın çıkması için 3 ana unsur var; yanıcı madde, oksijen ve tutuşturucu ısı. İlk ikisi sürekli var, tutuşturucu olmadan yangın çıkmaz. İnsan faktörü dışında tek yangını yıldırım çıkarıyor. Bunun da tüm yangınlar içinde oranı sadece yüzde 3'tür. Yüzde 97'si insan faktörlüdür. Özellikle Konya gibi hububat üretiminin yoğun olduğu yerlerde, insan faktörünün neredeyse yüzde 90'ı, anız yangınları kaynaklı. Geçen yıl bölgemizde 15 hektar ormanlık alan yanarken, bu yıl yangın sezonunda bu rakam 69 hektara çıktı. Büyük orman yangınlarının bir bölümü de anız yangınlarının ormana sıçramasıyla meydana geldi.”
Ünal, anız yangınlarıyla daha etkin mücadelenin yollarının mutlaka bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.
(