Güncelleme Tarihi:
BM binasında yapılan tanıtım toplantısında konuşan McLoughney, uyuşturucuyla mücadelede alınan önlemler sayesinde Türkiye'de "ele geçirilen" eroin miktarının arttığını, afyon miktarında ise azalma görüldüğünü kaydetti.
McLoughney, yarın açıklanacak raporda Türkiye ile ilgili bir bölüm bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de amfetamin türü uyarıcıların kullanımında artış yaşanıyor" dedi.
Eroin ve afyon konusuna değinirken de, "Türkiye'de 'ele geçirilen' eroin miktarında artış görülmektedir" diyen McLoughney, bunun nedeninin güvenlik güçlerinin uyuşturucuyla mücadelede aldıkları etkili önlemler olduğunu söyledi.
McLoughney, Türkiye'de "ele geçirilen" afyon miktarında ise azalma görüldüğünü, bunun, eroinin Türkiye dışındaki laboratuvarlarda üretilerek ülkeye kaçak olarak sokulduğunu gösterdiğini söyledi.
Türkiye'de ecstacy kaçakçılığında ciddi bir artışın görüldüğünü kaydeden McLoughney, ecstacy'nin daha çok genç nüfus tarafından tüketildiğine işaret etti. McLoughney, Türkiye'nin Arap yarımadasına yapılan kaçak "fenetilin" sevkıyatının da güzergahı olarak kullanıldığını belirtti.
"DİYET İLAÇLARI ZAYIFLAMA ÇILGINLIĞINA YOL AÇIYOR"
Raporun genel başlıklarına da değinen McLoughney, "Diyet ilaçları zayıflama çılgınlığına yol açıyor" diyerek, dünyada tıbbi ilaç istismarının, yasa dışı uyuşturucu kullanımını aşacağını söyledi.
McLoughney, raporda, yasa dışı ilaç kullanımının bölgesel ölçekli olmadığına, Güney Amerika'dan Güney Asya'ya ve Avrupa'ya birçok alana dağıldığına ve küresel bir olaya dönüştüğüne vurgu yapıldığını kaydetti.
Afrika'da kokain kullanımında artış yaşandığını, ABD'de ise uyuşturucu madde kullanımında düşüş gözlendiğini kaydeden McLoughney, tıbbi ilaçların kötüye kullanımının en önemli nedeninin internetin bu konuda pazar işlevi görmesi olduğunu söyledi.
Asya'da genel olarak yasa dışı afyon ekiminin azaldığına dikkati çeken UNICEF temsilcisi, Afganistan'da ise artış gözlendiğini kaydetti. McLoughney, Afganistan'daki üretimin komşu ülkelerde kaçakçılığı tırmandırdığını, en fazla afyon istismarı olan ülkenin İran olduğunu söyledi.
ULUSLARARASI NARKOTİK KONTROL KURULU
INCB'nin faaliyetleri konusunda da bilgi veren McLoughney, INCB'nin hükümetlerin uyuşturucuyla mücadele sözleşmelerine uyup uymadıklarını gözlemlediğini ve hükümetlere gerektiğinde teknik ve maddi yardımda bulunduğunu söyledi.
McLoughney, ayrıca Kurulun her yıl ilaç kontrolündeki son durum ile ulusal ve uluslararası denetim mekanizmalarında zayıflıkların belirlenmesi ve bu durumun iyileştirilmesine yönelik önerileri içeren bir rapor hazırladığını belirtti.
INCB'nin narkotik kontrolüyle ilgili önerilerini de sıralayan McLoughney, hükümetlerin topluma kazandırma gibi programlara ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.
McLoughney, sadece uygun yasaları çıkarmanın ve uygulamanın değil, bu konuda iyi teşvik edilmiş insanlarca yürütülen ve yasa dışı ilaç talebini azaltan programların da dünyanın ilaç sorununu çözme konusunda etkili olacağını söyledi.