Andımız için Danıştay’a dava

Güncelleme Tarihi:

Andımız için Danıştay’a dava
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2013 13:20

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kamuda türban serbestliği getiren yönetmeliğin ardından okullarda “Andımız”ı kaldıran yönetmeliği de Danıştay’a taşıdı. Tanal dilekçesinde, Anayasa’nın başlangıç bölümünde de yazan ilkelerin Türk milleti tarafından “demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet edildiğini” belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verilmesini de istedi.

Haberin Devamı

Tanal, bayram tatilinden önce Danıştay’a açtığı davanın dilekçesini açıkladı. Danıştay’ın 2010’da verdiği ve Andımız’ın kaldırılması başvurularını reddeden kararını da dilekçesine ekleyen Tanal, önceki Danıştay kararında “Öğrencilerin bu yüce değerlerle donatılmasında, insan haklarına aykırılık bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve Türkiye sınırları içinde yaşayan halka Türk Milleti denilir; Türk ve Türk Milleti ifadeleri belli bir ırkı tanımlamaz” denildiğini anımsattı. Tanal dilekçesinde şu görüşleri savundu:

MİLLİ DUYGULARA ADANMIŞ
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Başlangıç bölümünde; .. Hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının, devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılapları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği... Topluca Türk vatandaşlarının milli gurur ve iftiharlarda, milli sevinç ve kederlerde, milli varlığa karşı hak ve ödevlerde, nimet ve külfetlerde ve millet hayatının her türlü tecellisinde ortak olduğu... Anayasa’nın 2’nci maddesinde ise Türkiye Cumhuriyeti’nin, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu kurala bağlanmıştır. Anayasanın başlangıç bölümünün son cümlesinde ‘Türk milleti tarafından, demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur’ sözleriyle milli duygularımıza hitap edilmiştir.

HAKLI VE HUKUKİ DEĞİL
Öğrenci andımız düzenlenirken son derece hassas davranılmış ve yabancı uyruklu öğrencilere andı okumama hakkı zaten tanınmıştır. Dünyada her ulus vatan ve millet sevgisini yeni nesillere öğretme çabasındadır. Bu amaçla bizler de öğrenci andımızla çocuklarımıza vatan ve millet sevgisi aşılamaktaydık. Yönetmelikte yapılan değişikliğin hiçbir haklı ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Anayasa’nın 10’uncu maddesinde herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu düzenlemesi yer almış; 66’ncı maddesinde ise Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür, hükmüne yer verilmiştir. Evlatlarımızın milli bilinç kazanması, doğruluk, çalışkanlık, büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi gibi erdemlerle yetiştirilmesi, yurt ve millet sevgisi, yükselme ve ileri gitme gayesiyle and içmesinin yönetmelikten kaldırılmasının hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır.”

BAKMADAN GEÇME!