Güncelleme Tarihi:
ANKARA Valiliği’ne bağlı Ankara Çevre Koruma Vakfı (ANÇEVA), 2006’da plastik, pet, teneke, naylon, cam ve kağıttan oluşan 4 bin ton atık topladı. Atık toplama için 5 adet GPRS donanımlı araçla faliyet gösteren ANÇEVA, vatandaşları atıklarını ayrıştırmaya çağırdı.
Günlük faliyetler sonucu ortaya çıkan ve uzun vadede insan saÄŸlığını ciddi olarak tehdit eden plastik, naylon, pet, kağıt gibi atıkları toplayarak ayrıştırmak amacıyla Ankara ValiliÄŸi’nin 1998’de kurduÄŸu ANÇEVA, 2006’da yaklaşık 4 bin ton atık topladı. Vali Yardımcısı Avcı, 2005’de 3 bin 700 ton atık toplayan ANÇEVA’nın topladığı atıkların her geçen yıl arttığına dikkat çekerek, vatandaÅŸları çevreye duyarlı olmaya ve atıklarını ayrıştırarak ANÇEVA’ya vermeye çağırdı.    Â
7.5 TON PLASTİK ANÇEVA’nın 2006’da topladığı pet miktarı geçen seneye göre yarı yarıya azalarak 2.6 ton olarak gerçekleşti. Bu yıl toplanan plastik miktarı ise 2005’e göre iki kattan fazla artarak 7.5 ton olarak gerçekleşirken, yaklaşık 3 bin 900 ton karışık kağıt toplandı. ANÇEVA, 2006’da ayrıca 280 kilogram naylon ile 700 kilogram cam topladı. Geçen sene ANÇEVA’nın topladığı 3 bin 700 ton atığın 5 tonu pet, 2.8 tonu plastik, 2.8 tonu teneke, 173 kilogram naylon, 3.5 ton cam ve 3 bin 700 ton karışık kağıt toplandı. Topladığı atık miktarı her geçen yıl artan ANÇEVA 2001’de yaklaşık bin 300 ton atık toplarken, bu miktar 2004’de bin 700’e çıktı.
KONUTLARDAN ÜNİVERSİTELERE Konutlardan üniversitelere, özel şirketlerden bankalara Ankara’nın dört bir yanından atık toplayan ANÇEVA, 2005’de yürürlüğe girmiş olan Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmeliği ile tanımlanan tüm evsel atıkları topluyor. ANÇEVA’nın topladığı atıklar arasında kağıt, karton, pet şişe, hasar görmüş kitaplar, plastik ve naylon atıklar, boş şampuan kutuları, bidon, pvc, cam şişe, gazete kağıdı, eski mecmualar, kola ve meyve suyu kutuları bulunuyor.
GPS SİSTEMLİ BEŞ ARAÇ ANÇEVA bünyesinde faliyet gösteren beş atık toplama aracı, haftalık liste programına göre sabah erken saatlerden itibaren Ankara’nın dört bir yanını dolaşarak atık topluyor. Araçlarda bulunan GPS sistemi ile araçların bulunduğu mevkiler anında kontrol edilip telsizler aracılığıyla gerekli yönlendirmeler de yapılabiliyor. Hazırlanması son derece pratik, az yer kaplayan atık kağıt kutuları da toplanmış olan atık kağıtlardan üretiliyor. Ayrıca büyük çaplı atık toplamak için kumbaralar ve tel sepetler de ANÇEVA’dan temin edilebiliyor.
BELEDİYEYE BÜYÜK ROL DÜŞÜYOR Ankara Hürriyet’in isteği üzerine ANÇEVA’dan yapılan açıklamada, atık toplama bilincinin geliştirilmesi için Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı ile STK’lara önemli görevler düştüğü kaydedildi. Bu kurumların daha çok uygulamaya yönelik projeler yapması, bu projeleri de eğitimlerle desteklemesi gerektiği belirtildi. ANÇEVA’dan yapılan açıklamada, vakfın ilk ve ortaöğretim kurumlarında atık toplama konusunda eğitim çalışmaları yaptığı, özellikle konutlarda çıkan atıkların düzenli ve bilinçli bir şekilde biriktirilmesi konusunda ev hanımlarına yönelik çalışmaların yapılması gerektiği kaydedildi.
Neden geri dönüşüm
Tükettiğimiz maddelerden arta kalanlar geri dönüşüm halkasına dahil edildiğinde, tekrar kullanıma olanak sağlanır.
Nüfus artışı ile orantılı olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması az da olsa engellenmiş olur.
Yeniden dönüştürülen maddelerin, tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufu sağlar.
Çöpe atılan maddelerin geri dönüşüm halkasına dahil edilmesiyle, çevre kirliliğinin azalması sağlanmış olur.
Atık kağıt yeniden kağıt imalatında kullanıldığında hava kirliliğinin yüzde 80 civarında, su kirliliğinin yüzde 34 civarında, su tüketiminin de yüzde 46 oranında azaltılmış olur.
Bir ton atık kağıdın, kağıt imalatında kullanılmasıyla "17 tane" yetişkin ağacın kesilmesi önlenmiş olur.
Kağıt tüketimi şehirleşmeye paralel artıyor
Hızlı nüfus artışı, konforlu hayat şartlarının gelişmesi, şehirleşme,okuma alışkanlığının artması, matbaacılığın ve ambalajlama sanayiinin gelişmesi, kağıt-karton tüketimini artırıyor. Avrupa Topluluğu Ülkelerinde 1985 yılında 28.3 milyon ton/yıl atık kağıt, yakma veya depolama tesislerinde bertaraf edilirken 1996 yılında bu değer 32.5 milyon ton/yıla çıktı. Yine Avrupa Topluluğu Ülkelerinde 1983 yılında 41 milyon ton/yıl kağıt tüketilirken 1996 yılında bu değer 64 milyon ton/yıla çıktı. 2010 yılında bu değerin 105 milyon ton/yıl olacağı tahmin ediliyor. A.B.D.’de yıllık kağıt tüketimi 100 milyon ton iken, Çin’de kağıt tüketimi 26 milyon ton, Kanada’da 18 milyon ton ve Almanya’da 16 milyon ton. Türkiye’de tüketilen kağıtların yaklaşık yarısının ithal edildiği görülürken, bunun içinde her yıl ortalama 700-750 milyon dolar harcanıyor.