Güncelleme Tarihi:
1 Ağustos’ta yeniden çalışmaya başlayacak olan Uzlaşma Komisyonu için partiler temel hak ve hürriyetler bölümüyle ilgili tüm önerilerini toplu olarak hazırladılar. BDP öneriler paketini cuma günü Meclis Başkanlığı’na verirken diğer üç partinin pazartesi sunması bekleniyor.
Evlilik kurumu devlete emanet
AK Partinin tamamladığı çalışmaya göre, “Ailenin korunması” başlıklı madde “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Aile, evlilik kurumu, annelik ve babalık hakları ile çocuklar devletin koruması altındadır” ifadelerinden oluşacak. AK Parti, mevcut Anayasa’daki “Devlet, aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar” hükmünün, çıkarılmasını önerecek.
Basın sınırlamasına revizyon
AK Parti, mevcut özgürlük alanlarını bile sınırlayan düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne ilişkin önerilerini ise revize etti. Bu iki hakla ilgili sınırlama kriterleri, “Kamu düzeni, başkalarının hak ve hürriyetleri ile genel ahlak” ilkeleri olacak. CHP ve BDP bu sınırlama ilkelerine de bazı yönleriyle karşı çıkıyor. Partiler, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması ile durdurulmasıyla ilgili önerilerini de bu bölümde sunacaklar.
Temel hakların sınırı
AK Parti, temel hak ve özgürlüklerin, “Ölçülülük, demokratik toplum düzenine özüne dokunulmaması” gibi gerekçelerle sınırlandırılmasını öngörüyor. Bu bölümde muhalefetin “Yoksulluğa karşı korunma hakkı, temel hürriyetlere erişim hakkı, makul hayat sürdürme hakkı, temiz su ve yeterli gıdaya erişim hakkı” gibi üçüncü kuşak haklarla ilgili yeni talepleri de gündeme gelecek.
BDP soykırım maddesi istedi
BDP’nin sunduğu paketteki bazı talepler şöyle:
“Resmi dilin öğrenilmesi şartıyla herkes, anadilde eğitim ve öğrenim görme hakkına sahiptir.
Türkiye vatandaşlığının kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde; dil, din, ırk, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez. Hiç kimse kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkarılamaz.
Devlet, bütün kimlikleri ve kültürleri tanır ve kendilerini özgürce ifade etme hakkını güvence altına alır.
Devlet, silah üretimine sınır ve denetim getirmek, silaha erişimi zorlaştırmak ve silah kullanımını mümkün olan en alt seviyeye indirmek için gerekli önlemleri alır.
Devlet, herkesin temiz ve sağlıklı suya bedelsiz ya da erişilebilir bir bedelle ulaşabilmesini sağlamakla yükümlüdür.
Herkesin hakikate ulaşma, ülkenin tarihsel gelişimiyle ilgili gerçek bilgilere erişme, devlet arşivi dahil bu geçmişe ilişkin belge ve bilgilerin açıklanmasını isteme hakkı vardır. Soykırım ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı işlemez.”