Anayasal reform şart

Güncelleme Tarihi:

Anayasal reform şart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

97'nin genel bir değerlendirmesini yapmak ve 98'le ilgili görüşlerini açıklamak amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin daha iyi idare edilmesi için Anayasal reformun şart olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin daha iyi idare edilmesi gerektiğini belirterek, Anayasal reform istedi, ‘‘Demokratik istikrara ancak böyle ulaşılır’’ dedi. Demirel, 1997 yılının genel bir değerlendirmesini yapmak, 1998'le ilgili görüşlerini açıklamak amacıyla dün düzenlediği basın toplantısında vatandaşların, ‘Neme lazımcı, giden ağam, gelen paşamcı’ olmamaları gerektiğini belirterek, hakların ihlaline ses çıkartılmaması halinde hukuk devletinin ayakta tutulamayacağını söyledi. ‘‘Demokrasilerden çıkış yolu Anayasal reformdur’’ diye vurgulayan Demirel, ‘‘Böyle bir reform mutlaka sivil mutabakat üzerinde bina edilmelidir. Türkiye, meselelerini tüm açıklığıyla, derinliğine konuşmaktan ve tartışmaktan kaçınmamalıdır. Demokrasi istikrara ancak tartışma ile ulaşabilir’’ dedi. Demirel, basın toplantısının sonunda ‘‘Bütün millete ve size mesajım var, o da şudur’’ diyerek özetle şunları söyledi:

DİŞLİ KIRILMASIN

TC, demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. Kurumların yetkileri Anayasa'da belirtilmiştir, kuvvetler ayrılığı vardır. Devletin diğer organlarının, idarenin, yerel yönetimlerin, Silahlı Kuvvetler'in, Diyanet İşleri'nin yerleri ve görevleri de yine Anayasa'da tayin ve tespit edilmiştir. Herkes görev, sorumluluk ve hakkını bilecek. Herkes yerinde duracak, öbürünün işini yapmayacak. Çark böyle işler; yoksa durur, dişli kırılır. Bir dişli kırılırsa çark dönmez. Kimse başka sistem aramasın, çünkü yok. Sistemde düzeltmeler yapmalı.

DAHA İYİ İDARE

Türkiye daha iyi idare edilmelidir. Bu sistem daha iyi çalıştırılmalıdır ve yönetilenleri memnun edecek düzenlemeler yapılmalıdır. Bu reform demektir. Siyasi istikrarı daha güvenli hale getirecek bir temel düzenleme tartışılmalı. Yargı daha iyi işlemeli; merkezi ve yerel yönetimler arasındaki yetki ve sorumluluk yeniden düzenlenmeli.

EĞİTİM ÖNEMLİ

Eğitim reformu, sağlık, kurulan üniversiteler, kültür, gelir dağılımının düzeltilmesi, Türk ekonomisinin pazar şartlarının uyumu, özelleştirmenin hızlandırılması, enflasyonunu yüzde 10'ların altına düşürülmesi, yüzde 5 civarında büyüme sağlanması, döviz gelirinin artırılması, altyapı darboğazının aşılması, dünya ile rekabet eden sanayi, turizmi geliştirme, bilgi toplumu olmak önemlidir, gerekleri yapılmalı.

TSK, demokrasinin ordusu

Savunmadan nüfusa, eğitimden spora, küçük sanayi sitelerinden tarıma kadar hemen hemen her konuda değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Demirel'in TSK'yı, ‘‘Demokrasinin ordusu’’ diye nitelemesi dikkat çekti. TSK'nın dünyanın en modern ordularından biri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, Türk milletinin silahlı kuvvetlerine her zaman güvendiğini ve kucakladığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!