Anayasada çocuk hakları unutulmasın

Güncelleme Tarihi:

Anayasada çocuk hakları unutulmasın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2012 00:00

Bugün Türkiye’deki çocukların yüzde kaçının eğitim hakkından yoksun olduğu ve çocuk gelin oranları yoğun bir şekilde konuşulacak. Çocuklara yönelik çalışmalar yapan vakıf başkanlarına Türkiye’de çocuk hakları konusunda neler yapılması gerektiğini sorduk.

Haberin Devamı

Açılım yapılmalı
Mustafa Ruhi Şirin (Çocuk Vakfı Başkanı)
Türkiye’nin 1921’den 1982’ye kadar 4 anayasası da çocukla ilgili bakım ve koruma odaklı. Türkiye’de çocuk hakları açılımı gerçekleşmeden çocuk sarmallarını çözemeyiz.

Son yıllarda 0-18 yaş grubu

çocukların sağlık güvencesine kavuşturulması, Engelliler Yasası’nın uygulanması en önemli atılımlar. Eğitim sistemi ise hala yetenekleri öldüren bir yapı içinde ve en yaygın çocuk hakları ihlalleri yapılıyor. Türkiye, çocuğun ve çocukluğun bütün haklarıyla görünür olacağı yeni Anayasa ile çocuk haklarının hayata geçmesi yönünde açılım yapabilirse çocuk sorunlarının çözümüne yönelebilir.

Şiddet sorunu
Beyza Zapsu (Genç Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı) Çocuk sorunları denilince akla eğitim, sağlık, şiddet geliyor. Çocuğun kolaylıkla tespit edilemeyen bir sorunu daha var; şiddet. Çocuğa yönelik şiddet duygusal ve psikolojik yöndeyse bunun teşhis edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması zorlaşıyor.

Yarar gözetilmeli

Haberin Devamı

Nevin Özgün (Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı 2. Başkanı) Çocuklara öncelik tanıma “çocuğun üstün yararı” gözetilerek, her alanda sosyal bir politika olarak kabul edilmeli, ulusal kültür haline getirilmeli. Çocuk adalet sistemini, çocukların ihmal ve istismardan korunmasında etkili bir rol oynayacak biçimde çalışır hale getirmesi için atılması gereken çok adım var.

Önemli adımlar atıldı

Sema Hosta (UNICEF Türkiye İletişim Bölüm Başkanı) Türkiye çocuk hakları konusunda sağlık ve eğitim alanında, çok önemli adımlar attı. Sağlık Bakanlığı liderliğinde, özellikle UNICEF’in en çok üstünde durduğu bağışıklama ya da aşılama dediğimiz konularda, çocuk yaşatma, beslenmesi konularında tüm dünyaya örnek olabilecek, hızlı ve büyük kazanımlar elde etti. Kız çocuklarının okullaştırılmasında da çok büyük adımlar atıldı.

AJANDA

* KPSS’ye giren adayların ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde tercih yapabileceği KPSS Tercih Kılavuzu 28 Kasım’a kadar ÖSYM’nin internet adresinden yayımlanacak.
* Çocuk Vakfı, her yıl 20 Kasım’da Dünya Çocuk Hakları Bildirisi yayınlıyor. Bu yılın Türkiye bildirisini şair Haydar Ergülen yazdı.

Haberin Devamı

Türkiye’de 1100 kayıp çocuk var

Araştırmalara göre Türkiye’de çocukların durumu şöyle:
* 20 bine yakın çocuk sokakta yaşıyor.
*çocuklar bu sayıların dışında. Halen 2 bin civarı çocuk kapalı kurumlarda gözetim altında. 
* Kayıp çocuk sayısı 1100 civarında. En çok kayıp çocuk bulunan Ege’de 200 çocuktan 145’i kız.
* 38 bine yakın çocuk madde bağımlısı. Bu rakamla Türkiye “madde bağımlısı çocuk sayısı” açısından dünya dördüncüsü durumunda.
* Çocuğa yönelik cinsel istismar olayları artış gösteriyor. Yüzde 90’ı adli makamlara yansımıyor.  
* 5 kadın cezaevi bulunuyor. Yaklaşık 3 bin 500 tutuklu kadından bir kısmı 0-6 yaş arası çocukları (masum mahkumlar) ile kalıyor. Çocuk sayısı, Adalet Bakanlığı oranlarına göre yaklaşık 250 civarında.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!