ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2008 00:00
MHP Lideri Bahçeli, geniş tabanlı bir mutabakatla, Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini düzenleyen maddeler de dahil olmak üzere Anayasa’da değişiklik yapılmasına katkıda bulunacaklarını söyledi. Bahçeli, bu dönem için yol haritası da çizdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP’ye, "Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini içeren maddeleri de dahil olmak üzere yapılacak Anayasa değişikliğine katkıda bulunmaya hazır oldukları" çağrısında bulundu. MHP Genel Merkezi’nde dün sürpriz bir basın toplantısında düzenleyen Bahçeli, bu çağrısını "MHP, Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 148. ve 153. maddeleri dahil olmak üzere, bu amaçla Meclis bünyesinde mümkün olabilecek en geniş tabanlı mutabakatla yapılmasına, kararlaştırılacak değişiklikleri samimiyetle ele almaya ve 70 milletvekili ile bu sürece katkıda bulunmaya hazırdır" diye dile getirdi.
Parti kapatma kalksın
Bahçeli, Anayasa’nın 68. ve 69. maddelerinin ve Siyasi Partiler Kanunu’nun ilgili hükümlerinin gözden geçirilerek, siyasi partilerin kapatılarak hükmi şahsiyetlerinin cezalandırılması yerine, bundan sorumlu olduğu tespit edilenlere cezai ve siyasi yaptırım uygulanmasını öngören önerilerinin, bugün de geçerliliğini koruduğunu kaydetti. AKP’ye "yeni Anayasa tartışmalarıyla gündemi saptırmayın" uyarısında bulunan Bahçeli, "Bu sözleriniz Anayasa değişikliklerine destek vermeyeceğiniz anlamına mı geliyor?" sorusuna, "Önce metni görelim. Destek verip vermeyeceğimiz, bu anlayışın samimiyetine, sınırına ve kapsamına bağlı" karşılığını verdi. Bahçeli’nin ’gelecek dönem izlenmesi uygun olacak yaklaşımın yol haritası’yla ilgili önerilerinden bazıları şöyle:
Yol haritası çizdi
1- Türkiye’de siyaset anlayışları temelden gözden geçirilmeli ve değişmelidir.
2- Gerginlikten beslenen, hukukla sorunlu, ortak değerlerle kavgalı ve bunlar üzerinden siyasi rant peşinde koşan çatışmacı siyaset alışkanlıklarının çıkmaz sokak olduğu artık görülmelidir.
3- Türkiye çok tehlikeli bir cepheleşme sürecine mahkûm edilmiştir. Bu tehlikeli süreç ne pahasına olursa olsun durdurulmalıdır.
4- Toplumsal huzursuzluk kaynağı olan sorunlar, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamında ele alınıp geniş tabanlı ve kamu vicdanında karşılık bulacak çözümlere kavuşturulmalıdır.
5- TBMM’deki siyasi partilerin üzerinde anlaşacakları asgari müştereklerin tespiti için siyasi diyalog kanalları açılmalı ve bu konuda ortak çalışma başlatılmalıdır.
6- Siyasi Ahlak Yasası için TBMM bünyesinde özel bir çalışma grubu oluşturulmalıdır.
7- Mal bildirimi rejiminin yeni esaslara bağlanması, milletvekillerinin iş takibi gibi faaliyetlerde bulunmasına etkili yaptırımlar getirilmelidir.
8- Ahlaki kirlilik ve yolsuzluklarla kararlı ve etkili mücadele edilmesi ’temiz siyaset-temiz yönetim’ anlayışının hakim kılınması için elzemdir.
9- TBMM, yolsuzluklarla mücadeleyi öncelikli bir konu olarak ele almalı ve yolsuzluklarla topyekün mücadele için bir milli program hazırlamalıdır.
10- TBMM, dokunulmazlıkların görüşüleceği bir komisyon oluşturulmalıdır. Milletvekilleri dışında dokunulmazlıktan yararlanan diğer kesimlerin durumu, milletvekillerinin soruşturulması ve yargılanmalarının tabi olacağı esaslar bu komisyonda ele alınmalıdır.
Sayemizde kapatılmadılar
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi kapatma davasındaki kararını "AKP’nin kapatılmaması, MHP’nin koalisyon ortağı olduğu 57. Hükümet döneminde 3 Ekim 2001’de yapılan Anayasa değişikliği sayesinde oldu. Bundan büyük bir memnuniyet duyduk" diye değerlendirdi.
Küçük bir bulgu
Soruları da yanıtlayan Bahçeli, AKP Milletvekili Şaban Dişli’nin bir arsanın imar planının değiştirilmesi karşılığında 1 milyon dolar alması konusunda da şöyle konuştu: "Siyasi ahlak yönünden küçük bir bulgu da olsa gereğini öncelikle Şaban Dişli’nin, sonra AKP yönetiminin, sonra da Başbakan’ın yapması lazım."