Anayasa tartışması gerginliği artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Anayasa tartışması gerginliği artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 00:00

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), yeni anayasaya ilişkin tartışmaların, toplumsal gerginliği artırdığı, ekonomik ve sosyal açıdan yıpratıcı bir dönem başlattığı ve asıl sorunların geri plana atılmasına yol açtığını savunarak, konunun bugün için gündemden çıkarılmasını istedi.

Bunun yerine ekonomik ve sosyal reformlara öncelik verilmesini isteyen TİSK, Atatürk ilke ve devrimlerinden vazgeçilemeyeceği uyarısında da bulundu. TİSK Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, seçimlerde yüzde 46.6 oy alan AKP’nin kurduğu 60. hükümetin programının, içerdiği politika ve tedbirler dolayısıyla TİSK tarafından olumlu karşılandığı hatırlatılırken, Anayasa tartışmalarının ise bunu gölgelediği ifade edildi. TİSK açıklamasında, "Anayasa değişiklikleri konusunda diyalog ve uzlaşma sağlanması gereği, Hükümet Programında belirtilmesine rağmen, Anayasa değişiklik çalışmalarının gündeme gelmesiyle birlikte, Türkiye toplumsal gerginliklerin giderek tırmandığı, ekonomik ve sosyal açıdan son derece yıpratıcı bir sürece girmiştir" denildi.

ZAMANLAMA DOĞRU DEĞİL: Yeni bir Anayasa yapılmasının hem yöntem, hem de zamanlamasının doğru olmadığı görüşünü dile getiren TİSK Yönetim Kurulu, "Toplumsal Sözleşme" niteliği taşıyan belgeler olan anayasaların, toplumun tümünü çok uzun vadeli biçimde ilgilendirmesi ve bağlaması nedeniyle, herhangi bir yasa gibi, parlamento çoğunluğuyla oluşturulamayacağını bildirdi. Anayasanın, iktidarı, muhalefeti, sivil toplum kuruluşları, üniversiteleri başta olmak üzere toplumun tümü tarafından özümsenmesi ve paylaşılması gerektiğine işaret eden TİSK, Anayasa değişiklik çalışmalarının da "toplumsal uzlaşma belgesi" niteliğine uygun tarzda yapılması gereğine işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!