Anayasa Mahkemesi'ne başvurucaklar dikkat

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesine başvurucaklar dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2013 15:54

HAK ihlali nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığınız bireysel başvuruya dikkat.

Haberin Devamı

Hakkınızda verilecek kararla birlikte açık adınız ve TC kimlik numaranız önce mahkeme internet sitesinden sonra Resmi Gazete'de "aleniyet" ilkesi gereği yayımlanabilir. Eğer, kimlik bilgileriniz ve TC'nizin yayınlanmasını istemiyorsanız, "Bireysel başvuru formunda" isminizin kamuya açık belgelerde "gizli" kalması talebini işaretleyip gerekçesini yazmayı unutmayın.

İKİ KARARDA TC'LERDE YAYINLANDI

Anayasa Mahkemesi, 25 Aralık 2012'de yapılan toplantılarda Bireysel Başvurulara ilişkin ilk dört kararını verdi. Bu dört örnek karar önce mahkeme internet sitesine konuldu. Ardından 5 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu dört karardan ikisi vatandaşlara aitti. Açık kimlik bilgilerinin yanı sıra TC kimlik numaralarına da yer verilmişti.

AYM şimdi kişisel verilerin kötüye kullanılmasını engellemek amacıyla Yargıtay'ın yaptığı gibi açık isim ve TC kimlik numaralarının başvurucunun "gizli kalsın" talebi olmasa bile bundan sonra yayınladığı kararlardan çıkarıp çıkarmamayı tartışmayı gündemine aldı.

Haberin Devamı

İÇTÜZÜĞE GÖRE KİMLİK VE TC BİLDİRMEK ZORUNLU

Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nün 59. maddesine göre ‘Başvuru formunda’, ‘Başvurucunun adı, soyadı, vatandaşlık numarası, doğum tarihi ve yeri, uyruğu, cinsiyeti, mesleği ve adresi, varsa telefon numaraları ve elektronik posta adresi’nin yer alması zorunlu. Başvuru belgelerinde başvurucunun kimlik bilgilerini gizlemesi mümkün değil. Bu şekilde yapılan başvurular, başvuru koşullarını karşılamadıkları gerekçesiyle kayda dahi alınmıyor.

GİZLİ TUTULMASI İSTENEBİLİYOR

Başvurucu daha sonraki aşamalarda yalnızca kamuya açık olan belgelerde kimliğinin gizli tutulmasını talep etme hakkına sahip. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen başvurucunun bunu belirtmesi ve yargılamanın aleniyeti ilkesinin istisnası niteliği taşıyan bu talebinin gerekçesini başvuru formunda bildirmesi gerekiyor. Bu talep ise başvuruyu karara bağlayacak olan Komisyonlar ya da Bölümlerce değerlendiriliyor. Kimliğin saklı tutulması talepleri ancak istisnai durumlarda ve gerekçesi haklı bulunursa kabul ediliyor.

Haberin Devamı

SONRAKİ KARARLARDA DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Anayasa Mahkemesi yetkilileri Hürriyet dünyasına, başvuru formunda vatandaşların kimlik bilgilerinin gizli kalmasını isteyebildiklerine dikkat çekerek, buna rağmen daha sonraki kararlarda "gizli kalsın talebi" olmasa bile kişisel verilerin kötüye kullanmasını engellemek amacıyla isim ve TC kimlik numaralarının yayınlanmamasının değerlendirileceğini belirttiler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!