Anayasa Mahkemesi'nde yoğun gündem

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesinde yoğun gündem
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2001 11:29

Anayasa Mahkemesi, yeni adli yıla yoğun bir gündemle giriyor. Öncelikli gündem maddeleri arasında, AK Parti'ye ihtar istemi, HADEP'in kapatılması ve FP'nin kapatılmasının gerekçeli kararı yer alıyor.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile 6 türbanlı kurucu üyenin partiden ihraç edilmesi istemiyle ihtar verilmesi ve Genel Başkan Erdoğan'ın ''Genel Başkanlık görev ve yetkilerinin tedbiren önlenmesi'' istemiyle yaptığı başvuruyu karara bağlaması bekleniyor. Bu başvuruyla ilgili olarak halen raportörün rapor hazırlığı devam ediyor.

Yüksek Mahkeme'nin, emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın, ''bölücü terör örgütü PKK ile arasında organik bağ bulunduğu'' gerekçesiyle Halkın Demokrasi Partisi'nin (HADEP) kapatılması istemiyle açtığı davayı, yeni adli yılda karara bağlaması bekleniyor. Dava, HADEP'in sözlü savunma, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun da sözlü açıklamada bulunma aşamasına geldi. Bu sürecin ardından Anayasa Mahkemesi, davayı karara bağlayacak.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI SEZER'İN BAŞVURULARI

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 3 ayrı konudaki başvurusunu da yeni adli yılda karara bağlayacak.

Cumhurbaşkanı Sezer, 4667 sayılı Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, ''emeklilik veya istifa gibi sebeplerle görevlerinden ayrılan hakim ve savcıların son beş yıl içinde hizmet gördükleri mahkeme veya dairelerin yargı çevresinde, görevden ayrılma tarihinden itibaren iki yıl süre ile avukatlık yapmalarını yasaklayan'' 10. maddesinin iptal edilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Sezer, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nun, ''arazi kullanımı, yapı ve tesislerin projelendirilmesi, inşaası ve kullanımı ile ilgili ruhsat ve izinlerin özel hukuk tüzel kişisi olan yönetici şirket tarafından verileceğine ve denetleneceğine ilişkin kuralı ile yine özel hukuk tüzel kişisi olan yönetici şirketin kamu yararı gerekçesi ile adına kamulaştırma yapabileceğini'' öngören düzenlemesinin iptalini istemişti. Sezer, 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi veKatma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un, ''orman sınırları dışına çıkartılan yerlerin orman köylüleri dışındakikişilere de satılmasını'' olanaklı kılan düzenlemesinin iptali istemiyle Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu.

SABİT ÜCRET

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, yeni adli yılda cep telefonlarından sabit ücret alınmasını öngören düzenlemenin de Anayasa'ya aykırı olup olmadığına bakacak.

Van 1. Asliye Hukuk Mahkemesi baktığı bir davada 406 Sayılı Yasa'daki, cep telefonlarından sabit ücret alınmasını öngören düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı görerek itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne getirmişti.

KAPATILAN FP'NİN BAŞVURULARI

Anayasa Mahkemesi'nin, kapatılan FP'nin açtığı davaları da yeni adli yılda karara bağlaması bekleniyor. Bu yasalardan bazıları şöyle:

2001 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun 41. maddesinin b bendinin iptali.
 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali.
Emniyet mensuplarının terfi ve emeklilik durumlarını düzenleyen 4638 sayılı Yasa'nın bazı maddelerinin iptali. Anayasa Mahkemesi, Yasa'nın birinci ve ikinci sınıf emniyet müdürlerine kadro sınırlamasıgetiren ve kadro fazlası müdürlerin zorunlu emekliliğe sevkini öngörendüzenlemenin yürürlülüğünü durdurmuştu.
 Türk Telekom'un özelleştirilmesine hazırlık niteliğinde olan 4502sayılı Yasa'nın 2, 3 ve 6. maddelerinin bazı hükümlerinin iptali.
4603 sayılı Ziraat, Halk ve Emlak bankalarının önce özerkleştirilip sonra da özelleştirilmesini öngören yasanın iptali.
4604 sayılı Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un tamamının iptali.

Haberin Devamı

TBMM İÇ TÜZÜĞÜ

Anayasa Mahkemesi, yeni adli yılda, değiştirilen TBMM İç Tüzüğü'nün bazı maddelerinin iptal istemiyle açılan davaları görüşecek.

Yüksek Mahkeme'nin gündeminde, TBMM İç Tüzüğü'nün bazı maddelerinin iptali istemiyle, kapatılan FP ile FP ve DYP'li milletvekillerinin açtığı 2 ayrı dava bulunuyor.

Kapatılan FP, iç tüzüğün, 81. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ''Maddeler üzerinde ayrıca soru sorulamaz'' hükmü ile (d) bendi ve dördüncü fıkrasının, ayrıca 91'inci maddenin iptalini istiyor.

Kapatılan FP ile DYP'li milletvekillerinin başvurusunda da iç tüzüğün 60. maddesinin 6. fıkrasının ''soru ve cevap süresi 10 dakika ile sınırlıdır'' hükmü, ''kanun tasarı ve tekliflerin genel kurulda görüşülmesini'' düzenleyen 81. maddesi, 87. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi, aynı maddenin sekizinci fıkrasına eklenen cümle ve 91. maddenin iptali talep ediliyor.

Haberin Devamı

ELEKTRİK PİYASASI YASASI

Yüksek Mahkeme, kapatılan FP'nin, ekonomik program çerçevesinde çıkarılan yasalardan biri olan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası'nın geçici 4. ve 8. maddelerinin iptali istemini de karara bağlayacak.

Yasa'nın geçici 4. maddesi, ''Kamuya ait elektrik enerjisi üretim ve dağıtım tesislerinden işletme hakları devri öngörülenlerden devir işlemlerini 30 Haziran 2001 tarihine kadar tamamlayamayan şirketlerin mevcut sözleşmeleri hükümsüzdür'', geçici 8. maddesi de ''3996 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde Hazine garantileri, bu kanunun yayımı tarihinden önce kararlaştırılmış bulunan projeler için 2002 yılı sonu itibariyle işletmeye geçmeleri kaydıyla verilebilir. Bu projelerden Hazine garantisi verilmiş olanların 2002 yılı sonu itibariyle işletmeye alınamaması halinde Hazine garantileri geçersiz sayılır. Bu projeler haricinde 3996 sayılı kanun ile 4283 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde Hazine garantisi verilemez'' hükümlerini içeriyor. YüksekMahkeme, geçici 4. maddenin yürürlüğünü durdururken, geçici 8. maddeyeyönelik istem ise reddetmişti.

Haberin Devamı

FP'nin kapatılmasının ardından Anamuhalefet Partisi konumuna gelen DYP'nin son çıkarılan yasalardan bazılarına yönelik olarak açtığı kısmi iptal davaları da yeni adli yılda karara bağlanacak.

KARARLARIN GEREKÇELERİ

Yüksek Mahkeme'nin, kamuoyunun merakla beklediği bazı davalara ilişkin daha önce verilen kararların gerekçelerinin de yeni adli yılda Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

Bunlar arasında, Sosyal Güvenlik Yasası'nın bazı maddelerinin iptali, FP'nin kapatılması, Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'nın bazı maddelerinin iptali, Kira Yasası'nın kiraların bu yıl yüzde 10 artırılacağını öngören düzenlemesinin iptali, Hasan Celal Güzel'in YDP üyeliğinden çıkarılmaması üzerine bu partiye ihtar verilmesi isteminin reddine ilişkin kararların gerekçeleri bulunuyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, bu davalara ilişkin gerekçelerin yazımının tamamlandığını, Heyet'in biraraya gelerek kararlara son şekline verdikten sonra gerekçelerin Ekim ayında Resmi Gazete'de yayımlanacağını açıklamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!