Güncelleme Tarihi:
ANKARA'DAKİ HAREKETLİ GECENİN FOTOĞRAFLARI
- Partinin kapatılması haberinin duyulması ardından bir çok partili ve vatandaş AKP Merkezi önüne geldi.
- Memursen Başkanı, AKP'nin kapatma davası açılması haberinin duyulmasının ardından bir açıkmala yaparak, AKP'ye destek vereceklerini ve bu yüzden Parti Merkezi'ne geldiğini söyledi.
- Parti Merkezi önünde protesto AKP'nin kapatılmasına karşı olan bir kişi protesto gösterisinde bulundu.
- Dondurucu soğukta basın ordusu saatlerce bekledi.
- AKP'de gece boyunca değerlendeime toplantıları yapıldı.
- Partiye üst düzey yönetcilerin arabaları yerine dışarından yemek getiren restoranların arabaları geldi.
- Gazeteciler bir köşeye çekilip açlıklarını giderdi.
- AKP Genel Merkezi'ndeki toplantının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan protokol kapısından binadan ayrıldı.
- Başbakan'dan önce de Bülent Arınç binadan ayrılmıştı.
- Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün Siirt ve Batman'da kadın kolları toplantıları var. Erdoğan'ın bu toplantılarda gövde gösterisi yapması bekleniyor.
KILIÇ: LİSTEDE 71 KİŞİNİN İSMİ VAR
Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP'nin kapatılması istemiyle açtığı davaya ilişkin gazetecilere açıklama yaptı.
Davasının iddianamesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişinin adının bulunduğunu söyleyen Kılıç, iddianamenin ayrıntılarına bakamadığını, pazartesinden sonra iddianameyi üyelere ve raportöre vereceklerini, o günden sonra da kamuoyuna daha ayrıntılı bilgi verebileceğini söyledi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bir soru üzerine, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ı siyasi yasak istenen listenin başında gördüm” diye konuştu.
Bir gazetecinin DTP hakkındaki iddianamede yer alan bazı yaptırımların AKP için de istenip istenilmediğini sorması üzerine ise Kılıç, dava dilekçesini tam olarak inceleyemediğini tekrarlayarak, dava dilekçesinin sonucuna baktığını, böyle bir talebi görmediğini ifade etti.
Dava dilekçesinin 150-160 sayfa civarında olduğunu belirten Kılıç, bugüne kadar siyasi partilerin kapatılma davalarında izlenen yolun AK Parti hakkındaki kapatılma davasında da izleneceğini dile getirdi.
Kılıç, ilk olarak dava dosyasının şekli denetiminin yapılacağını, tensip tutanağının düzenleneceğini ve arkasından dava dilekçesinin AKp'ye gönderileceğini kaydetti.
AKp'nin ön savunmasını yaptıktan sonra bu ön savunmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderileceğini, Başsavcılığın esas hakkındaki düşüncesi alındıktan sonra AKP'nin sözlü savunmasının, Başsavcılığın da sözlü açıklamalarının alınacağını anlatan Kılıç, ardından Anayasa Mahkemesi raportörünün düzenleyeceği esasla ilgili rapor sonrası bir gündem oluşturularak davanın sonuçlandırılacağını belirtti.
Kılıç, “Diğer partilerin kapatılma davalarında izlediğimiz yol neyse burada da aynısı izlenecektir” dedi.
60 KLASÖRLÜK KAPATMA DELİLİ
AKP kurulduğu günden bu yana eylem ve faaliyetlerini içeren 60 klasörlük sicil dosyasına dayanarak hazırlanan iddianamedeki kapatma delilleri şöyle:
- AKP’nin, türbanı üniversitelerde serbest bırakma girişimleri, anayasa değişikliği süreci.
- AKP Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin’in, türbanla ilgili "adım adım gitmek lazım" sözleri.
- YÖK Başkanı’nın, Danıştay’dan dönen üniversite rektörlerine "türbanlıları alın" genelgesi.
- Erdoğan’ın, "Türban konusunda söz hakkı AİHM’nin değil din ulemasınındır" sözleri.
- Erdoğan’ın üniversitelerdeki türban yasağı ile ilgili diğer açıklamalarının yanısıra, dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç, diğer parti yöneticileri ve AKP’li milletvekillerinin AİHM’nin Leyla Şahin’in türban davasını reddetmesinin ardından getirdikleri tüm eleştiri ve tepkiler.
- İstanbul Haseki Hastanesi’nde çalışan türbanlı görevlilerin görüntüleri
- Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman’ın türbanlı belediye başkanı isteyen sözleri.
- Erdoğan’ın, "Başörtüsünün velev ki siyasi bir simge olarak takıldığını düşünün" sözünü ve daha sonra yapılan bu yöndeki açıklamaları.
- Arınç’ın türban ve laiklikle ilgili konuşmaları. Arınç’ın, "Ben laikliğe inanmıyorum, en azından bizdeki uygulanış biçimine" sözleri.
- Arınç’ın, "Dindar bir cumhurbaşkanı seçeceğiz" sözleri.
- Hükümet’in, Danıştay’dan dönen içki yasağı ve "kırmızı sokak" projesi ve bu konuyla ilgili parti yetkililerinin değerlendirmeleri.
- İstanbul’daki "mayo reklamı" yasağı.
- Atatürk’e, "şekerli kahve" fıkrasıyla hakaret ettiği iddiasıyla büyük tepki çeken Mimarsinan’ın AKP’li Belde Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik’in sözleri ve hakkındaki suç duyuruları.
- AKP’li belediyelerin aile parkı, haremlik-selamlık otobüslerle, mescit otobüs uygulamaları.