Esra SAHİCİ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2007 00:00
Piyasaların kapanmasının ardından gelen Anayasa Mahkemesi kararının ilk yansıması dövize oldu. Bankalararası piyasada gün içinde 1.39 YTL’ye kadar yükselen dolar, açıklamayla birlikte 1.34 YTL seviyelerine geriledi.
A
NAYASA Mahkemesi’nin CHP’nin 367 başvurusun kabul edip cumhurbaşkanlığı
seçim sürecinin durdurulduğunu açıklamasıyla gün boyu yükselen dolar, bir anda geri döndü. Gün içinde 1.39 YTL seviyelerini gören dolan, kararın ardından anında bugün valörlü işlemlerde 1.34 YTL seviyelerine geriledi. Sermaye piyasalarının kapanmasından sonra para piyasalarının valörlü işlemlerine denk gelen açıklama, döviz piyasasında yankı buldu. Anayasa Mahkemesi’nin kararı "yabancı yatırımcıların beklentilerine cevap verdi" şeklinde değerlendirilirken, gözler piyasaların bugün vereceği tepkilere çevrildi.
DOLAR 1.39 YTL’Yİ GÖRDÜ: Dövizde gün boyu JP Morgan ve Citigroup’un müşteri notları etkili oldu. Güne 1.37 seviyelerinden başlayan dolar, bu iki kurumun notlarıyla 1.39 YTL seviyelerine yükseldi. Öğleden sonra 1.38 seviyelerine gerileyen dolar, S&P’nin ’politik gelişmeler ülke notuna hemen etkilemez’ açıklamasıyla valörlü işlemlerde 1.37 YTL seviyesine geriledi. Serbest piyasada ise dolar günü 1.3830 YTL’den tamamladı. Anayasa Mahkemesi’nin kararına odaklanan döviz piyasasında saat 18.00’den sonra gelen açıklamayla birlikte kotasyonlar hızla hareket etti. Bankalararası piyasada bugün valörlü işlemlerde dolarda en düşük kotasyon 1.3440 YTL oldu. Daha sonra 1.3550 YTL seviyelerinde denge buldu. Yorumlar ise "Anayasa Mahkemesi’nin kararı yabancı yatırımcıların beklentisine cevap verince dolar hızla geriledi" şeklinde oldu.
BORSAYA 1 MAYIS GECİKMESİ: Haftanın ilk günü sert düşüşün ardından küçük çaplı satışlar yapan yabancı yatırımcılar daha çok bekle gör politikası izledi. Borsadaki olumsuz seyre ABD ve Uzakdoğu borsalarındaki değer kayıpları destek verdi. Önceki gün 44.984 puandan kapanan borsa, dün güne geç başladı. 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemlerinin aksattığı
trafik borsada seansın da yarım saat geç başlamasına neden oldu.
CITIGROUP’UN ’AZALTIN’ NOTU: Borsa güne gecikmeli ama Anayasa Mahkemesi raportörünün cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunun iptali isteminin reddi yönünde rapor verdiği haberleriyle yüzde 1.5 değer kaybıyla başladı. Ardından "hükümet erken seçime sıcak bakıyor" şeklindeki yorumlar piyasada işlemleri neredeyse durdurdu. Ancak borsada Citigroup’un müşterilerine gönderdiği "Türk hisse senetlerinde ağırlığı azaltın" yönündeki notu yeniden satışları tetikledi. Böylece kayıp yüzde 3’lere yükseldi. Nisan ayından bu yana 44 puanı altına sarkmayan endeks 43 bin puan seviyesine gerileyerek, günün tamamında yüzde 3.23 değer kaybetti. Kapanış 43.529 puandan gerçekleşti. Haftanın ilk iki gününde endeksteki düşüş 3.332 puanla yüzde 7.11’i buldu.
Kılıç: Beklenti gerçekleşti resim netleştiTURKİSH Yatırım Genel Müdürü Berra Kılıç, "Şimdi AKP’nin tutumu beklenecek. Ancak resim netleşti" derken, şu değerlendirmeyi yaptı: "Erken seçime gidilecek. Bugün olumlu bir piyasa görürüz. Beklenen sonuç buydu. Dün açıklama öncesinde Anayasa Mahkemesi raportörünün olumsuzluğu gelirim yaratmıştı. Bu gerilimle yatırımcılar beklemeye çekilmişti. Ama beklenti Anayasa Mahkemesi’nin aksi bir karar vermesiydi. Gelen kararla yatırımcıların beklentisi gerçekleşti. Bugün olumlu bir piyasa olacaktır. Anayasa Mahkemesi’nin 367 kararı kısa vadeli etkisinden sonra Türkiye için önümüzdeki dönemde daima uzlaşma ile cumhurbaşkanı seçilmesi kriterini getirmiş oldu."
Türkiye kredi risk primi ’kararla’ anında düştüANAYASA Mahkemesi’nin açıkladığı kararın bir diğer etkisi de, Türkiye kredi riskinin fiyatlandığı CDS (credit default swaps-kredi temerrüt swabı) piyasaların oldu. Türk eurotahvillerine azalan ilgi kararla birlikte yeniden canlanırken, gün içinde 175 baz puan seviyelerine kadar yükselen 5 yıllık CDS’ler, açıklamanın hemen ardından 162-161’lere geriledi. Bankacılar, bu gerilemeyle Türkiye’nin kredi risk priminin düştüğünü belirtti.