Anayasa değişiklik teklifi Meclis'ten geçti

Güncelleme Tarihi:

Anayasa değişiklik teklifi Meclisten geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2017 03:22

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifi 339 oyla kabul edilerek yasalaştı. Sonucun ardından kürsüye gelerek teşekkür konuşması yapan Başbakan Binali Yıldırım, "(Anayasa Değişikliği Kanunu) Artık karar milletimizindir, milletin verdiği karar, başımız gözümüz üzerinedir" dedi. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın oylama sonucunu açıklayıp Başbakan Yıldırım'ı kürsüye davet ettiği sırada, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök söz istedi. Başbakan Yıldırım'ı kürsüye davet ettiğini belirten Bahçekapılı'ya tepki gösteren CHP milletvekilleri, salondan ayrıldı. Yıldırım'ı CHP gurubundan sadece Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile CHP Aydın Milletvekili Mehmet Lütfi Baydar dinledi.

Haberin Devamı

AK Parti'nin 18 maddeden oluşan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, 339 oyla kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulunda teklifin tümü üzerinde yapılan gizli oylamaya 488 milletvekili katıldı. Oylamada 339 kabul, 142 ret oyu kullanıldı; 5 oy boş çıktı, 2 oy ise geçersiz sayıldı. 

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, oylama sonucunu açıklamadan önce, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu söyledi. Bahçekapılı, oyların usulüne göre kullanıldığını ve teklifin kabul edildiğini duyurdu. 

AK Parti'li milletvekilleri, oylama sonucunu ayakta alkışlayarak karşıladı. 

Daha sonra AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, kürsüye gelerek bir teşekkür konuşması yaptı.

Anayasa değişiklik teklifi Meclisten geçti

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın oylama sonucunu açıklayıp Başbakan Yıldırım'ı kürsüye davet ettiği sırada, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök söz istedi. Başbakan Yıldırım'ı kürsüye davet ettiğini belirten Bahçekapılı'ya tepki gösteren CHP milletvekilleri, salondan ayrıldı. Yıldırım'ı CHP gurubundan sadece Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile CHP Aydın Milletvekili Mehmet Lütfi Baydar dinledi.

Haberin Devamı

BAHÇELİ'DEN AÇIKLAMA

MHP Genel Başkanı Bahçeli, anayasa değişiklik teklifinin 339 oy alarak yasalaşmasının ardından açıklama yaparak, "Milletimiz için hayırlı uğurlu olsun. İnşallah Türk milleti, yapacağı kendi değerlendirmesiyle de yine milletimize bir fayda sağlayacaktır" dedi.

KILIDARÇOĞLU'DAN SERT AÇIKLAMA

Anayasa değişikliği için Meclis’te yapılan görüşmeler ve ikinci tur oylamaların tamamlanmasının ardından CHP grubu Genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanarak bir basın açıklaması yaptı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Bugün geldiğimiz noktada ciddi kaygılarımız var. Neden? Birinci nedeni şu: Milletten oy alıp milletin vekilliğini üstlenenler anayasa değişikliklerini görmeden imzalamışlardır. Onlara gerçek anlamda milletvekili denmez. Sarayın vekilleri milletin vekilleri olamazlar.

Haberin Devamı

AYM’nin yargıçlarına sesleniyorum. Anayasanın değiştirilmesi teklif edilemeyen maddelerine siz de sahip çıkmalısınız. Hukukun üstünlüğüne siz de sahip çıkmalısınız. Bu ülkede her yurttaşın özellikle de yargıçların görevidir. Bir önemli düzenleme daha. İlk kez bu parlamentoda iktidar kanadının ağırlıklı oylarıyla torba anayasa değişikliği gerçekleşmiştir.

Bugün 21 Ocak 2017. Demokrasi tarihimiz açısından da önemli bir tarih. Parlamentonun kendi yetkilerini devretme tarihi bugün. Bu tarihin bizim milli kurtuluş savaşı açısından da büyük bir önemi vardır. Bu tarih aynı zamanda bir parlamentonun kendi tarihine ihanet tarihidir.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN TWİTTER'DAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin 339 oyla kabul edilerek yasalaşmasına ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yayınladığı mesajda, "Gazi Meclis'te milli iradenin temsilcileri yeni bir yönetim sistemine 'evet' dedi. Hayırlı uğurlu olsun. Şimdi söz sırası aziz milletimizde. Karar da söz de milletindir." ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!