Güncelleme Tarihi:
Financial Times, bu hamlenin hakimlerin gücünü azaltmayı hedeflediğini belirtirken, New York Times’ta, paketin laik kesim ile AK Parti arasındaki çatışmayı tırmandırmasından korkulduğu ifade edildi. Euronews, Türklerin 30 yıl önce ordu tarafından yapılan anayasayla artık “uygun adımlarla yürümeyeceği” yorumunu yaptı.
Financial Times: Yargının gücünü azaltacak hamle
AK Parti, iktidarına en yoğun muhalefeti sergileyen ordu ve yargının gücünü azaltacak Anayasa değişikliği planını açıkladı. Teklif patlamaya hazır olan siyasi bombanın fitilini ateşleyebilir.
Yapılması öngörülen değişiklikler yargı sistemini revize edeceği gibi, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak. Darbe planlamak iddiasıyla düzinelerce askerin tutuklanması ardından öne sürülen değişiklikler, politik arenada var olan karmaşayı derinleştirecek.
New York Times: İktidar partisi Anayasa’ya yönelik değişiklikleri açıkladı
Üst düzey yargıçlar yeni reform önerilerinin Anayasa’nın ruhuna aykırı olduğunu öne sürdü. Yeni Anayasa paketinin, Başbakan Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetle laik seçkinler arasındaki çatışmayı artırmasından kaygı duyuluyor.
Uzmanlar, parlamentoda büyük çoğunluğa sahip iktidar partisi AK Parti’yi liberal reformları dini kuralların yaygınlaşması için kullanmakla suçladı ve Anayasa'da yapılacak herhangi bir değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne götürme tehdidinde bulundu.
AK Parti ise anayasa değişikliklerinin, yargının kökleşmiş gücünü sınırlamak ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ulaşmasını sağlayacak demokratik normlara yaklaştıracağını savunarak İslami bir ajandası olduğu iddialarını reddetti.
Wall Street Journal: Türkiye anayasal reform peşinde
Türk hükümeti ordu tarafından yapılan Anayasayı değiştirme teklifini açıkladı. Değişiklikler keskin şekilde bölünmüş olan ülkede güç dengesini önemli ölçüde değiştirecek. Toplam 26 değişiklik ordu üzerindeki sivil denetimi artırıyor.
AK Parti hükümeti, teklif edilen değişiklikleri demokrasi ve Avrupa Birliği üyeliği sürecinde yürütülen müzakereler için olumlu bir gelişme kabul ederken muhalefet, paketin siyasi karmaşaya yol açabilecek bir kontrol hamlesi olduğunu savundu.
Guardian: Anayasa değişikliği planı yargıyı öfkelendirdi
Anayasa değişikliği teklifi yargı mensuplarını kızdırdı. İslamcı kökenli hükümet radikal değişiklik teklifleriyle, laik yargıyla arasında yeni bir çatışma başlatacak bir süreç başlattı.
AK Partili bakanlar değişikliklerin Avrupa Birliği uyum şartları için büyük önem taşıdığını belirtti. Ancak yargı tarafı reformların anayasaya aykırı olduğunu ve amacın sistemin bağımsızlığını ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.
Ana muhalefet partisi CHP reform paketini parlamentoda desteklemeyeceğini belirtirken, diğer muhalefet partilerinin de aynı tepkiyi göstermesi AK Parti’nin reformların onaylanması için gerekecek çoğunluğu elde etmekte zorlanabileceğini ortaya koydu.
Euronews: Türkiye’nin anayasa değişikliği planı gün yüzüne çıktı
Türkiye 30 yıldır, 80’li yıllarda ordu tarafından yapılan Anayasa’ya uygun adımlarla yürümekteydi. Fakat hükümetin AB’nin demokratik standartlarına yaklaşma adımı tutarsa bütün bunlar değişecek. Muhalifler reformların, laik düzene tehdit olduğunu savunuyor.
Business Week: Erdoğan anayasa değişikliği önerilerini sundu
Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, İslamcı kökenli hükümete muhalefet eden üst düzey yargıç ve generallerin yetkilerini ellerinden alma planını açıkladı.
Deutsche Welle: Türkiye anayasa değişikliğiyle AB’ye yakınlaşmayı uymuyor
Türkiye’deki İslamcı kökenli hükümet, yargı erkinin yetkilerinin kısılması açısından Anayasal değişikliğin zorunlu olduğunu savunuyor. Değişiklik teklifi, İslamcı tehdit korkularını artırdı.