Anayasa’da 3 konuda uzlaşma var

Güncelleme Tarihi:

Anayasa’da 3 konuda uzlaşma var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2011 00:00

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Sanayi Odası arasındaki protokol anlaşması sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, şunları söyledi:

Bu dönem yaparız

“Siyasi partilerimizin genel başkanlarını ziyaret ettiğimde zaten 3 konuda genel bir yaklaşım gördüm. 1’incisi, yeni bir Anayasa konusunda genel bir yaklaşım var. 2’ncisi bu Anayasayı 24’üncü dönem parlamentosunun yapması konusunda genel bir yaklaşım var. 3’üncüsü de Meclis Başkanlığı’nda Uzlaşma Komisyonu yoluyla bu sürecin başlaması. Bunda ihtilaf yok. Biz de bu görüşlere uygun olarak 1 Ekim’de Meclis’in açıldığı gün itibariyle siyasi partilerimize Uzlaşma Komisyonu’yla ilgili resmi yazıyı yazmış olacağız. İnşallah bu dönem, siyaset kurumu olarak milletimize taahhüdümüz olan yeni bir Anayasayı gerçekleştirmiş oluruz.”

CHP dinleyecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın yapılacak ‘AK Parti-CHP Anayasa Görüşmesi’ ile ilgili, “Bu görüşmede sadece AKP’den gelen değerli milletvekili arkadaşları dinleyeceğiz. Onlar görüşlerini aktarmak üzere geliyor” dedi. Esenboğa Havalimanı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmayı yapan TBMM’nin değerli başkanı. Sayın Başkan, parlamento açıldıktan sonra gerekli girişimleri sürdürecektir. Her partiden arzu ettiği oranda milletvekili talebinde bulunacaktır. Bizler de, o çerçevede kendisine katkı vereceğiz.”

AK Parti ile CHP arasında yarın yapılacak görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile CHP PM üyesi Süheyl Batum ve CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen katılacak.

MHP: Duruşumuz net

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, anayasa değişikliğiyle ilgili olarak bugün AK Parti heyetinin, partilerini ziyaret edeceğini belirterek, “AK Parti’nin nasıl bir dosya getireceğini görmek lazım, ancak MHP’nin Anayasa’nın ilk 4 maddesi ile 66’ncı maddesi konusundaki bugüne kadar olan duruşu net. Bundan geri adım atmamız mümkün değil” dedi. Büyükataman, bugünkü görüşmelerde bu konulara girilme durumu olursa bunu yeniden seslendirebileceklerini vurguladı. Anayasa’nın ilk 4 maddesinde; devletin şekli, Cumhuriyetin nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti ile bu hükümlerin değiştirilemeyeceğini, 66’ncı maddesinde ise Türklük kavramına ilişkin ifadeler yer alıyor.

AKP’nin yeni Anayasa için görüş alışverişinde bulunmak amacıyla MHP’ye yapacağı ziyarette görüşmeye Genel Başkan Yardımcıları Faruk Bal, Prof. Dr. Münir Kutluata, Prof. Dr. Tunca Toskay, Genel Sekreter İsmet Büyükataman, Grup Başkanvekili Dr. Oktay Vural katılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!