Anarşist yazılım Linux

Güncelleme Tarihi:

Anarşist yazılım Linux
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2002 13:11

Serbest ve lisanssız bilgisayar işletim sistemi olan Linux, Microsoft'un ciddi rakibi haline geliyor. Kısa sürede dünyada 20 milyon adetlik kullanıcı veri tabanına ulaşan Linux'un masa üstünde kullanım oranının 2004 yılının sonuna kadar yüzde 20'ye çıkacağı tahmin ediliyor.

Linux, serbest lisans uygulaması ve özgürlükçü felsefesi ile bilgisayar işletim sisteminde bir alternatif olmayı hedefliyor. Serbest, ücretsiz bir bilgisayar işletim sistemi olan Linux, kısa sürede dünyada 20 milyon adetlik kullanıcı veri tabanı sayısına ulaştı. Türkiye'de ise kullanıcı veri tabanı sayısının 100 bine yakın olduğu tahmin ediliyor. Linux işletim sisteminin en önemli özelliği açık kaynaklı olması yani lisans olmadan kullanılabilmesi. Bu özelliğiyle firma, kurum ve şahısların bilişim harcamalarından önemli oranda tasarruf etmesini sağlıyor.

Linux, Finlandiyalı Linus Torvalds tarafından 10 yıl önce Microsoft İşletim Sistemlerine bir alternatif olarak geliştirildi. Compaq, Dell, HP gibi veri tabanı şirketlerini de arkasına alarak geniş bir kitleye ulaştı. Gartner Group'un araştırmalarına göre Linux'un 2004 yılının sonuna kadar masa üstünde yüzde 20'lik bir orana ulaşması bekleniyor. Linux giderek, bilgisayar işletim sistemleri alanında tek firma olan Microsoft'un ciddi bir rakibi haline geliyor.

IBM'in 2001 yılında Linux'a ayırdığı beş milyar dolarlık yatırım bütçesi bu alternatif işletim sisteminin bir adım daha ileriye gitmesinde etken oldu. Linux'a devletler de giderek artan bir şekilde ilgi göstermeye başladı. Şu anda en çok kullanıldığı ilk beş ülke Almanya, Polonya, Fransa, Meksika ve Finlandiya. Türkiye, Linux'un en az kullanıldığı beş ülke arasında yer alıyor.

Linux'u Türkiye'de temsil eden Gelecek Bilişim ve İletişim, 1998'de genç girişimciler tarafından kurulmuş. Şirket, Türkiye'de ve dünyada var olan tüm Linux desteğini ve ürünlerini tek çatı altında bütünleştirerek daha ulaşılabilir ve kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor.

ÖZGÜRLÜKÇÜ FELSEFE

Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Görkem Çetin, Linux'un kurumlar, kişiler ve bilişim harcamlarını kısmak isteyen firmalar için önemli bir fırsat olduğunu söylüyor. Linux'un paylaşımcı, özgürlükçü bir felsefeye sahip olduğunu dile getiriyor: ‘‘Linux hiçbir zaman lisanslı, paralı bir model haline gelmeyecek. Bu bütün ülkeler tarafından kabul ediliyor. Muadili olan işletim sistemine göre yüzde 95 fiyat avantajı sağlıyor. İnternet üzerinden de indirilebiliyor.‘‘

Sistemi kullanmak isteyenlerin altayapısı yoksa bu konuda Gelecek devreye giriyor. Eğitim çalışmalarıyla kullanıcılara destek veren şirketin gelir kaynağını bu eğitimler ve verilen servis hizmetleri oluşturuyor.

Linux'un avantajlarının farkına varan birçok ülkede kullanımının yaygınlaştırılması için faaliyete geçilmiş. Almanya Linux'un geliştirilmesi için fonlar ayırmış. Güney Kore, Yeni Zelanda ve Latin Amerika ülkeleri kendi hükümet projelerinde zorunlu olarak kullanılması için çalışmalar yapmaya başlamış. Çetin, artık ülkelerin lisansa para ayırmak istemediklerini, bu nedenle Linux'un daha fazla yayılmaya başladığını ifade ediyor:

‘‘Aynı zamanda bu bir kültürel fenomen olayı. Konuya, sadece bir yazılım, işletim sistemi olarak bakmıyorlar. Bu, ülke sınırları içine girilmesi istenmeyen kültürün dışarıda tutulmasına yönelik bir çalışmadan başka bir şey değil. Türkiye diğer ülkelere göre olayın daha az farkında.‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!