Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 12 Eylül'de, Anayasa değişikliğinin oylanacağı referandumdan 'evet' sonucunun çıkacağı ve bununda AK Parti hükümetinin iktidardaki gücünü artıracağı beklentisiyle yükseliyor.
İMKB Ulusal 100 Endeksi dün 60 bin 865 puanla kapanış rekoru kırarken, yılbaşından bu yana getirisi de yaklaşık yüzde 15 oldu. Endeksin bu performansı Avrupa'nın büyük ekonomileri arasında ilk sıraya yerleşirken, Türk lirası da 1.51'in hafif üzerinde 7 Haziran'da gördüğü yılın en düşük seviyesine göre yaklaşık yüzde 7 daha primli durumda bulunuyor.
ANALİSTLER BÖLÜNMÜŞ DURUMDA
Yabancı analistlerin bir bölümü referandumdan çıkacak 'güçlü bir evet' sonucunun hisse senetlerindeki yükseliş eğilimini devam ettireceğini söylerken, bir bölümü de anket sonuçlarını böyle bir sonucun ortaya çıkmayacağını gösterdiğine işaret edip ve yatırımcıları dikkatli olmaya çağırdı.
Helsinki merkezli yatırım şirketi Taaleritehdas East Asset Management CEO'su Ari Metso "güçlü bir evet"in yılsonuna kadar hisse senetlerini yüzde 10 ile 15 arasında artırma potansiyeli olduğunu belirtti.
Merrill Lynch ekonomistleri tarafından yayımlanan bir araştırma notunda ise referandumu kimin kazanacağının belli olmadığı vurgulandı. Araştırma notunda ek olarak yatırımcıların iktidarın kaybetme olasılığına karşı önlemlerini alma uyarısı yapıldı.
Merrill Lynch, iktidarın referandumdan yenilgiyle çıkmasının önümüzdeki seçimlerde bir koalisyon hükümeti olasılığını artıracağına dikkat çekti.
“HAYIR” SONUCU HARCAMALARI ARTIRIR
İngiliz bankası RBS'in gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti Tim Ash ise 'hayır' sonucunun, hükümetin 2011'deki genel seçimler öncesi harcamalarını artırmaya yönelteceği ve bunun da piyasalarda endişe yaratacağını söyledi.
Yabancı yatırımcılar, geçen ay hükümetin, bütçe açığını azaltmayı hedefleyen Mali Kural Tasarısı'nı erteleme kararı almasının ardından ilk kez bu şekilde düşünmeye başladı. Diğer yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tasarı için Türkiye'nin kredi notunun artırılması için oldukça önemli olduğu değerlendirmesini yapıyor.
Bu kuruluşlardan Standard & Poor's, 23 Ağustos'ta yaptığı değerlendirmede hükümetin harcama yerine tasarrufa gitmesiyle not artışının gelebileceğini açıklamıştı. Ancak S&P analisti hükümetin ekonomik toparlanmanın yaşandığı bu dönemde gerekli tedbirleri alma konusunda isteksiz kaldığı değerlendirmesini de yapmıştı.
Diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından 11 Ağustos'ta yapılan bir açıklamada da gevşek mali politikanın Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini olumsuz yönde etkileyeceğini söylemişti.
* Bu yazı Bloomberg'de, "Record Turkish Stock Prices Show Investors Bet `Yes' on Erdogan Referendum" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet