Güncelleme Tarihi:
İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ahmet Tekin Baykal ve Maksut Tuğlu, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatlar katıldı.
Duruşmada, son sözleri sorulan sanıklar, suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istediklerini tekrarladı.
Mahkeme heyeti verilen aranın ardından sanıklar hakkındaki kararı tek tek okudu.
Kararda, suç örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanan Ahmet Tekin Baykal ve Zafer Yalçın, bu suçtan 3 yıl 1 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı. Baykal'a ayrıca, örgüt adına gerçekleştirilen Vedat Orhan Çelek, Ayhan Çelek, Zeki Göktuğ, Simay Erturun, Nevzat Soyugüzel, Tuncer Dal, Cemalettin Doğan'a karşı eylemler, Çeşme Plajı ihalesi, Adnan Menderes Havalimanı yemek ihalesi, Kuşadası'nda bar olayı, kumar oynatmak, tehdit, hürriyeti tahdit, gayrimenkule el koyma, yağma gibi suçlardan toplam 67 yıl hapis cezası verildi.
Dava kapsamında yargılanan Sami Hoştan'ın örgüt yöneticisi olmadığı, fakat “örgüte yardım” suçuna karıştığı belirtilerek 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.
“Kumar oynatmak” suçlarından Hoştan, Nurullah Sağır ve İbrahim Tatlıses beraat ederken, Ahmet Tekin Baykal, Hasan İzmirli ve Mehmet Top ise bu suçtan 2 bin TL adli para cezası aldı.
AVKIRAN VE TÜTÜNCÜOĞLU BERAAT ETTİ
Çeşme Plaj İhalesiyle ilgili konuda yargılanan Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran ile Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu hakkında “beraat” ederken, Maksut Tuğlu, Barış Ören,Erol Çehreli, Oktay Kumantaş, Mehmet Akgül, Serkan Gül, Barış Vural ve Ercan Şahin aynı olayla ilgili cezaya çarptırıldı.
Suç örgütü üyeliği ve faaliyetlerinden dolayı avukat Mürsel Ünlü 21 yıl 4 ay, Cezmi Arslan 34 yıl 4 ay, Maksut Tuğlu 50 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme heyeti ayrıca 130 olayı değerlendirdiği kararında, sanıklardan Barış Öner'e 30 yıl 1 ay, Barış Vural'a 34 yıl 3 ay, Yıldırım Baran'a 12 yıl 9 ay, Serkan Gül'e 22 yıl 6 ay, Fikret Şahin'e 15 yıl 2 ay, İlker Doğdu'ya 11 yıl 10 ay, Bünyamin Aras ve Soner Şaşmaz'a 10'ar yıl, işadamı Cumhur Atış'a 11 yıl hapis cezası verdi. Avukat Mürsel Ünlü'nün cezasının “oy çokluğu” ile verildiği bildirildi.
Sanatçı Özcan Deniz'in tabancayla yaralanması ve tehdit edilmesi olaylarının suç örgütle bağlantısı olmadığı gerekçesiyle Ahmet Tekin Baykal bu suçlardan beraat ederken, “yaralama suçundan” Güven Ali Bülbül, Ömer Dalkaç, Tamer Manavcı ve Mustafa Adaş 3'er yıl 9'ar ay, “tehdit” suçundan ise Ömer Dalkaç, Tamer Manavcı 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı.
Dava kapsamında Emniyet Müdür Yardımcısı Celil Taşkın, avukat Ergun Bademci'nin de aralarında yer aldığı bazı kişiler ise beraat etti.
176 sanıklı davada, 40 sanık ise örgüt üyeliği suçundan 1'er yıl 15'er gün hapis cezası alırken, Mehmet Aytaç Kocatoros'un da aralarında yer aldığı 23 kişinin dosyalarının bu davadan ayrı olarak görülmesi karara bağlandı.
Cezaların açıklanmasının ardından mahkeme, dava kapsamında tutuksuz yargılanan Zafer Yalçın, Cezmi Arslan, Barış Öner, Barış Vural, Yalçın Şahin, Yıldırım Baran hakkında da yakalama kararı çıkarttı.
OPERASYON
İzmir polisi, daha önce silahlı çete kurmak suçundan cezaevine giren Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yeniden suç örgütü oluşumuna girerek yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine, 1.5 yıl süren takibin ardından 2008'de İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya'da operasyon düzenlemiş, “Anafor” adlı operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli 2 uzman çavuş, Danıştay hakimliğinden ayrılmış bir avukat ve emekli polis müdürünün de aralarında bulunduğu çok sayıda zanlı yakalanmıştı.
İDDİANAME
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 176 sanıklı iddianamede, Ahmet Tekin Baykal'ın, kamuoyunda Ergenekon adıyla bilinen davanın sanıklarından Veli Küçük ile bağlantılı olarak suç örgütü kurduğu, “Çerkez İbrahim” olarak bilinen İbrahim Çiftçi'nin öldürülmesiyle suç dünyasında doğan boşluğu doldurmaya çalıştığı belirtilmişti.
Örgütün, İbrahim Tatlıses'in Kuşadası'ndaki otelinin basılması, Özcan Deniz'in Çeşme'de bacağından vurulması olaylarını gerçekleştirdiği, tefecilikten yargılanan Vedat Orhan Çelenk'in de aralarında bulunduğu bazı kişilerin gayrimenkullerine el koyduğu iddia edilmişti.
Sanıkların “suç işlemek için silahlı örgüt kurma ve üye olma, nitelikli yağma, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, ihaleye fesat karıştırma, tehdit, rüşvet ve genel güvenliği kasten tehlikeye sokma” suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.