Güncelleme Tarihi:
UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurkuran, düzenlediğİ basın toplantısında, bugüne kadar taş endüstrisine dayalı çağlarda insanoğlunun ağırlıkla Afrika, ön Asya ve Avrupa'da yaşadığının bilindiğini ancak, UÜ Arkeoloji Bölümü ve Dağcılık Kulübü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve kulüp üyesi bir grup öğrencinin, Uludağ'da yaptıkları bir gezi sırasında buldukları kalıntıların, Anadoluda Paleolitik dönemde de yaşam olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.
“Şahinkaya” adı verilen mağarada bulunan kalıntıların MÖ 100 bin yılına ait olduğunun tespit edildiğini ifade eden Yurtkuran, böylece Bursa'nın bilinen MÖ 6 bin yıllık yerleşim tarihinin 90 bin yıl daha geriye gittiğini, böylece Bursa ve çevresinde insan tarihinin MÖ 100 bin yıldan beri var olduğunun ispatlandığını kaydetti.
Prof. Dr. Mustafa Şahin de Bursa'da tarih öncesiyle ilgili araştırmaların daha çok ova bölümünde yapıldığını ve kentte insanlık tarihinin ancak MÖ 6 bin yılına kadar gittiğinin bilindiğini yineleyerek, şunları kaydetti:
“İnsanlık tarihin neredeyse yüzde 95'lik bölümünü oluşturan Paleolitik Çağ, insanların genel olarak avcı toplayıcı ve göçebe bir hayat tarzına sahip oldukları bir dönem olarak kabul edilir. Anadolu'da bu dönemle ilgili bilinen yerleşim yerleri yoktu. Oysa Bursa'nın bulunduğu coğrafya insanlığın ilk ortaya çıkışından günümüze kadar Asya'yı Avrupa'ya bağlayan çok önemli bir yol güzergahındadır. Bu bölgenin boş bırakılmaması gerekir. Bu mantıkla başlatmış olduğumuz çalışmalar ilk meyvesini vermiştir ve Şahinkaya Mağarası adını verdiğimiz yerde Paleolitik Taş çağlarına ait yerleşim birimi tespit edilmiştir. Mağarada tespit ettiğimiz hayvan kemikleri ve özellikle taş aletler, stilistik özellikleriyle Orta Paleolitik çağa tarihlenmektedir. Bu dönem yaklaşık MÖ 250 bin yılından başlar ve 50 bin yılına kadar devam eder. Yaptığımız araştırmalarda bu taşların MÖ 100 bin yılında Orta Avrupa'da yaşayan insanların kullandıkları taşlarla benzerlik gösterdikleri ortaya konmuştur. Bundan dolayı da bulduğumuz taş örnekler MÖ 100 bin yılına tarihlendirilmektedir.”
“ANADOLU'DA İNSAN İZLERİ”
Mağarada taş aletlerle birlikte bulunan hayvan kemiklerinin at, yaban keçisi, koyun gibi otçul hayvanlara ait olduğuna, bunun da o dönemde yaşayan insanların beslenme tarzlarını gösterdiğine işaret eden Şahin, “Mağarada bulduğumuz kemikler oraya insanlar tarafından götürülen, tüketilen ve sonra da oraya atılan kemiklerdir. Buradan Paleolitik çağda insanların hangi hayvanları yiyerek beslendiklerini çok rahat bir şekilde anlıyoruz. Yapmış olduğumuz keşif, Bursa ve çevresinin değil Anadolu'nun tarihini en az MÖ 100 bin yılına, Paleolitik döneme götürmesi açısından çok önemli. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, Paleolitik çağ insanının Afrika, ön Asya ve Avrupa'da yaşadığı biliniyordu ama Anadolu'dan hiç bahsedilmiyordu. O dönemde Anadolu'da insan yaşadığına dair belge yoktu. Ancak bu keşif Anadolu'da da o dönemde insanların bulunduğunu göstermektedir” diye konuştu.
KAZILARA HAZIRLIK
Şahin, mağaranın koruma kapsamına alınması için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvuruda bulunduklarını, ayrıca Arkeoloji Müze Müdürlüğüne de durumu bildirdiklerini belirterek, “Bir taraftan detaylı bilimsel yayının yapılması için hazırlıklara başlanmış diğer taraftan da arkeolojik kazılara başlanmak üzere konunun uzmanlarından oluşan bir ekibin kurulması yönünde harekete geçilmiştir” dedi.
Bursa Müze Müdürü Enver Sağır ise Şahinkaya Mağarası'ndaki buluntuları “çok önemli bir buluş” olarak nitelendirdi.
Anadolu'da ve özellikle Anadolu'nun güneyinde ve doğusunda çok eskiden yapılan kazılarda MÖ 40-10 bin yılları arasındaki “Üst Paleolitik Çağ”a ait kalıntılar ve aletler bulunduğuna dikkati çeken Sağır, “Fakat Orta Paleolitik MÖ 100 bin yılları ile 40 bin yılları arasındadır. Şahinkaya Mağarası Anadolu'da bu döneme ait tek örnek olarak ortaya çıkmıştır” dedi.