Anadolu lisesi öğretmenine 2 aşamalı sınav

Güncelleme Tarihi:

Anadolu lisesi öğretmenine 2 aşamalı sınav
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Anadolu liselerindeki eğitimci kalitesi yükseltiliyor. Bu liselere atanacak öğretmenlere 2 aşamalı sınav getiriliyor. Sınav için önkoşul ise temiz sicil ve yabancı dil.

Milli Eğitim Bakanlığı, başında ‘Anadolu’ ibaresi bulunan liselerde öğretmen olmayı zorlaştırdı. Bu okulların öğretmenleri, artık iki aşamalı sınavla seçilecek.

MEB Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Nitelikleri, Seçimi Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu imzasıyla yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, sistem şöyle işleyecek:

BARAJ NOTU 70

Türkçe-Kompozisyon, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Özel Alan Bilgisi konularında hazırlanacak. 100 üzerinden 70 barajını aşanlar başarılı sayılacak.

SÖZLÜ SINAV DA VAR

Seçme sınavını aşanlar, beceri ve davranışlarının ölçülmesine yönelik ‘sözlü’ değerlendirme sınavına alınacak. 70 barajını aşanlar başarılı sayılacak.

BAŞARIYA GÖRE ATAMA

Seçme ve değerlendirme sınavını kazananlar, başarıya göre sıralanacak. Kazanan adayların atamaları, başarı sıralaması ve tercihler esas alınarak yapılacak.

TEMİZ SİCİL

Sınavlara, öğretmen unvanlı kadrolarda en az 3 yıl görev yapanlar arasından son 3 yıllık görev süresinde sicilinde olumsuzluk bulunmayanlar ile yine son 3 yılda aylıktan kesme veya maaş kesiminden daha ağır bir disiplin cezası almayanlar başvurabilecek.

YABANCI DİL ŞARTI

Bu okullarda yabancı dil öğretmenliği ile öğretimi, yabancı dille yapılan derslerin öğretmenliğine atanmak isteyenler için özel koşul aranacak. Adayların, hazırlık sınıfında yabancı dille öğretim yapılan yükseköğretim programları ya da yabancı dille öğretim yapan kurumlardan mezun olması gerekecek. Yabancı dille öğretim yaptıran kurumlardan mezun olmayanlardan ise Kamu Personeli Dil Sınavı'ndan (KPDS) en az ‘C’ notu alması gerekecek.

Mucit liseliler

KABATAŞ Erkek Lisesi'nin 3 öğrencisi yaşlarından büyük bir buluşa imza attı. İkitelli'de hurdalıkta tesadüfen bulunan nükleer atık, liselilerin buluşuna kaynak oldu. Mert Savaş, Alper Çırak ve Mehmet Özkan, buluşları nedeniyle de katıldıkları MEF Türkiye Lise Öğrencileri Arası 8'inci Araştırma Projeleri Yarışması'nda ikincilik ödülü aldılar.

Mert Savaş, Alper Çırak ve Mehmet Özkan, danışman öğretmenleri Cengiz Kalman'ın önderliğinde, bilgisayar aracılığıyla insan kolununun kullanılabileceğini buldular.

Öğrenciler, insan eli değmemesi gereken çalışmalarda buluşlarının yararlı olacağını belirterek, ‘‘Buluşumuz, çok sıcak veya nükeer atıkların kaldırılmasında, biyolojik tehlike içeren odalara girebilecek bir araç olacak. Böylece insan kolundan daha az kuvvet kullanılarak istenilen maddeye ulaşılabilecek’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!