A.A
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2006 14:27
Türkiye'nin öncülüğünde ABD, Fransa ve Portekiz'in katılımıyla düzenlenen “Anadolu Güneşi 06” (Anatolian Sun 06) tatbikatının deniz safhası, Antalya Körfezi açıklarında, Akdeniz'in uluslararası sularında gerçekleştirildi.
Tatbikat, saat 07.30'da, ABD donanmasına bağlı “Nicholas”, Fransa'ya ait “La Motte-Picquet”, Portekiz deniz kuvvetlerine ait ”General Pereiradeca” ile Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ”Barbaros” ve “Gaziantep” fırkateynlerinin Antalya Limanı'ndan ayrılmasıyla başladı.
Tatbikatta uygulanan senaryo gereği, Antalya Limanı'nın 25 mil açığında seyreden hayali bir ülkeye ait “Sea Star” adlı ticari geminin kimyasal silah taşıdığı ihbarı alındı. Bunun üzerine şüpheli geminin yerini tespit etmek için açık denizde müttefik ülke deniz karakol uçaklarınca keşif yapıldı. Bu sırada şüpheli gemiden malzeme almaya çalışan şüpheli bir helikopter görüldü.
Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gaziantep fırkateyninden kalkan Seahawk helikopteri, şüpheli helikopterin faaliyetini engelleyerek helikopteri, hayali Leylak Adası'na (Antalya Limanı) inmeye zorladı.
Gaziantep fırkateyninden ticari gemi kaptanıyla kurulan telsiz bağlantısına rağmen kaptan geminin rotasını değiştirmedi. Bu sırada Türk Hava Kuvvetlerine ait iki adet F4 savaş uçağı, gemi üzerinden alçaktan uçuş yaptı.
Gaziantep fırkateyninden kalkan Seahawk helikopterinin gemi üzerinde alçaktan uçuş yaparak gemi içerisindeki faaliyetleri gözlediği sırada denize bir hayali ceset (şamandıra) düştüğü görüldü.
Gaziantep fırkateyninin cesedin yerini tespit etmesinin ardından Portekiz savaş gemisinden indirilen bir zodyak bot, cesedi denizden aldı ve gemideki NBC uzmanları cesette bulaşıcı bir hastalık bulunup bulunmadığını araştırdı.
Bu arada müttefik kuvvetlere ait savaş gemilerin ticari geminin çevresini sarması üzerine geminin kaptanı, işbirliği yapmayı kabul etti.
Çeşitli iletişim kanallarıyla geminin uluslararası sorgulamasının yapılmasının ardından, müttefik kuvvetlere ait gemilerden indirilen zodyak botlarla ticari gemiye yanaşan SAT komandoları, ticari geminin güvertesine çıkarak gerekli aramaları yaptı.
SAT komandolarının arama faaliyetleri sırasında bir Seahawk helikopteri geminin üzerinde tur atarak güvenliği sağladı. Arama çalışmalarının ardından kimyasal silah taşıdığı belirlenen gemi, müttefik kuvvetlere ait gemiler eşliğinde hayali Leylak Adası'na götürüldü.
Böylece tatbikatın deniz safhası tamamlanmış oldu.
KİMYASAL SİLAHLARIN ÖNEMİ
Tatbikattan önce gazetecilere bilgi veren Genelkurmay Başkanlığından Tuğgeneral Tuncer Erinmezler, “Anadolu Güneşi 06” (Anatolian Sun 06) tatbikatı için çok uzun süredir çalışıldığını ve detaylı bir tatbikat planı hazırlandığını bildirdi.
Erinmezler, tatbikatta ABD, Fransa, Portekiz ve Türkiye'nin askeri birimlerinin yanı sıra Türkiye'den 20 devlet kuruluşunun aktif rol aldığını ve çok iyi koordinasyon sağlandığını ifade etti.
Kimyasal silah konusunun ne kadar önemli olduğunun İstanbul
Atatürk Havalimanı'nda yaşanan yangınla bir kez daha ortaya çıktığına işaret eden Tuğgeneral Erinmezler, “Bu gemilerle, uçaklarla, küçücük bir tüp ya da malzeme arıyoruz. Dolmakalem mürekkebi gibi bir malzeme çok başka amaçlarla kullanılıyor olabilir. Bu tür malzemeler kötü ellere geçmesin diye kargo ve taşımacılık konusuna çok önem veriyoruz” dedi.
Türkiye'nin bugün çok büyük bir tatbikata önderlik ettiğine dikkati çeken Tuğgeneral Erinmezler, senaryonun denizde, karada, havada ve gümrüklerde aynı anda oynandığını söyledi.
Tuğgeneral Erinmezler, “Tatbikat çok öğretici, eğitici bir tatbikat oldu. Tatbikat bu yönüyle, uluslararası camiada da örnek bir tatbikat haline geldi” dedi.
34 ÜLKEDEN GÖZLEMCİ
Antalya Körfezi açıklarında gerçekleştirilen tatbikatı, “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi-PSI” organizasyonu içerisinde yer alan 34 ülkeden asker ve sivil gözlemci de Barbaros fırkateyninden takip etti.
Konuk gözlemciler, Türkiye'nin çok başarılı bir tatbikat organize ettiğini ve tatbikat senaryosunun tam anlamıyla uygulanarak öğretici ve örnek bir arşiv malzemesi oluşturduğunu söyledi.
Tatbikatı, aralarında El Cezire televizyonu, AP, Reuters ve bazı savunma dergilerinin muhabirlerinin de bulunduğu çok sayıda gazeteci de Barbaros fırkateyninden izledi.
Tatbikata katılan gemiler, saat 13.05 civarında Antalya Limanı'na intikal ettiler.
BARBAROS FIRKATEYNİ
Tatbikatın komuta merkezinin yer aldığı Barbaros fırkateyni, Türk donanmasına 16 Mart 1995'te katıldı.
Barbaros fırkateyni Savaş Harekat Subayı Binbaşı Aydın Sezenoğlu, çok maksatlı bir fırkateyn olan Barbaros'un ana görevinin su üstü harbi olduğunu belirtti. Binbaşı Sezenoğlu, fırkateynin orta ve kısa mevzilli hava savunma sistemlerine sahip olduğunu söyledi.
24 subay, 99 astsubay, 67 erbaş ve erin görev yaptığı Barbaros fırkateyni, 117 metre uzunluğunda ve 14,8 metre genişliğinde. Saatte 58 kilometre sürat yapabilen fırkateyn, 3bin 350 ton ağırlığında.