Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 00:00
TBMM Bayındırlık Komisyonu’nda kabul edilen ve kamu kuruluşlarının ihale ilanlarının yerel gazetelerde yayınlanması zorunluluğunu kaldıran ’Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ tasarısına, Anadolu basınından tepkiler yükseliyor.
Dün, tasarıya tepki olarak pekçok ilde yerel gazeteler siyah-beyaz yayınlandı. Kars’ta yayınlanan Çağdaş Kars
Haber Gazetesi dün siyah zemin üzerine kilit fotoğrafıyla çıktı. Çağdaş Kars Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gümüşpala Kortağ, yerel basının susturulmak istendiğini belirterek, "Ülke genelinde 2 bine yakın yerel gazetenin, 20 bine yakın çalışanın kaderi görüşülüyor. Yasayla birlikte yerel gazetelerin resmi ilan yayınlama hakkı tümüyle ortadan kalkıyor. Gerçekten bu yasa çıkarsa bu kilit kapımıza asılacaktır. Şu anda yerel basında resmi ilanın santim sütun hesabı 6 YTL’dir. Siyasal iktidar Anadolu’da özgürlüğün, muhalefetin sesini kısmak istiyor" diye konuştu.
Yerel basın susturuluyorArdahan’da yayınlanan 10 gazete de, ’Birinci sayfalarını karartarak, üzerlerine zincirli kilit vurdular’ ve ’Yerel basını susturuyorlar’ manşetiyle çıktı. Ardahan İstiklal ve Hudut gazetelerinin sahibi Sürmeli Kılıç, "AKP Hükümeti ulusal basının büyük bir bölümünü ele geçirip, bir bölümünü de ekonomik olarak kıskaca aldı. Şimdi kırsal alanda halkın gözü kulağı olan yerel basını susturmak için kanun çıkarıyor. Bizlerle birlikte, binlerce gazete çalışanı işsiz kalacak. Çünkü her gazetede en az 4- 5 kişi sigortalı olarak mecburen çalıştırılmaktadır. Bunlarda hiç insaf yok mu? Bu duruma mutlaka bir çözüm bulunmalı" diye konuştu.
Anadolu’yu karartmaZonguldak’taki bazı günlük gazeteler, İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısını ’Gazetemi Kapatma Anadolu’yu Karartma’ manşeti ile protesto etti. Yasalarda değişiklik yapılmasına dair tasarının yasalaşması halinde, resmi ilan gelirleri ortadan kalkacak olan yerel gazeteler tasarıyı protesto etti. Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz, il genelinde günlük 21, haftalık 20 ve aylık 9 dergi çıktığını, 3 yerel televizyon kanalı olduğunu hatırlatırken, şöyle dedi: "Televizyon ve yerel gazetelerde yaklaşık 500 kişi çalışıyor. Bu kanunun yasalaşması halinde birçok yerel gazete kapanacak ve çalışanları da işsiz kalacak. Zonguldak’ta 13 gazete resmi ilandan faydalanıyor. Yerel basın resmi ilanlarla ayakta durma mücadelesi veriyor. Anadolu basını çok sesliliğin ve yerel sorunların çözümünde önemli görev üstlenmektedir. Yaygın medyada yer alamayan birçok sorun, yerel gazetelerde gündeme gelerek çözüme kavuşturulmaktadır. Kaldı ki, resmi ilan statüsündeki yerel gazeteler yasalarla belirlenen sigorta primi başta olmak üzere vergi, muhtasar, katma değer vergilerini peşin olarak ödemektedirler. Bu kanunun yasalaşmasını istemiyoruz."