Anadilde eğitim yorumu

Güncelleme Tarihi:

Anadilde eğitim yorumu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2013 01:02

Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen OECD Eğitim Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın açılışında konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan dünyada yaşanan sorunların gerisindeki en önemli sebebinden birinin eğitim ve eğitimin farklı biçim ve boyutlardaki eksikliği olduğunu söyleyerek, “Kendini tanımayan, içinde yer aldığı medeniyetin ufkundan bihaber yaşayanların, dünyayı tanımayan insanlar, maalesef koyu bir taassup ve şartlanmışlıkla akıl almaz vahşetlere girişebilir. Kötü gidişe son verme, insanlığı topyekün vicdanla, adaletle, hakla tanıştırma konusunda en önemli görev eğitimcilere, eğitim bakanlarına, eğitim politikalarını belirleyen karar vericilere düşüyor” dedi. Başbakan Erdoğan, özel okullarda arzu edilen anadillerde eğitim yapılabilmesinin yolunu açarak, bu alanda Türkiye’yi pek çok Avrupa ülkesinin dahi önüne geçiren bir reformu hayata geçirdiklerini belirtti.

AVRUPA BİZİ ÖRNEK ALSIN

Avrupa ülkelerinde yaklaşık 5 milyon Türkiye kökenli insanın yaşadığına da değinen Erdoğan, şöyle konuştu: “Yarım yüzyılı aşkın bir süredir emekleriyle alın terleriyle yaşadıkları ülkelerin ekonomilerine katkı veren bu insanlarımız, artık büyük ölçüde Avrupa’da yerleşik hale geldi. Ancak bu vatandaşlarımızın çok büyük bir bölümü, tüm taleplerine ve uğraşlarına rağmen anadilde eğitim hakkını elde edemediler. Avrupa ülkelerinden, ki bu ifade ettiğim konu Avrupa Birliği müktesebatının içinde vardır, verilmesi lazım bu hak. Avrupa Birliği müktesebatında olmasına rağmen bu hak maalesef kendilerine teslim edilmemiştir. Biz ise şu anda Avrupa ülkelerinden bu konuda Türkiye’yi örnek almalarını sağlayacak bir adımı atmış bulunuyoruz.”
Erdoğan, “Bir ülkede demokrasi işlemiyorsa, insan haklarına riayet edilmiyorsa o ülkenin gelişmişliğinden bahsetmek mümkün değildir. Ekonomik zenginlik, doğal kaynaklar, stratejik konum gibi Allah vergisi sebeplerle elde edilebilir, doğru kullanılırsa da maddi refahın kaynağı olabilir. Gelişmişliğin diğer unsurlarının bir toplumda kendi kendine oluşması mümkün değildir. Bunlar ancak eğitimle topluma mal edilebilecek hususlardır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!