Ana Tanrıça Kenti’nde genç bir kadın mezarı

Güncelleme Tarihi:

Ana Tanrıça Kenti’nde genç bir kadın mezarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 00:00

Ana Tanrıça Kenti olarak anılan Metropolis’le ilgili İzmir Torbalı’da yapılan kazı çalışmalarında MÖ 150 yılına ait bir mezarda 25 yaşlarında genç bir kadın iskeleti bulundu. Çalışmalar, Metropolis’in büyük bir yerleşim olduğunu da gösteriyor.

İZMİR’in Torbalı İlçesi’nde, 20 yıldır süren Metropolis kazılarında, MÖ 150 yılına ait, içinde 25 yaşlarında genç bir kadına ait olduğu belirlenen iskelet ile etrafında MÖ 150’li yıllara ait 30’dan fazla koku şişesi, takı, iskeletin baş ve ayak ucunda bronz aynalar bulunan bir mezar ortaya çıkarıldı. Metropolis Kazıları Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek, geçmişi, tarih öncesi çağlara dayanan, fakat planlı bir kent olarak günümüzden yaklaşık 2 bin 300 yıl önce kurulan Metropolis’in, varlığını Anadolu’daki ilk Türk beyliklerine kadar sürdürdüğünü belirtti. Metropolis, “Ana Tanrıça Kenti” anlamına geliyor.
Aybek şöyle devam etti:

Taşra değil büyük bir kent

“Sondajımız çok olumlu sonuçlandı ve Palesta dediğimiz yapı ortaya çıkmaya başladı. Palesta denen yer genel olarak Roma döneminde, Roma hamamının devamında yer alan, sportif faaliyetlerin gerçekleştirildiği alan olarak kabul ediliyor. Biz bu genişlikte bir yapıya ulaşınca, burada yoğunlaştık. Metropolis’in ölçeğini değiştirecek bir alan kazandırdığımızı düşünüyoruz. Çünkü Metropolis’in daha küçük ölçekli bir taşra kenti olarak anıldığını biliyoruz. Metropolis, bu çalışmalarla, bu yapıyla birlikte umulandan çok daha büyük bir kent kimliğine kavuşacak.” A.A

Dağlarca’nın mühürlü evi edebiyat müzesi olacak

ŞAİR Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın vasiyeti üzerine hayatının son zamanlarını geçirdiği dairesi, yasal işlemlerin tamamlanmasından sonra Kadıköy Belediyesi’nce müze yapılacak. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Dağlarca’nın evine ilişkin vasiyetin açılması davasının devam ettiği için müze projesine henüz başlanamadığını ifade ederek, “Dağlarca, Kadıköy Mühürdar’da hayatının son zamanlarını geçirdiği apartman dairesini ‘Dağlarca’dan Gökyüzü’ adıyla canlı belediyemize bağışlamıştı” dedi.A.A

Dinçel oyunuyla anılacak

İKİ yıl önce geçirdiği kalp krizi sonrası hayata gözlerini yuman tiyatro sanatçısı Savaş Dinçel öğrencileri ve tüm sevenleri tarafından 20 Aralık Pazar akşamı İstanbul Kenter Tiyatrosu’nda düzenlenecek özel bir gece ile anılacak.
Hayatını birlikte geçirdiği Müjdat Gezen, Mustafa Alabora, Cem Yılmaz, Memet Ali Alabora, Ozan Güven, Meltem Cumbul, Özgü Namal gibi pek çok ünlü isim onun için bir araya gelecek. Gecede, Savaş Dinçel’in yazıp yönettiği son oyunu “Uçurtmanın Kuyruğu” da sahnelenecek. Tel: 0212 247 36 34.

Taygun’a törenle uğurlama

BİR süredir akciğer kanseri tedavisi gören ve önceki gün kalp krizinden vefat eden tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen Ali Taygun (66) pazartesi günü törenle uğurlanacak. Taygun’un cenazesi Şehir Tiyatroları Fatih Reşat Nuri Güntekin Sahnesi’nde düzenlenecek törenin ardından Teşvikiye Camisi’nde kılınacak cenaze namazından sonra toprağa verilecek.

GÜNÜN AJANDASI

ATÖLYE


Külahtan kuklalar

İSTANBUL Oyuncak Müzesi’nde yarın “Faber-Castell ile Eğlenceli Cumartesi” atölyesi var. Hem büyüklerin hem de çocukların keyifli saatler geçirebileceği atölyede 11.00-13.00 saatleri arasında “Külahımda Ne Gizli?” kukla atölyesinde çocuklar pinpon topları, kağıt bardak gibi malzemeleri kullanarak külahlarının içine hayallerindeki kuklaları saklayacaklar. Çocuklara müze kültürünü benimsetmeyi de amaçlayan çalışmada uzman eğitimciler, atölyeden önce müzeyi de gezdirecek. Tel: 0216 359 45 50.

SERGi

Fıçılar tuval oldu

DÜN Ankara Hilton Oteli’nde farklı bir sergi açıldı: “Dionysos’tan Hayyam’a 360 derece Sanat”. Orhan Akyürek, Nilgün Atalay, İbrahim Demirel, Sema Sanal gibi 23 sanatçı, bu sergi için fıçıları tuval gibi kullandılar. Sergi, Galeri Sanat Yapım’ın 4’üncü tematik projesi.

TİYATRO

Sanatsal ölüm

İSTANBUL Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu “İntiharın Genel Provası” 20 Aralık’a kadar Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyredilebilir. Oyunda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. “Sanatsal bir ölüm” hayaliyle, sevgilisine son kez telefonla arar. Duşan Kovaçeviç’in yazdığı oyunu M. Nurullah Tuncer’in yönetiyor.

KONSER

Bursa’nın ezgisi

KENDİNE has sade üslubuyla müziğini yapmaya devam eden Ezginin Günlüğü bu akşam Bursa Kent Meydanı’nda konser verecek. Biletler 28.5 TL, Biletix’te.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!