Güncelleme Tarihi:
MAHKEMELERDE ana dilde savunma yapılmasına olanak sağlayan yasa dün gece Meclis’ten geçti. İki gün süren kavgalı oturumların ardından kabul edilen yasaya göre Kürtçe savunma yapmak isteyen tercümanını seçip ücretini ödeyecek.
BİR BUÇUK METRE BOYUNA BAKMADAN
CHP’li Tanju Özcan’ın AK Partililere yönelik, “Kimin vagonu oldunuz, BDP’nin mi terör örgütünün mü?” sözleri ortalığı karıştırdı. BDP’ye de “küçük bir grup” diyen Özcan’a AK Parti ve BDP’liler sert tepki verirken, BDP’li Pervin Buldan, “Haddinizi bilin” diye bağırdı. “Terör örgütünün gölgesinde siyaset yapanlardan ya da üç dönekten ders alacak değilim” sözleri üzerine de BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Özcan’ın üzerine yürümek istedi. Özcan’a, “1.5 metrelik boyuna bakmadan bu partiye küçük diyorsun öyle mi” tepkisini veren Önder ile CHP’liler arasında tartışma çıktı. Önder, kendisine laf atan CHP’li bir vekile, “sesini kes” diye bağırdı, oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut müdahale etti, Önder de, “Bana karışamazsınız, ilkokul çocuğu yok karşında” tepkisini verdi. Önder, kendisine “bir de sanatçısın” diye laf atan bir milletvekiline de, “sensin sanatçı” diye karşılık verdi.
TERÖRİST KAVGASI ÇIKTI
CHP ile BDP’liler arasındaki ikinci kavga ise “terörist” tartışmasından çıktı. CHP’li Yıldıray Sapan’ın BDP’li Sebahat Tuncel’e yönelik “terörist” sözüne BDP’li Sırrı Sakık sert tepki verdi. arasında da “terörist” tartışması çıktı. Müdahale eden Sakık kavga çıktı. Sapan ve Sakık, karşılıklı “terörist” diyerek birbirlerinin üzerine yürüdü. Araya giren milletvekileri kavgayı önlerken, BDP’li Hasip Kaplan, kavgadan uzaklaştırmaya çalıştığı Sakık’ın kolunu incitti. Sakık, kuliste gazetecilerle sohbet ederken Kaplan’a, “Hasip benim kolumu çıkardı. Bize terörist diyenlere saldıracağına bana saldırdı” diye takıldı. MHP’li Ali Uzunırmak’ın Tuncel’in yanına gitmesi üzerine tartışma yeniden alevlendi. Tuncel, Uzunırmak’a tepki verirken, Tuncel, Sakık ve Sapan arasında da tartışma yaşandı. MHP’li Mehmet Günal da BDP’lilerle tartıştı. MHP’liler, “Meclis’i esir aldılar sizin yüzünüzden” diyerek AK Partililere tepki gösterdi, bunun üzerine de AK Partililer ile MHP’liler arasında tartışma çıktı. CHP’li Sapan’ın da AK Partililere, “25 kişiye esir aldırdınız burayı, lanet olsun” dediği duyuldu.
TERCÜMANINI KENDİ GETİRECEK
Yasaya göre dava aşamasında sanıklar, “kendini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde” savunma yapabilecek.
Türkçe bilen bir sanık da, “Ben Kürtçe kendimi daha iyi ifade edebiliyorum” diyerek Kürtçe savunma yapabilecek. Bu durumda tcercüman ücreti devlet tarafından karşılanmayacak ve sanık ödeyecek. Bu hak, yargılamanın sürüncemesine yönelik kullanılamayacak. Tercümanlar, adli yargı adalet komisyonlarınca her yıl düzenlenen listede yer alan kişiler arasından seçilecek. Savcılar ve hakimler, bulundukları illerdeki listelerden değil, diğer illerdeki listelerden de tercüman seçebilecek. Yönetmelik uyarınca tercüman listeleri oluşturuluncaya kadar, sanık mahkemeye kendi tercümanını getirecek. Türkçe bilmeyen sanığa tercüman verilmesi imkanı, soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdur veya tanıklar hakkında da uygulanacak. Bu evrede tercüman, hakim veya savcı tarafından atanacak.
Evli mahkuma özel aile görüşmesi geldi
AİLE GÖRÜŞMESİ
Yasayla getirilen bir başka yenilik de, üç ayda bir tanınacak “aile görüşmesi” oldu. Bu olanaktan “evli” ve “iyi halli” mahkumlar yararlanacak. Kapalı cezaevlerinde 38 bin 153 erkek, 1404’ü evli kadın mahkumun düzenlemeden yararlanabilecek. Sağlık sebebiyle infaz ertelemede “Hayatı için kesin tehlike teşkil etme” şartı değişti. Buna göre, ağır hasta olup hayatını yalnız idame ettiremeyenlerin yine Adli Tıp tarafından tespit edilmesi şartıyla infazı ertelenebilecek. Bu durumda 310 hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Yeni düzenlemeyle cenazesi olan ve izin verilen hükümlü ve tutuklular kendi evinde ya da yakın akrabasının evinde kalabilecek.
İZİN HAKKI
Açık cezaevindekilerin bir yılda üç kez 3’er gün izin hakkı 4 keze çıkarıldı. Daha uzun süre görüş yaptırma, tek kişilik odalarda televizyon bulundurma, spor ve sosyal etkinliklerden daha uzun ve öncelikli yararlanma hakları getirildi.
FATİH HİLMİOĞLU MADDESİ
Oğlunun cenazesine katılan Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun geceyi cezaevinde geçirmesi gibi uygulamalar sınırlanacak. Bir yakınının ölümü veya ağır hastalık halinde cezaevi dışına çıkanlar öncelikle kendi evinde ya da yakın akrabasının evinde, o da olmuyorsa güvenli başka bir evde kalabilecek. Bu da yoksa yine cezaevinde kalabilecek. O ilin valisine takdir yetkisi verilecek.
ESNAFA HAPİS ERTELEMESİ
Tarımsal faaliyet açısından infazı erteleme hakkı, diğer meslek dallarına da tanındı. Cezaevine girdiğinde alacaklarını tahsil edecek, borcun ifasını gerçekleştirecek kimsesi olmayanların cezasının infazı belirli sürelerle ertelenecek. Bu konuda “cezaevine girmesinin kişinin ekonomik mahfına sebep olup olmayacağına” bakılacak.
AÇIĞA GEÇENE KOLAYLIK
Kapalı cezaevinden açık cezaevine sevkedilen hükümlüler infaz koruma memurlarınca götürülmeyecek. Açık cezaevine sevkedilen hükümlünün yanında bir görevli bulunma şartı kaldırıldı.