A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2006 17:00
Reklam Kurulu, reklamlarında “istediği ürünü almadığı için anne-babasına yaptırım uygulayan çocuk” motifinin işlediği için, Çilek Mobilya'ya 50 bin YTL para cezası verdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, 9 Mayıs'ta yaptığı toplantıda 30 dosyayı karara bağladı. Çilek Mobilya'nın, çeşitli televizyon kanallarında 2005 yılı Ekim-Kasım aylarında yayımlanan, ”bir çocuğun Çilek Genç Odası alınana kadar eve dönmeyeceği ve bu arada anneannesinde/dedesinde kalacağını” belirtildiği reklamını değerlendirdi.
Reklamının, “çocukların mal veya hizmetlerin kendilerine alınması sağlamak üzere ana-babalarını ikna etmelerine yönelik doğrudan çağrı içermeme” kuralını ihlal ettiği belirlenirken, bu çerçevede görüşleri sorulan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı'nın görüşleri de değerlendirildi. Bunun üzerine, ilgili mevzuata aykırı reklam nedeniyle, Çilek Mobilya Sanayi ve Pazarlama Tic. A.Ş'ye 50 bin 12,20 YTL idari para cezası ile durdurma cezası verildi.
ÇOCUK DERGİSİNDE SİGARA REKLAMINA CEZA
Kurul, Doğan Gazetecilik A.Ş'ye ait Milliyet Gazetesi Miço Dergisi'nin bir sayısında, kapak sayfasında ve “Formula'nın öyküsü” başlıklı yazının yer aldığı sayfada yer alan fotoğraflarla, 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'a aykırı olacak şekilde bir sigara markasının ve sigaranın görüntülerine yer verilmesi nedeniyle, Milliyet Gazetesi-Miço Dergisi'ne 100 bin 24,40 YTL idari para cezası verirken, reklamları da durdurdu.
Hero Gıda San. ve Tic. A.Ş'ye ait çeşitli yazılı, görsel ve sözlü mecralarda yayımlanan Ülker Hero Baby isimli ürüne ilişkin reklamda yer alan ifadeler ile “özellikle bebek ve çocuklar için günün en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltı için tek bir besinin yeterli olacağı, bunun bebek beslenmesi için yeterli olması yanında ideal kahvaltının söz konusu ürün ile mümkün olacağı” mesajının verildiği, ayrıca, “bebeğin gün boyu hızlı öğrenmesi, çabuk kavraması, öğrendiklerini kolayca uygulaması” gibi anne ve babaların hassas oldukları konuların istismar edildiği belirlendi.
Kurul, tüketicinin korunması hakkındaki mevzuata aykırı bu reklam nedeniyle, reklam veren Hero Gıda San. ve Tic. A.Ş hakkında 50 bin 12,20 YTL idari para cezası ile reklamı durdurma cezası verilmesini uygun buldu.
-GİZLİ REKLAM CEZALARI
Reklam Kurulu, yayınlarında örtülü reklam yaptıkları gerekçesiyle, Dokuz Yayıncılık Tanıtım ve Halkla İlişkiler A.Ş'ye ait Habertürk TV'ye, MNG TV Yayıncılık A.Ş.'ne ait TV 8'e, DTV
Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş'ne ait Kanal D'ye, Bir Numara Radyo ve Televizyon Yayınları A.Ş.'ne ait NR 1'e de 50-100 bin YTL arasında değişen idari para ve reklam durdurma cezaları verdi.
-DOKTOR TAVSİYELİ ÇAYA, İKİNCİ CEZA
Bir gazete ekinde yayımlanan, Gıdasa Sabancı Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'ne ait “Deren Bayanlara Özel” başlıklı reklamda yer alan ürünün ambalajı üzerinde “Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Klinikleri
Tavsiye Eder” ibaresine yer verilmesine karşın, bu isimde sağlık kliniği olmadığı belirlendi. Ayrıca “hekimlerin gıda ürünlerini reklamlarda tavsiye etmesinin tüketicinin gıda konusundaki duyarlılığını ya da bu alandaki olası bilgisizliğinin istismarına yol açabileceği; sadece gıda ürünün tüketimiyle kişilerin özel durumlarına ait dönemlerin sorunsuz giderilebileceği biçiminde algılanmaya neden olacağı” belirtildi.
Kurul, bu ürünün “bazı sağlık sorunlarının anılan ürün ile tedavi edilebileceği imajının oluşturulduğu ve ürünlerin ilaç gibi tanıtıldığı” gerekçesiyle, daha önce de idari para cezası verdiği için, mevzuata aykırı reklam uygulamasının bir yıl içerisinde tekrar edilmesi nedeniyle, şirket hakkında 2 katı, 100 bin 24,40 YTL idari para cezası ve reklamı durdurma cezası uyguladı.
Unilever Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ait “Sana' adlı ürüne ait ”Büyümek zor iş” başlıklı reklamlarda yer alan ifadeler ile Aksu
Vital Doğal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'ne ürünlerin
tanıtıldığı internet sitesinde yer alan tanıtımlar, Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği hükümlerine aykırı bulunduğu için, firmalara idari para ve reklamı durdurma cezaları verildi.
Kurul, Mayıs ayı toplantısında, sahip oldukları niteliklerden daha fazlasını belirterek tanıtım yaptığı için 2 turistik tesise, reklamlarında yanıltıcı bilgilere yer veren 8 sağlık tesisine, 6 dersaneye de idari para ve reklam durdurma cezaları verdi.