Güncelleme Tarihi:
Ampute Milli Takımı’nda yer alan 19 yaşındaki Yılmaz, 3 gün sonunda heyet raporunu tamamlayabildi. Ankara’da kalacak yeri de bulunmadığından perişan olan Yılmaz’a GATA’da da “Seni en azından Diyarbakır’a sevk etselerdi” dendi.
BAYRAM Yılmaz, bulduğu mayının patlaması sonucu 10 yaşında, 2 kolunu ve 1 gözünü kaybetti. Sporla hayata tutundu, ampute atlet olarak milli takım kampına çağrıldı. 19 yaşına geldiğinde Şırnak Askerlik Şubesi’ne başvurdu. Eziyeti, “Raporu Ankara GATA’dan alman gerekiyor” diyerek yapılan sevk ile başladı. “Asker olmayı, vatan borcunu ödemeyi çok isterdim” diyen Yılmaz, Şırnak Askerlik Şubesi’nden 102 lira yol ve iaşe bedeliyle çıktı. Korucu babası, bir operasyonda mayın patlaması yüzünden gazi olan Yılmaz’ın ailesinin ekonomik durumu kötü. 360 lira engelli maaşı alan Yılmaz, Şırnak-Ankara otobüs bileti için gidiş-dönüş 160 lira ödemek zorunda kaldı. Bir an önce işlemlerini tamamlamak için 18 saatlik yolculuğun ardından sabah erkenden GATA’ya gitti.
OLMAYAN KOL VE GÖZE KONTROL
GATA’ya ulaştığında, yaptığı yolculuğu, maddi durumunu, bir an önce dönmesi gerektiğini anlattı. “Ben sivil bir mayın gazisiyim” diyen Yılmaz, heyet raporu gerektiği için işlemlerin uzun süreceği bilgisini aldı. İlk gün Yılmaz’ın, dirsekten aşağısı olmayan kollarının filmi çekildi ve raporu yazıldı. Ertesi gün olmayan sol gözünün kontrolü yapıldı ve raporu yazıldı. Evine dönmeyi planlayan Yılmaz’a, “Heyete yarın gireceksin” denildi.
NİYE BURAYA GÖNDERDİLER
Yılmaz, kendisini muayene eden GATA’daki bir subaya, “Kollarımın ve gözümün olmadığını kanıtlamak için 3 gündür Ankara’dayım. Saatler süren bekleyişlerin ardından birkaç dakikalık işlemlerle belgelerimi aldım” diye dert yandı. Yılmaz’ın anlattığına göre subayın yanıtı, “Seni buraya nasıl gönderdiler? Bu sevki yazarken hiç sana bakmadılar mı? En azından Diyarbakır’a sevk etselerdi” oldu. Yılmaz, “Eğer Diyarbakır’a sevk etseler hiç değilse orada yakınlarımın yanında kalırdım, bu kadar zorluk çekmezdim” dedi. Yılmaz, askerliğe elverişli olmadığına ilişkin rapor almak için 3 gündür sürdürdüğü prosedürü tamamlayarak, dün öğle saatlerinde heyet önüne çıktı. Sonunda ‘Askerliğe elverişli değildir’ raporunu aldı.
SEVKE GEREK YOK
Son şeklini 5 Şubat’ta alan Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne göre, sevke gerek olmuyor. ‘Yükümlülerin Sağlık Muayeneleri’ başlıklı 2’nci bölümünün 5’inci maddesinin 3’üncü bendi şöyle: “Yükümlüler hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, asker hastanesi sağlık kuruludur. Ancak, yatalaklar ile gözle görülür rahatsızlığı bulunanlar hakkındaki raporları, askerlik şubesi başkanı veya vekili ile mülki amirliklerce görevlendirilen resmi 2 sivil (varsa, biri aile hekimi) tabipten teşkil edilecek geçici sağlık kurulunca verilebilir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde bu kurul resmi 2 sivil tabipçe de oluşturulabilir. Geçici sağlık kurulunca haklarında karar verilemeyen yükümlüler askerlik şubelerince en yakın asker hastanesine sevk edilir.”
Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Daire Başkanlığı’nın (ASAL) resmi internet sitesinde yer alan 1111 Sayılı askerlik kanununda yapılan değişikliklere ilişkin sıkça sorulan sorular bölümünde de, aynı bilgiler yer alıyor.
Engelsiz olanları geçti
TÜRKİYE Engelli Atletizm Yarışması’nda 100, 400 ve 800 metrede Türkiye 2’ncisi olan Bayram Yılmaz, geçen yıl Milli Takım kampına çağırıldı. Yılmaz, Şırnak, Cizre ve Güneydoğu’da da pek çok yarışmada onlarca madalya aldı. Şenoba Nurettin Asan Lisesi’nde öğrenciyken Şırnak’ta yaşıtları engelli olmamasına rağmen 800 metre koşuda onları geçerek 1’inci olunca dikkatleri çekti. Cizre Kaymakamı Şenol Koca
ve Şırnak Valiliği de Yılmaz’a
sahip çıktı.
HAYALİ KOL NAKLİ
Kol nakli hayali kuran Yılmaz, şubatta Antalya’da kamptayken, Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan’ı görmeye gitti. Ancak Prof. Özkan, yurt dışında olduğu
için görüşemediler. Yılmaz, “Nakille
kavuşacağım kollarımla atlet olarak elde ettiğim başarılar sayesinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la tanışıp ellerini sıkmayı istiyorum. Yıldızlar gibi sponsorlarımın olmasını bekliyorum” diye konuştu.
Türkiye onu 13 yaşında tanıdı
TÜRKİYE, Bayram Yılmaz’ı mayın kazasının ardından 13 yaşındayken, gazetelerde mayının izlerini taşıyan bir çocuk olarak fotoğraflar ve haberlerle tanıdı. Yılmaz, kolları arasında tutmaya çalıştığı kalemle ders çalışırken, arkadaşlarıyla futbol oynarken, sırtında çantası okula giderken çekilen kareleri basına yansımıştı. Yılmaz, O günleri anlatırken, şunları söyledi: “İçinde yiyecek olan kutulardan sandım, köpeklere vermek için açmaya çalıştım. Sonra o kutu patladı. Olayın ardından askeri helikopterle Diyarbakır’a hastaneye nakledilmişim. Yıllarca ameliyatlar geçirdim.”